Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσε η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αντιπολίτευση με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη. Η βουλεύτρια Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, στην ομιλία της, έστειλε σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση ανέλαβε εξ αρχής την ευθύνη, επιδιώκοντας τη διαλεύκανση της υπόθεσης και τη δικαίωση των θυμάτων.
«Δεν απαντώ σε προσωπικές επιθέσεις»
Ξεκινώντας την τοποθέτησή της, η κ. Μπακογιάννη απέφυγε να σχολιάσει αναφορές της Ζωής Κωνσταντοπούλου, δηλώνοντας πως «η εμπειρία σου επιτρέπει να διαλέγεις συνομιλητές και αντιπάλους».
Αναφερόμενη στην τραγωδία των Τεμπών, έκανε λόγο για ένα εθνικό σοκ που βύθισε τη χώρα στη θλίψη. «Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τον πόνο μιας μάνας ή ενός πατέρα που χάνει το παιδί του», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η ανάγκη για απόδοση δικαιοσύνης είναι αδιαπραγμάτευτη.
Παραδέχτηκε, μάλιστα, ότι το ελληνικό κράτος δεν κατάφερε διαχρονικά να δημιουργήσει έναν ασφαλή σιδηρόδρομο, αναλαμβάνοντας μερίδιο ευθύνης ως μέλος του Κοινοβουλίου.
«Η ΝΔ ανέλαβε την ευθύνη από την πρώτη μέρα»
Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κινήθηκε από την πρώτη στιγμή για να διαλευκανθεί η υπόθεση. «Διευκολύναμε τη Δικαιοσύνη, ψηφίσαμε το άνοιγμα των τηλεφωνικών συνομιλιών», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η αντιπολίτευση δεν στήριξε αντίστοιχες πρωτοβουλίες.
Παραδέχτηκε ότι το τραγικό δυστύχημα συνέβη στη «στη δική μας βάρδια», αλλά τόνισε ότι η προσπάθεια είναι να αποκατασταθεί η χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών, όχι μόνο προς τη Νέα Δημοκρατία, αλλά προς το πολιτικό σύστημα συνολικά.
Κατηγορίες για «καπηλεία» της τραγωδίας από την αντιπολίτευση
Στη συνέχεια, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας. «Αν εμάς μας χρεώνουν ευθύνες για το ατύχημα, εσάς σας χρεώνουν καπηλεία», είπε, υποστηρίζοντας ότι επιχειρείται κομματική εργαλειοποίηση της κοινωνικής οργής.
«Οι πολίτες δεν χωρούν σε μικροπολιτικά κουτάκια», υπογράμμισε, καλώντας τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις αντί να αναλώνονται σε στείρα αντιπαράθεση.
Επιθέσεις σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
Η κ. Μπακογιάννη άσκησε επίσης κριτική στο ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενη σε «ανίερες συμμαχίες» με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ περιέγραψε την αξιωματική αντιπολίτευση ως ένα κόμμα που έχει διασπαστεί σε τέσσερις πολιτικούς σχηματισμούς, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί ως ενιαίο μπλοκ.
Καταλήγοντας, επανέλαβε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι παρούσα στην ευθύνη, τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις για έναν πραγματικά ασφαλή σιδηρόδρομο και να αποδοθεί δικαιοσύνη χωρίς καθυστερήσεις.
Ολόκληρη η ομιλία Ντ. Μπακογιάννη:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όσοι από σας με ξέρετε χρόνια, θα αναρωτιέστε γιατί δεν απαντώ στις τέσσερις ή πέντε αναφορές τις οποίες έκανε η κυρία Κωνσταντοπούλου σε μένα κατά τη διάρκεια της ομιλίας της. Η απάντηση είναι απλή: ένα από τα προνόμια της εμπειρίας είναι ότι διαλέγεις και τους συνομιλητές σου, διαλέγεις και τους αντιπάλους.
Κύριε πρόεδρε, κύριοι υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλοι μας, και οι 300 βουλευτές, όπως και ολόκληρη η Ελλάδα, είμαστε συντετριμμένοι με την τραγωδία των Τεμπών. Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με μια μάνα ή ένα πατέρα που χάνουν το παιδί τους. Όπως, επίσης, κακά τα ψέματα, είναι άλλο να χάνεις το παιδί σου από μια αρρώστια ή από ένα τυχαίο συμβάν και άλλο να το βάζεις στο τρένο το οποίο θεωρείς ασφαλές και να σου βγαίνει το τρένο καρμανιόλα. Στην πρώτη περίπτωση τα βάζεις με τον Θεό, στη δεύτερη όμως αναζητάς τους υπευθύνους και αναζητάς δικαιοσύνη.
Υπό αυτή την έννοια, θέλω ειλικρινά να ζητήσω συγγνώμη από όλους αυτούς τους ανθρώπους, όχι επειδή είχα ποτέ αρμοδιότητα για τα τρένα, αλλά επειδή υπήρξα βουλευτής αυτού του κοινοβουλίου επί πολλά χρόνια και, όπως φαντάζομαι και κάποιοι άλλοι, στο μερίδιο που μου αναλογεί, έχω την ευθύνη ότι η Ελλάδα δεν απέκτησε επί πάρα πολλά χρόνια έναν ασφαλή σιδηρόδρομο. Κλείνω αυτή την παρένθεση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και επανέρχομαι στους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων που βγήκαν στο δρόμο ζητώντας δικαιοσύνη, αλήθεια και τιμωρία των ενόχων. Και, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για μας, για τη Νέα Δημοκρατία, αυτό είναι ένα βαρύ καθήκον και μια βαριά ευθύνη και την αναλάβαμε από την πρώτη μέρα. Την αναλάβαμε προσπαθώντας να διευκολύνουμε τη δικαιοσύνη σε όλες τις αποφάσεις τις οποίες χρειαζόταν. Την αναλάβαμε όταν, όπως σας είπε πριν ο κύριος Φλωρίδης, ψηφίσαμε να ανοίξουνε τα τηλέφωνα και, όπως παραδέχτηκε πριν η κυρία πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, εκείνη δεν το ψήφισε, για να μπορεί ο ανακριτής να δει όλα τα πάντα, όσα ενδεχομένως μπορεί να κρύβονται.
Την αναλάβαμε διότι στη δική μας βάρδια έγινε το ατύχημα, δεν υπάρχει αμφιβολία, και είμαστε εδώ. Είμαστε εδώ για να μπορέσουμε να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη την οποία έχει χάσει ο ελληνικός λαός, αλλά όχι μόνο σε μας, στο πολιτικό σύστημα στο σύνολό του. Διότι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όσο και αν θέλετε να στρουθοκαμηλίζετε, η πραγματικότητα είναι ότι αν εμάς μας χρεώνουν ευθύνες για το ατύχημα, εσάς σας χρεώνουν καπηλεία και είναι βαριά η λέξη καπηλεία. Είναι βαριά διότι αδικείτε τους ανθρώπους, προσπαθείτε να κλείσετε αυτές τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που βγήκαν στο δρόμο στα μικρά, μικρότητα κουτάκια τα κομματικά σας.
Δεν χωράνε, παιδιά μου, δεν χωράνε. Είναι πολύ περισσότεροι και όσο και αν προσπαθείτε, δεν θα μπορέσετε να τους φέρετε στα μέτρα σας. Σας το ‘πα και το πρωί, αυτό το οποίο θα έπρεπε να γίνει σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων είναι να συζητάμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος και να μας κάνετε κριτική αν δεν σας αρέσει ο δικός μας, αν δεν σας αρέσει ότι συνεργαζόμαστε με μεγάλους, αν δεν σας αρέσει ότι φέραμε τους εμπειρογνώμονες, αν δεν σας αρέσουν αυτά που κάνουνε, να ρθείτε και να μας κάνετε μια άλλη πρόταση και να μας πείτε ότι εμείς ξέρουμε καλύτερα. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι, δυστυχώς, ακούστηκαν τερατώδη πράγματα.
Είμαι από την πρώτη μέρα όλη την ημέρα ή στη Βουλή ή στην τηλεόραση, αμφιβάλλω ότι έχω χάσει κανέναν ομιλητή. Ξεκίνησε αυτή η κατάθεση μομφής με τον περίφημο πρώτο ομιλητή, τον κύριο Δουδωνή. Τι μας είπε; Μας είπε, με την αίγλη του διορισμένου βουλευτού επικρατείας—διορισμένου βουλευτού επικρατείας, το λέει ένας άνθρωπος που δεν έχει διοριστεί ποτέ—ότι δεν απευθύνεται, λέει, στους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας, γιατί, και ας είναι βουλευτές που έχουν εκλεγεί δεκάδες φορές με σταυρό, γιατί χειροκρότησαν τον κύριο Καραμανλή. Γιατί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χειροκρότησαν τον κύριο Καραμανλή; Τον χειροκρότησαν τον κύριο Καραμανλή, πράγμα το οποίο σας διαφεύγει όλων, όταν ο κύριος Καραμανλής στάθηκε μπροστά τους και τους είπε ότι δεν θα κρυφτεί πίσω από την ασυλία του και τότε τον χειροκρότησαν. Αυτό δεν θέλετε, κύριοι συνάδελφοι; Γι’ αυτό δεν δίνουμε μάχη όλοι εμείς, κάποιοι από μας που είμαστε πιο παλιοί, για τη μείωση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, για να μπορεί να πηγαίνει ο πολιτικός στο φυσικό του δικαστή; Όταν λοιπόν το είπε αυτό ο Καραμανλής και χειροκρότησε η Νέα Δημοκρατία, ο κύριος Δουδωνής δεν δέχεται, λέει, να απευθύνει το λόγο στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Λίγο λιγότερη αίγλη, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, θα σας έκανε καλό, διότι δεν προέρχεστε από παρθενογένεση. Κανένας από σας. Όλοι μας, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, έχουμε υπηρετήσει πολλά χρόνια μέσα σε αυτό το μαγαζί.
Και μία κουβέντα για τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά είσαστε όλοι μαζί, ο ΣΥΡΙΖΑ του ’15 και γι’ αυτό και τσιμπάτε και ανεβαίνετε και φωνάζετε όλοι μαζί, διότι απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ του ’15 έγινε τέσσερα κόμματα. Εγώ, λοιπόν, δεν πρόκειται να σχολιάσω ότι μαζευτήκαμε όλοι μαζί. Καλά κάνετε, αυτοί είσαστε, ένας ΣΥΡΙΖΑ του ’15 ο οποίος απλώς τώρα μας κάνει τη χάρη να έχει τέσσερα κόμματα, τέσσερις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και τέσσερις αρχηγούς. Από την άλλη μεριά, εσείς, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, δεν παύετε να μας εντυπωσιάζετε. Μας εντυπωσιάζετε πάντα, διότι καταφέρατε με ανίερη συμμαχία, όχι ανιαρή, ανίερη συμμαχία, τελικώς, να συνεργαστείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ του ’15, που σας έλεγε τότε γερμανοτσολιάδες και όλα τα υπόλοιπα σχετικά



