15.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Βετεράνοι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έμειναν σοκαρισμένοι από την καταστροφή του Μνημειακού Συγκροτήματος για τη Μάχη της Κρήτης στον Γαλατά

Ημερομηνία:

Ντροπή και εθνική ταπείνωση αποτελεί το «άγρια» βανδαλισμένο παγκρήτιο και διασυμμαχικό Μνημειακό Συγκρότημα (Μ.Σ.) της Μάχης της Κρήτης (Μ.τ.Κ) κατά τους εορτασμούς της 78ης επετείου

– Δυσμενέστατα σχόλια ξένων επισκεπτών
– Έχουν διακοπεί οι τελετές στο Μ.Σ. αδικαιολόγητα
– Υποβαθμίζεται ο σκοπός του Μ.Σ.
ενώ αποσιωπάται επιμελώς το εθνικό μας χρέος
– Προκλητική η αδιαφορία και εγκατάλειψη
από τον κυρίως υπεύθυνο φορέα Π. Ενότητα Χανίων

Α – Αφορμή του δημοσιεύματος

Το φρικτό συναίσθημα εθνικής ταπείνωσης που ένοιωσα την πρώτη ημέρα των εορτασμών της 78ης επετείου όταν επισκέφτηκα το Μνημειακό Συγκρότημα στη Συκολιά του Γαλατά.

Εκεί συνάντησα μια ομάδα συγγενών βετεράνων οι οποίοι, όπως μου είπαν, ήλθαν να δουν το χώρο, αφού είχαν επισκεφτεί προηγουμένως την έκθεση της Μάχης της Κρήτης στο Ναυτικό Μουσείο και ξεναγήθηκαν στη μακέτα του Μουσειακού Συγκροτήματος.

Στεκόντουσαν, φωτογράφιζαν και κοιτούσαν έκπληκτοι, άλλοι αγανακτισμένοι και άλλοι ειρωνικά τους συμβολισμούς του «άγρια» βανδαλισμένου μνημείου, όπου στο δάπεδο υπήρχαν σπασμένα κομμάτια των μνημειακών πλακών της Μ. Βρετανίας και Αυστραλίας.

Ακόμα πιο συγκλονιστικό ήταν ότι στην κατεστραμμένη θέση της Μ. Βρετανίας, κάποιος επισκέπτης (προφανώς Βρετανός) είχε τοποθετήσει μια σημαία του κράτους του. Ντρέπομαι… αισθάνομαι ταπεινωμένος…

Β – Το μεγάλο χρέος και η εθνική μας δέσμευση

Εκφράζεται με τη θεμελίωση του Μ.Σ. στο Γαλατά σε λαμπρή τελετή της 50ης επετείου τον Μάιο του 1991 από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος παρουσία υψηλής εκπροσώπησης Αρχηγών των συμμαχικών κρατών.

Στη θεμέλιο πλάκα αναγράφεται: «… Σύμβολο Θάρρους, Αυτοθυσίας και Αποφασιστικότητας προς επικράτηση των ιδεωδών της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας».

Το επίσημο μήνυμα που στελνόταν προς τους συμμάχους μας αναφέρει: «Η Κρήτη δοξάστηκε με τη θυσία Βρετανών, Αυστραλών, Νεοζηλανδών και Ελλήνων, και τίθεται με το μεγαλοπρεπές μνημείο που θα ανεγερθεί στην ακατάλυτη καταξίωση της αιωνιότητας»

Γ – Η εθνική μας ταπείνωση

Εν μέσω εορτασμών, τελετών και εθνικών εξάρσεων της 78ης επετείου, το Μνημειακό Συγκρότημα είναι ουσιαστικά «εξαφανισμένο», αφού το έχει καταργήσει η Π. Εν. Χανίων από τα προγράμματα εορτασμών. Στη θέση του υπάρχει ένα «άγρια» βανδαλισμένο μνημείο. Ένα μνημείο αδιαφορίας εγκατάλειψης και εθνικής ταπείνωσης. Τις ίδιες ώρες που οι υπεύθυνοι άρχοντες απέδιδαν τιμές στο Γερμανικό λαμπρό μνημείο των κατακτητών.

1. Οι βανδαλισμοί

"google ad"

 

α. Η θεμέλιος πλάκα στην βάση: Έχει εξαφανιστεί ο συμβολισμός

β. Οι μνημειακές πλάκες Μ. Βρετανίας και Αυστραλίας έχουν αφαιρεθεί και κατακερματιστεί. (Τα κείμενα είχαν αποτυπώσει τα ίδια τα κράτη τους)

γ. Έχουν κλαπεί τα μπρούτζινα στοιχεία του μεγάλου ανάγλυφου χάρτη της Κρήτης, του θυρεού της ΜτΚ και η βάση της ιερής φλόγας.

δ. Έχουν καταστραφεί οι 4 ιστοί σημαιών των συμμαχικών κρατών.

ε. Σε στάνη προβάτων έχει μετατραπεί το γιαπί του παρεκκλησίου του μνημείου

στ. Στο μουσειακό και συνεδριακό χώρο, διάσπαρτα διαλυμένα στρώματα, προδίδουν άθλιο κατάλυμα αστέγων.
Εύλογα ερωτηματι
κά δημιουργεί η αδιαφορία του υπεύθυνου φορέα για την αποκατάσταση παρά τις έγκαιρες επισημάνσεις.

2. Θεωρούμε απαράδεκτη την κατάργηση των εορτασμών που γινόντουσαν στο Μ.Σ. σε κάθε επέτειο: Υψηλοί συμβολισμοί, εντυπωσιακά δρώμενα, συγκλονιστικές παρουσιάσεις, εθνικοί ύμνοι, σημαίες, ιερή φλόγα, καταθέσεις στεφάνων, συγκινητικές παρουσίες βετεράνων…

Διερωτώμεθα: Το Μνημείο της ΜτΚ, το μοναδικό Παγκρήτιου και διασυμμαχικού χαρακτήρα δεν αξίζει ανάλογης τιμής με τα υπόλοιπα που περιέλαβε η Π. Ενότητα στους εορτασμούς (όπως π.χ. το μνημείο πεσόντων της Ν. Χώρας);

Και εδώ προκύπτουν ερωτηματικά για μια τέτοια αψυχολόγητη απόφαση που συνεπάγεται, εκούσια ή ακούσια, αποσιώπηση της εθνικής μας δέσμευσης.

3. Η επιχειρούμενη υποβάθμιση του σκοπού του Μ.Σ.

Συμπτωματικά έρχεται να υποβαθμίσει το σκοπό του Μ.Σ. πρόσφατη δήλωση του Αντιπεριφερειάρχου δια της οποίας το χαρακτηρίζει «Φαραωνικό» και πολυδάπανο και ανακοινώνει ότι θα αλλάξει τη μελέτη μεταφέροντας το προβλεπόμενο μουσείο της ΜτΚ από το Μ.Σ. στην Αγιά. Διερωτάται κανείς εάν έχει τέτοιο δικαίωμα για ένα έργο που σχεδιάστηκε και εγκρίθηκε μετά από πανελλήνιο διαγωνισμό, θεμελιώθηκε από τον Πρωθυπουργό, εκφράστηκε έντονα από τη λαϊκή βούληση, υποστηρίχτηκε από τους συμμάχους, και έχει προχωρήσει κατά 50%. Ας μου επιτραπεί να επισημάνω τη δήλωση του εκπροσώπου της κυβέρνησης, σε επίσημη εκδήλωση στα Χανιά το 2008, τότε υπουργού Εσωτερικών και σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου: «… Η πολιτεία θα ολοκληρώσει σε ελάχιστο χρόνο το έργο του Μ.Σ.. Είναι έργο που θα στοιχίσει πάνω πάνω από 5εκ. αλλά και αυτά είναι λίγα μπροστά σε αυτά που συμβολίζει…».

Επικαλούμαι την ευαισθησία του υπεύθυνου Αντιπεριφερειάρχου Χανίων και των συναρμόδιων φορέων Περιφερειάρχου, Δημάρχου και της Δημοτικής Ενότητας Ν. Κυδωνίας (Γαλατάς) για την αποκατάσταση της Εθνικής μας αξιοπρέπειας. Και εμείς όλοι οι Κρητικοί να θυμόμαστε πάντα το χρέος μας τιμώντας έμπρακτα όχι μόνο τους δικούς μας, αλλά και τους συμμάχους μας. Αυτούς που ήρθαν στο νησί μας από τις μακρινές τους πατρίδες για να αγωνιστούν στο πλευρό μας και να θυσιαστούν για να ζούμε σήμερα εμείς ελεύτεροι.

Αντιναύαρχος ε.α.
Κωνσταντίνος Μανιουδάκης Π.Ν.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...