15.8 C
Chania
Tuesday, December 9, 2025

Ντόρα Μπακογιάννη από τα Χανιά: «Πρωτοφανείς μεταναστευτικές ροές – Διπλωματία και όχι όξυνση στη Μέση Ανατολή»

Ημερομηνία:

Παρέμβαση της βουλευτή Χανίων της ΝΔ στο 4ο Φεστιβάλ Χανίων για το μεταναστευτικό στην Κρήτη, τις ελληνολιβυκές σχέσεις και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Παλαιστίνη

Σημαντικές δηλώσεις για το μεταναστευτικό, τις ελληνολιβυκές σχέσεις και την κλιμακούμενη κρίση στη Μέση Ανατολή έκανε η βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την παρουσία της στα εγκαίνια του 4ου Φεστιβάλ Χανίων.

Η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε τις τελευταίες μεταναστευτικές ροές προς την Κρήτη και τη Γαύδο ως πρωτοφανείς, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης διαχείρισης της κατάστασης με ευθύνη και συντονισμό. Παράλληλα, αναφέρθηκε στον ρόλο της Λιβύης ως χώρας διέλευσης μεταναστών, στις ενεργειακές εξελίξεις με τη Chevron, αλλά και στην ανάγκη επιστροφής στη διπλωματία για το Ιράν και το Παλαιστινιακό.

«Πρωτοφανείς ροές – Βίαιη εκμετάλλευση από οργανωμένα κυκλώματα»

Η βουλευτής χαρακτήρισε πρωτόγνωρη την κατάσταση που βιώνει η Νότια Κρήτη και η Γαύδος, σημειώνοντας ότι:

«Ο αριθμός των μεταναστών που έχουμε δεχθεί τις τελευταίες ημέρες δεν έχει ιστορικό προηγούμενο στην περιοχή. Πρόκειται για ένα οργανωμένο κύκλωμα δουλεμπόρων από τη Λιβύη που εκμεταλλεύεται βάναυσα ανθρώπους υπόσχοντάς τους μια καλύτερη ζωή».

Σύμφωνα με την ίδια, το Υπουργείο Μετανάστευσης συνεργάζεται με τους τοπικούς δήμους για την εύρεση προσωρινών χώρων φιλοξενίας, διάρκειας 2–3 ημερών, με στόχο την άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα.

«Όταν ξεκινάς με 50 και καταλήγεις να έχεις 1.000, καταλαβαίνετε τη δυσκολία. Οι δήμοι πρέπει να ενισχυθούν με πόρους, είναι απαραίτητο», υπογράμμισε.

Διπλωματικές πρωτοβουλίες με Λιβύη – Ενεργοποίηση ναυτικού

Η κ. Μπακογιάννη ανακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση ξεκινά επαφές με τη Λιβύη, αρχικά στην Αθήνα και στη συνέχεια στη λιβυκή πρωτεύουσα, με στόχο τη συνεργασία για την αναχαίτιση των ροών.

Παράλληλα, έκανε λόγο για ενίσχυση της θαλάσσιας επιτήρησης από το Πολεμικό Ναυτικό, στα θαλάσσια σύνορα, προκειμένου να περιοριστούν οι αφίξεις μεταναστών.

«Οι ελληνικές θέσεις είναι πλήρως κατοχυρωμένες 

Αναφερόμενη στις εξελίξεις με τη Chevron, η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε:

«Η Ελλάδα έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην παραχώρηση οικοπέδων στη Chevron. Πρόκειται για μία απόφαση κατοχύρωσης εθνικών συμφερόντων και ενεργειακής αξιοποίησης με μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι στο παρελθόν η Λιβύη είχε στείλει χάρτες αποδεχόμενη τις ελληνικές θέσεις, γεγονός που – κατά την ίδια – κατοχυρώνει πλήρως τα ελληνικά δικαιώματα στην περιοχή.

«Προτεραιότητα η διπλωματία στη Μέση Ανατολή – Απαραίτητος ο ουσιαστικός διάλογος»

Αναφερόμενη στην κρίση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, η βουλευτής Χανίων σημείωσε ότι τα γεγονότα εξελίσσονται ραγδαία και επεσήμανε πως:

«Τις τελευταίες ημέρες τα έχουμε ζήσει όλα. Κάθε μέρα ξημερώνουμε με νέα δεδομένα. Από χθες το βράδυ φαίνεται πως οι προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός αποδίδουν».

Κατά την ίδια, το Ιράν έχει υποστεί σημαντικές απώλειες στο πυρηνικό του πρόγραμμα, ενώ το Ισραήλ έχει πειστεί να αναστείλει τις επιθέσεις, κάτι που δημιουργεί προϋποθέσεις για ουσιαστικό διάλογο.

«Η διεθνής κοινότητα δεν θα αποδεχθεί ποτέ την ύπαρξη πυρηνικού προγράμματος στο Ιράν. Το μήνυμα ελήφθη και πλέον πρέπει να περάσουμε στο στάδιο της διπλωματίας για μόνιμη λύση», τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

«Επόμενος στόχος: Το Παλαιστινιακό»

Η βουλευτής Χανίων έκλεισε με αναφορά στο Παλαιστινιακό ζήτημα, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι:

«Αν υπάρξει σταθερότητα στο Ιράν–Ισραήλ, τότε ανοίγει ο δρόμος για μια ουσιαστική προσέγγιση του Παλαιστινιακού. Είναι ο επόμενος κρίσιμος σταθμός. Κάποια στιγμή, αυτοί οι δύο λαοί πρέπει να μπορέσουν να ζήσουν ειρηνικά ο ένας δίπλα στον άλλον».

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκρηκτικό το κλίμα στη Βουλή για το αγροτικό

Εκρηκτικό παραμένει το κλίμα στη Βουλή για το αγροτικό με φόντο...

Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις κινητοποιήσεις των αγροτών στην Κρήτη!

Παραγγελία στους εισαγγελείς της χώρας απέστειλε ο Εισαγγελέας του Αρείου...

Αύξηση πληθωρισμού τον Νοέμβριο, «φωτιά» ενοίκιο, καφές, κρέας

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, μια σειρά από...