22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ντου, ντου, ποδήλατα παντού

Ημερομηνία:

Το Φεγγάρι στη Ρόδα 4 και η ανάγκη για πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους – Ένα μήνυμα προς τη Δημοτική αρχή — Ένα εξαιρετικό γεγονός έλαβε χώρα την Τετάρτη 18 Μαΐου στο κέντρο της πόλης των Χανίων. Στο κέντρο μιας πόλης που ταλαιπωρείται αφάνταστα από ένα κυκλοφοριακό το οποίο έχει μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των κατοίκων της. Ποιος από εμάς δεν έχει μετανιώσει την ώρα και τη στιγμή που αποφάσισε να κατέβει στη πόλη με το αυτοκίνητο για να κάνει τις δουλειές του ή όταν κατάλαβε, μετά από ώρες άσκοπης περιήγησης γύρω από κεντρικές αρτηρίες και στενά, ότι μία θέση πάρκινγκ είναι τόσο δύσκολο να βρεθεί όσο και η φιλοσοφική λίθος που μετατρέπει οποιοδήποτε μέταλλο σε χρυσό, διακαή πόθο κάθε αλχημιστή.

Μέσα σε αυτό το γκρίζο τοπίο, υπάρχει και δραστηριοποιείται μια μικρή ομάδα ανθρώπων που ονομάζονται «Ποδηλάτρεις». Μία ομάδα που…απλά τα μέλη που την απαρτίζουν, έχουν ένα κοινό σημείο. Λατρεύουν το ποδήλατο. Στόχος και σκοπός τους δεν είναι πρωτίστως η διάδοση της χρήσης του ποδηλάτου. Δεν πιέζουν κανέναν, δεν απαιτούν και δεν κηρύττουν έναν ιερό πόλεμο. Δεν διαθέτουν κρυφές ατζέντες, ούτε αναμιγνύονται σε πολιτικάντικα παιχνίδια. Οι πράξεις τους πηγάζουν καθαρά και μόνο από την αγάπη τους για το ποδήλατο, την καλύτερη ποιότητα ζωής που αυτό προσφέρει αλλά και με την πρακτικότητα που το συνοδεύει, ιδιαίτερα σε μια πόλη μικρή όπως τα Χανιά. Οι κινήσεις και οι δράσεις τους είναι συμβολικές (βλ. χάραξη ποδηλατόδρομων) αλλά και ουσιαστικές (βλ. critical mass & φεγγάρι στη ρόδα). Επτά χρόνια μετράνε στην πόλη των Χανίων και μέσα σε αυτά τα χρόνια, μια χούφτα ανθρώπων έχουν καταφέρει να περάσουν το μήνυμα, το οποίο ξεκάθαρα πια έχει συνειδητοποιήσει κι από μόνος του κάθε πολίτης αυτού του τόπου. Το ποδήλατο αποτελεί λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα, ενώ ταυτόχρονα γυμνάζει, αναζωογονεί και προσφέρει ανώτερη ποιότητα ζωής.

Υπό αυτό το πλαίσιο, διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία το «Φεγγάρι στη Ρόδα 4 – Ποστ Όφις». Το Φεγγάρι στη Ρόδα είναι ένα παιχνίδι, το οποίο λαμβάνει χώρα, στο κέντρο της πόλης και στο οποίο μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε επιθυμεί, ανεξαρτήτου ηλικίας, κοινωνικής τάξης ή οικονομικού επιπέδου. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν πραγματικά συγκινητική. Ένα απέραντο ποτάμι κόσμου και ποδηλάτων κατάκλυσε την πόλη απ’ άκρη σ’ άκρη. Φώτα, φωνές, γέλια, χαρά, παιχνίδι, νέες γνωριμίες, φλερτ, χαμόγελα. Πάνω από 700 άνθρωποι αυτής της πόλης, συμμετείχαν σε ένα παιχνίδι που δεν έχει να κάνει ούτε με το έπαθλο, ούτε με το βραβείο. Το καλύτερο δώρο που δόθηκε σε όλους όσους συμμετείχαν ήταν απλά η χαρά της συμμετοχής. Και μέσω της συμμετοχής πολύς κόσμος έφτασε στη συνειδητοποίηση και το λογικό συμπέρασμα ότι το ποδήλατο χαρίζει χαρά και όχι άγχος. Πολλές οι μελέτες για την ευεργετική δράση του ποδηλάτου στον ανθρώπινο οργανισμό και θεωρώ περιττό να αναφερθούμε σε αυτή στο παρόν άρθρο. Θεωρώ όμως αναγκαίο να αναφερθούμε στις ευθύνες της Δημοτικής Αρχής (όποια κι αν είναι αυτή τώρα, στο παρελθόν ή στο μέλλον). Ήρθε ο καιρός, κύριε Δήμαρχε να εξετάσετε σοβαρά την ανάπλαση της πόλης των Χανίων. Ήρθε ο καιρός να γίνουν πράξη έργα τα οποία θα ωφελήσουν κάθε κάτοικο αυτής της πόλης και θα τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη. Πεζοδρομήστε το κέντρο, φτιάξτε δίκτυο ποδηλατοδρόμων, απαγορεύστε την είσοδο αυτοκινήτων σε όλη την παλιά πόλη, επιτέλους ακούστε τις φωνές χιλιάδων κατοίκων που ζητάνε καλύτερη ποιότητα ζωής.

Το πρώτο Φεγγάρι της Ρόδας πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαΐου 2007 και είχε 100 συμμετοχές. Το δεύτερο στις 8 Μαΐου 2009 και είχε 250 συμμετοχές. Το τρίτο στις 28 Μαΐου 2010 και είχε 470 συμμετοχές. Φέτος το Φεγγάρι στη Ρόδα, πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαΐου 2011 (ημέρα Τετάρτη !) και είχε πάνω από 650 συμμετοχές. Κι αυτές, χωρίς να λογαριάζουμε, τα μέλη της ομάδας «Ποδηλάτρεις», τους «δασκάλους» που βοηθούσαν στο παιχνίδι, τους κινηματογραφιστές και φωτογράφους που αποθανάτισαν κάθε στιγμή με τους φακούς τους, αφιλοκερδώς, την ομάδα του Ερυθρού Σταυρού, τα καταστήματα, καφέ και μπαρ που συμμετείχαν στα δρώμενα, τους χιλιάδες κόσμου που έκπληκτοι παρατηρούσαν με χαρά κάτι το διαφορετικό να συμβαίνει γύρω τους και βέβαια τους δεκάδες χιλιάδες ακροατές που παρακολούθησαν το παιχνίδι μέσω των ραδιοφώνων τους. Γιατί φέτος πραγματοποιήθηκε και κάτι ακόμα που αποτελεί πρωτιά για τη πόλη των Χανίων. Τρία ραδιόφωνα, ο ΚΡΗΤΗ FM 101,5, o ΔΙΚΤΥΟ 91,5 και ο D-CODE 96,2 συνεργάστηκαν άψογα και ιδανικά και παρά τις όποιες διαφορές μας στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που καλούμαστε να συνυπάρξουμε, καταφέραμε μέσω της σύνθεσης και της συνεργασίας να περάσουμε το μήνυμα σε πολλές χιλιάδων κόσμου, όχι μόνο στα Χανιά αλλά και σε όλη τη γη μέσω διαδικτύου.

Κύριε Δήμαρχε, δείτε το βίντεο από το Φεγγάρι στη Ρόδα 3, μέχρι να ετοιμαστεί το τελευταίο, στην παρακάτω διεύθυνση: http://www.youtube.com/watch?v=Ze0iNGOUMiM και διαβάστε και ορισμένα μόνο από τα μηνύματα που άφησαν στους «Ποδηλάτρεις» στον τοίχο τους στο facebook…

Se Isorropia: από τις πιο ωραίες διοργανώσεις που έχω πάει ποτέ…πραγματικά, μπράβο σε όλους όσους βοήθησαν!!!

Paris Chamourikos: cataplictik..

Katerina Sarantopoulou: Σας ευχαριστώ πολύ για τις όμορφες στιγμές και του χρόνου ακόμα πιο πολλά ποδήλατα!!!! Να είστε καλά όλοι

Fouraki Katerina: και αυτο το Φεγγαρι ηταν ΛΑΜΠΡΟ…

Δημήτρης Κυριακάκης: Μπράβο σε όλους ! Πέρασα καταπληκτικά απόψε με το ποδήλατο μου στα Χανια. Του χρόνου θα κατεβουμε άλλοι 10 φίλοι παραπάνω μόνο απο μένα Αντε να φύγουν τα ιχ απο τα Χανιά.

Ismini Str: Μια εμπειρία από Φεγγάρι. Απλά είμαι περίεργη να δω…το πόσες διαφορετικές ιστορίες θα μαζευτούν 🙂

Nikos Mpountrogiannis: γούσταρα τόσο πολύ χτες στο φεγγάρι που πραγματικά δεν ήθελα να χάσω ούτε μια στιγμή για να την αποθανατίσω σε μια φωτογραφία και ακομα γουστάρω…

Rudolf Riegler: Και του χρόνου με υγεία και χαμόγελο!!!

Giannis Fragkogiannis: Δε μπορώ να το φανταστώ καλύτερο, αλλά θα κάνω υπομονή μέχρι του χρόνου… Πολλά μπράβο σε όλους σας!!

"google ad"

Manolis Roditakis: .. ποδήλατα παντού ..

Maria Kan: Άλλο ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΜΠΡΑΒΟ και ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στους Ποδηλάτρεις για την υπέροχη χθεσινή βραδιά, την άψογη διοργάνωση και τις φανταστικές ιδέες τους. Υπομονή μέχρι του χρόνου πάλι… 😉

Αργυρώ Κογχυλάκη: πολλα μπραβο τοσο στους διοργανωτες…οσο κ στους συμμετεχοντες!!εισασταν ολοι τελειοι!!αντε κ του χρονου!!χαρισατε μια τελεια φεγγαρενια βραδυα με πολλες πολλες ορθοπεταλιες!!ευχαριστουμε!!

Eleni Barbopoulou: Ήταν για άλλη μια χρονιά ένα υπέροχο βράδυ στους δρόμους, στα σοκάκια, στις πλατείες, με παρέες γνωστών και αγνώστων. Συγχαρητήρια στους ΠΟΔΗΛΑΤΡΕΙΣ που μας φέρνουν πιο κοντά με πράγματα απλά.

Dimitra Asimomyti: Συγχαρητήρια φίλοι, ήταν άψογο το παιχνίδι! Περάσαμε καταπληκτικά (εμείς οι παίκτες;-) ) και αναγνωρίζουμε την προσπάθεια που καταβάλλατε για την τέλεια διοργάνωση. ΤΕΛΕΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ευχαριστούμεεεεεεεεεε

Nancy Rovithaki: Η πιο όμορφη εμπειρία που έχω ζήσει ποτέ! Θέλω πάλι!!!!! 🙂

Argyris Stratoudakis: Πολλοί παίκτες, πολλά γράμματα, ατέλειωτο τρέξιμο, ένα γεμάτο φεγγάρι να παίζει με τα σύννεφα και πολλές γαμάτες εκπλήξεις από τους Ποδηλάτρεις και όσους βοήθησαν!!! Με δυο λόγια, για μένα, ΟΛΑ ΤΕΛΕΙΑ!!! Να είμαστε καλά και του χρόνου για το ΦΣΡ 5!!!!!!!

Kostas Lionakis: Χωρίς φεγγάρι ουρανός / ρολόι δίχως ώρα / βρύση που έχει ξεραθεί / είσαι για μένα τώρα…

Το μήνυμα πια είναι σαφές…

Ντου, ντου, ποδήλατα παντού.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Νίκος N.Αγγελάκης
Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δράσεις από το Μουσικό Σχολείο Χανίων

Μια σειρά από μουσικές δράσεις διοργανώνει τις επόμενες ημέρες...

Σήμερα το μεγάλο συλλαλητήριο για την Υγεία στο Λασίθι

Στους δρόμους κατεβαίνουν για μία ακόμη φορά φορείς και...

Δύο αυτοκτονίες το τελευταίο 24ωρο στην Κρήτη

Ένας 56χρονος στο Μπαλί Ρεθύμνου και ένας 84χρονος στην...

ΣΥΡΙΖΑ: Αναφορά Παππά περί συντονισμού των κομμάτων για τη μομφή πριν το δημοσίευμα – Διαψεύδουν ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά

«Βόμβα» πέταξε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς όταν...