19.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Νοσοκομειακοί γιατροί Ηρακλείου: “Καληνύχτα ΕΣΥ, καλή τύχη στους μη προνομιούχους…”!

Ημερομηνία:

Τον βαθύ προβληματισμό και την αγωνία της για την “προσπάθεια εκφύλισης και οργανωμένης αποδόμησης ενός Συστήματος Υγείας το οποίο εξαρχής ιδρύθηκε για την ΔΩΡΕΑΝ και ΙΣΟΤΙΜΗ πρόσβαση των πολιτών στην υγεία”, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή τους και μάλιστα σε δραματικό τόνο, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ηρακλείου με φόντο την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων στο ΠΑΓΝΗ.

Τονίζουν ότι αυτό “Είναι προάγγελος της εισχώρησης ιδιωτικού τρόπου σκέψης σε ένα δημόσιο σύστημα. Σύντομα οι εμπλεκόμενοι ιατροί θα δείξουν προτίμηση στα απογευματινά κέρδη, παρά τις επιβεβαιώσεις του υπουργού για το αντίθετο, η πρωινή εργασία θα περάσει σε δεύτερη μοίρα και ο δημόσιος χαρακτήρας των νοσοκομείων θα εξαφανιστεί”.

Εκφράζουν δε, μια σειρά από προβληματισμούς και θέτουν συγκεκριμένα ερωτήματα όπως “Ποιος θα αντιμετωπίσει τις πιθανές μετεγχειρητικές επιπλοκές στους απογευματινούς ασθενείς;”

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν:

“Σε άμεση εφαρμογή τίθεται το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον Έλληνα πολίτη. Πρόφαση η αποσυμφόρηση της λίστας αναμονής των πρωινών χειρουργείων και η αύξηση των απολαβών ορισμένων γιατρών του Ε.Σ.Υ. με τελικό σκοπό την βελτίωση της παροχής υπηρεσιών.

Το μέτρο αυτό αποτελεί πολιτική επιλογή και όχι ανάγκη. Η συστηματική προσπάθεια εκφύλισης και οργανωμένης αποδόμησης ενός Συστήματος Υγείας το οποίο εξαρχής ιδρύθηκε για την ΔΩΡΕΑΝ και ΙΣΟΤΙΜΗ πρόσβαση των πολιτών στην υγεία είναι πλέον ορατή. Όποιος έχει να πληρώσει δικαιούται γρηγορότερη πρόσβαση στο χειρουργείο από αυτόν που δεν έχει. Αποτέλεσμα; Η νόμιμη δημιουργία ασθενών δύο ταχυτήτων με τις ευλογίες του κράτους.

Ο υπουργός μιλάει για λύση στο πρόβλημα της αναμονής προς χειρουργείο. Δεν πρόκειται για λύση-θαύμα. Πρόκειται για ευθεία εκμετάλλευση των ήδη εξασθενημένων εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία αφού καλούνται για υπερεργασία, πρόκειται για μια απόπειρα διχασμού και κερδοφορίας που σίγουρα θα αλλάξει τη μορφή του Ε.Σ.Υ. όπως το γνωρίζουμε. Είναι προάγγελος της εισχώρησης ιδιωτικού τρόπου σκέψης σε ένα δημόσιο σύστημα. Σύντομα οι εμπλεκόμενοι ιατροί θα δείξουν προτίμηση στα απογευματινά κέρδη, παρά τις επιβεβαιώσεις του υπουργού για το αντίθετο, η πρωινή εργασία θα περάσει σε δεύτερη μοίρα και ο δημόσιος χαρακτήρας των νοσοκομείων θα εξαφανιστεί.

Η αύξηση των ιδιωτικών δαπανών σημαίνει ιδιωτικοποίηση, όσο κι αν ο Υπουργός Υγείας προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο.

Ως κατάφωρη διάκριση έρχεται η απόφαση για ξεχωριστή νοσηλεία των ασθενών των απογευματινών χειρουργείων σε ξεχωριστούς θαλάμους, δημιουργώντας κλίμα άνισης διαχείρισης και φροντίδα «εκλεκτών».

Το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή ενώ προκύπτουν εύλογα πολλά ερωτήματα σχετικά με το σαφές πλαίσιο λειτουργίας και οργάνωσης:

– Ποιες λίστες ασθενών θα εφαρμοστούν; Θα δοθεί προτεραιότητα στους ασθενείς που επί σειρά ετών περιμένουν να χειρουργηθούν ή δημιουργούνται νέες λίστες, έως ότου δημοσιευθεί η Ενιαία Λίστα Χειρουργείου που υπόσχεται διαφάνεια;

– Ποιος θα αντιμετωπίσει τις πιθανές μετεγχειρητικές επιπλοκές στους απογευματινούς ασθενείς; Προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή μετεγχειρητική αποκατάσταση των ασθενών απαιτείται η συμβολή ιατρονοσηλευτικών ειδικοτήτων που δεν προβλέπονται στο εν λόγω μέτρο. Για τους γιατρούς της ΜΕΘ, τους καρδιολόγους, τους πνευμονολόγους, τους ακτινολόγους που θα κληθούν να βοηθήσουν όπως κάνουν πάντα, πώς κοστολογείται η εργασία τους και τι σημαίνει αυτό πρακτικά για την τσέπη των ασθενών;

– Πώς δημιουργήθηκαν αυτές οι τεράστιες λίστες αναμονής που τόσο κόπτεται η κυβέρνηση να διορθώσει;

– Μπορεί τελικά το μέτρο αυτό να λύσει το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού; Οι άμεσα εμπλεκόμενες ιατρικές ειδικότητες είναι οι αναισθησιολόγοι και οι χειρουργοί. Πώς το μέτρο αυτό θα προσκαλέσει τις υπόλοιπες βασικές ειδικότητες στα νοσοκομεία της χώρας ;

"google ad"

Το μέτρο αυτό συγκεντρώνει τους ασθενείς στα μεγάλα νοσοκομεία των κέντρων, με πλήρη απαξίωση των μικρότερων νοσοκομείων, εντείνει τις διαφορές στην πρόσβαση στην υγεία και αγνοεί την έκκληση των εργαζόμενων του Ε.Σ.Υ. για διάσωση όσων δύναται να διασωθούν.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι προτεραιότητα έχει το κέρδος και όχι η ασφάλεια των ανθρώπων. Η προχειρότητα του εγχειρήματος είναι επικίνδυνη και πατά στα συντρίμμια του ήδη διαλυμένου από την κυβέρνηση Ε.Σ.Υ.. Ο δρόμος προς την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου αγαθού της πρόσβασης στην υγεία έχει από καιρό ανοίξει και τίθεται σε εφαρμογή.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων για όλους αυτούς τους λόγους και απαιτούμε άμεσες κινήσεις διάσωσης των νοσοκομείων μας και όχι φανφάρες και νεωτερισμούς που απέχουν μίλια από την πραγματικότητα”.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα στο κόστος στέγασης

ΗΕλλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρωζώνη όσον αφορά στο κόστος στέγασης συνολικά...

Ηράκλειο: Την παρακολουθούσε συστηματικά μέχρι που την “πέτυχε” στο δρόμο…

Χωρίς τέλος τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας στην Κρήτη, που...

Σκρέκας: «Αισιοδοξία για πιθανά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ανοιχτά της Κρήτης»

Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για...

Κρήτη: Στο Ηράκλειο η Σοφία, το διασημότερο ανθρωπόμορφο ρομπότ

Στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής MRC (Minoan Robotsports Competition) που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο...