18.8 C
Chania
Friday, October 18, 2024

Ντοκουμέντο από τις τελευταίες στιγμές του Σινουάρ – Πώς εντοπίστηκε από το Ισραήλ

Ημερομηνία:

Την εξουδετέρωση του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ανακοίνωσε την Πέμπτη (17/10) ο ισραηλινός στρατός, δίνοντας στη δημοσιότητα πλάνα από drone που, όπως αναφέρει, δείχνουν τις τελευταίες στιγμές του.

Στο βίντεο που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα TheGuardian, επισημαίνοντας ότι δεν κατάφερε να επαληθεύσει την αυθεντικότητα του υλικού, ο Σινουάρ φαίνεται μόνος του σε ένα κατεστραμμένο διαμέρισμα στη Γάζα, με τους τοίχους να έχουν καταρρεύσει από τον βομβαρδισμό, καθισμένος σε μία καρέκλα καλυμμένη με σκόνη. Το κεφάλι και το πρόσωπό του είναι καλυμμένα με ένα μαντήλι.

Με το δεξί του χέρι να φαίνεται σοβαρά τραυματισμένο, το βίντεο δείχνει τον Σινουάρ να πετά ένα ραβδί προς το μέρος του drone που πλησιάζει.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το βίντεο περιέχει σκληρές εικόνες

Όταν τραβήχτηκαν τα πλάνα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χάγκαρι, ανέφερε ότι αρχικά ο Σινουάρ ταυτοποιήθηκε ως μαχητής. Τότε οι ισραηλινές δυνάμεις εκτόξευσαν επιπλέον βλήμα στο κτήριο, προκαλώντας την κατάρρευσή του και τον θάνατό του, όπως δήλωσε ο Χάγκαρι.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο Σινουάρ βρέθηκε με αλεξίσφαιρο γιλέκο, χειροβομβίδες και 40.000 σέκελ (περίπου 10.707 δολάρια).

Σύμφωνα με την εφημερίδα Jerusalem Post, ο Χάγκαρι είπε στους δημοσιογράφους: “Ο Σινουάρ διέφυγε μόνος του σε ένα από τα κτήρια. Οι δυνάμεις μας χρησιμοποίησαν drone για να σκανάρουν την περιοχή, κάτι που μπορείτε να δείτε εδώ στα πλάνα που παρουσιάζω”.

“Ο Σινουάρ, που είχε τραυματιστεί στο χέρι από πυρά, φαίνεται εδώ με το πρόσωπό του καλυμμένο, στις τελευταίες του στιγμές, να πετάει μια ξύλινη σανίδα στο drone” πρόσθεσε. “Προσπάθησε να διαφύγει και οι δυνάμεις μας τον εξουδετέρωσαν”, σημείωσε.

Η Χαμάς δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής τον θάνατο του ηγέτη της.

Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο δείχνουν τη σορό ενός άνδρα που μοιάζει με τον Σινουάρ, με ένα σοβαρό τραύμα στο κεφάλι, ντυμένο με στρατιωτικό γιλέκο, μισοθαμμένο στα ερείπια ενός κατεστραμμένου κτηρίου.

Πώς οι IDF εντόπισαν τον Σινουάρ

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Σινουάρ εντοπίστηκε από στρατιώτες πεζικού, οι οποίοι ερευνούσαν μια περιοχή στο Ταλ Ελ Σουλτάν, στη νότια Γάζα, όπου πίστευαν ότι βρίσκονταν ανώτερα στελέχη της Χαμάς.

Οι στρατιώτες είδαν τρεις υπόπτους να κινούνται μεταξύ κτηρίων και άνοιξαν πυρ, προκαλώντας ανταλλαγή πυροβολισμών, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Σινουάρ διέφυγε σε ένα κατεστραμμένο κτήριο.

Στους τελευταίους μήνες της ζωής του, ο Σινουάρ, ο “αρχιτέκτονας” της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ, φαίνεται να είχε σταματήσει να χρησιμοποιεί τηλεφωνικές και άλλες συσκευές επικοινωνίας που θα επέτρεπαν στις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών να τον εντοπίσουν.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι πίστευαν πως κρυβόταν σε ένα από τα εκτεταμένα δίκτυα τούνελ που είχε σκάψει η Χαμάς κάτω από τη Γάζα τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αλλά καθώς όλο και περισσότερα τούνελ αποκαλύπτονταν από τις ισραηλινές δυνάμεις, ακόμη και αυτά τα καταφύγια δεν ήταν ικανά να εγγυηθούν τη διαφυγή του.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ αναζητούσαν επί μήνες τον Σινουάρ και σταδιακά περιόριζαν την περιοχή στην οποία μπορούσε να κινείται, ανέφερε ο στρατός. Οι οδοντιατρικές καταγραφές, τα δακτυλικά αποτυπώματα και οι εξετάσεις DNA ήταν αυτές που επιβεβαίωσαν τελικά τον θάνατό του.

Ποιο θα είναι το μέλλον της Χαμάς

Η διοίκηση στη Γάζα πιθανότατα θα περάσει στον μικρότερο αδελφό του Σινουάρ, τον 49χρονο Mohammed, ωστόσο η Χαμάς αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις στην προσπάθεια να διατηρήσει συνοχή και να προχωρήσει σε στρατηγικές αποφάσεις.

Πιθανότατα θα συνεχίσει τη στρατηγική της χαμηλής έντασης αντίστασης κατά του Ισραήλ, εστιάζοντας στη διατήρηση μιας σκιάς διοικητικού ελέγχου στην περιοχή και στην προσπάθεια να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ εκμεταλλευόμενη τη διεθνή κατακραυγή για τις απώλειες αμάχων.

Ωστόσο, σε ευρύτερο επίπεδο, η Χαμάς αναμένεται να βρεθεί σε αποδιοργάνωση. Θα πρέπει τώρα να βρει έναν νέο συνολικό ηγέτη. Ο Σινουάρ, παρά την εξουσία που είχε συγκεντρώσει επί δεκαετίες, υπήρξε μια αμφιλεγόμενη επιλογή και, παρόλο που η διαδοχή από τον αδελφό του θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα, ο Mohammed Sinwar θα δυσκολευτεί να ενοποιήσει και να κινητοποιήσει την οργάνωση. Στρατηγικές αποφάσεις που είχαν αναβληθεί με την ανάληψη του Yahya Sinwar τώρα θα πρέπει να ληφθούν υπό μεγάλη πίεση, γνωρίζοντας πλήρως ότι οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας είναι σε θέση να εντοπίζουν και να εξοντώνουν ακόμη και τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Στο Ισραήλ, ο θάνατος του Σινουάρ ενισχύει πολιτικά τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είχε δεχθεί έντονη κριτική για τις αποτυχίες της ασφάλειας που οδήγησαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Η εξόντωση του ηγέτη της Χαμάς δίνει πολιτική ώθηση στον πρωθυπουργό, ενώ παράλληλα συσπειρώνει την σκληροπυρηνική βάση του.

Ωστόσο, είναι αβέβαιο πόσο ουσιαστική θα είναι η αλλαγή της εξόντωσης του Σινουάρ. Οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός μπορεί να λάβουν νέα ώθηση, αλλά η στάση των διαδόχων του Σινουάρ παραμένει αβέβαιη. Παράλληλα, το Ισραήλ αναμένεται να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Γάζα και τις άλλες περιοχές.

Ενδεχόμενη πίεση από τις ΗΠΑ προς το Ισραήλ για τερματισμό της επίθεσης στη Γάζα θα μπορούσε να επιταχύνει μια πολιτική λύση. Ωστόσο, οι στρατιωτικές επιθέσεις του Ισραήλ φαίνεται πως θα συνεχιστούν “όσο κρίνει απαραίτητο”.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ