15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ντ. Μπακογιάννη: Θλίψη προκαλεί η ανακοίνωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΒΟΑΚ

Ημερομηνία:

“ΒΟΑΚ Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος: Όπως τον σχεδίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με τρία χρόνια καθυστέρηση, διπλάσιο κόστος και διόδια!”. Αυτο ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι βουλευτές Κρήτης και οι 4 Νομαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την σχετική συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Με ανακοίνωσή της η βουλευτίνα Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Ντόρα Μπακογιάννη απαντά ως εξής:

Μόνο θλίψη προκαλεί η χθεσινή ανακοίνωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΒΟΑΚ, η οποία βρίθει ανακριβειών και ψεμάτων, καθώς προσπαθούν να καλύψουν την ανυπαρξία τους τα χρόνια που κυβέρνησαν. Τα δημόσια έργα που γίνονται με ευρωπαϊκούς πόρους και χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων δεν ανήκουν σε κανένα κόμμα, όμως η πολιτική βούληση για την υλοποίησή τους είναι καθοριστικής σημασίας.

Το πρώτο βήμα του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου για την Κρήτη, του ΒΟΑΚ, ήταν η εξασφάλιση της χρηματοδότησής του και αυτό επιτεύχθηκε από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν επί ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε δεσμευτεί ούτε 1 ευρώ.

Παρότι λοιπόν, κάναμε κριτική στη πολυδιάσπαση του έργου από τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σεβαστήκαμε τη συνέχεια του κράτους προκειμένου να μη καθυστερήσουμε ούτε ώρα το έργο ζωής για την Κρήτη. Στα 3 χρόνια που βρίσκεται η κυβέρνησή μας στο τιμόνι της χώρας, έγιναν περισσότερα από όσα έχουν γίνει ποτέ.

Μέσα σε λίγους μήνες το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος δημοπρατήθηκε, ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, γίνονται οι συμβάσεις και το έργο ξεκινά.

Το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ, υπάρχει ήδη προσωρινός ανάδοχος και ως το τέλος του έτους το έργο θα συμβασιοποιηθεί επίσης.

Για το μεγάλο έργο της παραχώρησης Χανιά – Ηράκλειο εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και πλέον προχωρά η Β’ Φάση του διαγωνισμού όπου προβλέπεται η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών με στόχο μέσα στο 2023 να στηθούν εργοτάξια και σε αυτό το τμήμα.

Παράλληλα, προχωρούν οι μελέτες για την προαίρεση του Κίσσαμος-Χανιά και οι μελέτες για τα τμήματα ανατολικά του Αγίου Νικολάου που σύντομα θα ολοκληρωθούν.

Επίσης για τις αναφορές περί διπλασιασμού του προϋπολογισμού του έργου επισημαίνεται πως η εξαγωγή του προϋπολογισμού γίνεται με επιστημονικό τρόπο, βασισμένο σε μελέτες μηχανικών και όχι μετά από πολιτικές αποφάσεις υπουργών. Οι εκτιμήσεις που γίνονται όταν ένα έργο είναι απολύτως ανώριμο, είναι ανάξιες λόγου. Σε ένα έργο το οποίο είναι κατά 70% τεχνικά έργα, κάποια εξ αυτών υπόγεια και αρκετά απαιτητικά, η εκτίμηση των προϋπολογισμών πριν την ολοκλήρωση των προκαταρκτικών μελετών τους, είναι ανέκδοτο.

Σε ένα έργο που σχεδόν τα 100 εκατομμύρια ευρώ από τα 137 εκατομμύρια ευρώ αφορούν τεχνικά έργα, με ποια στοιχεία μιλούσατε το 2018; Με ποια τεκμηρίωση το επικαλείστε σήμερα;

Με εμπιστοσύνη στο στελεχιακό δυναμικό του υπουργείου και στο άριστο επιστημονικό επίπεδο των μελετητών μας, κάνουμε πράξη το αναπτυξιακό μας όραμα για την Κρήτη. Είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε με λίγα λόγια και πολλή δουλειά, δίνοντας στον Κρητικό λαό έργα ουσίας που θα κάνουν τη ζωή του καλύτερη. Ο ΒΟΑΚ θα ολοκληρωθεί όσο και αν μεμψιμοιρούν εκείνοι που δεν «πρόλαβαν» να κάνουν σχεδόν τίποτα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ