17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Νόμιμη μαφία: HSBV, Deutsche Bank, JP Morgan και άλλες κορυφαίες τράπεζες εμπλέκονται σε ξέπλυμα αστρονομικών ποσών βρώμικου χρήματος

Ημερομηνία:

Αστρονομικά ποσά βρώμικου χρήματος κυκλοφορούσαν και ξεπλένονταν επί χρόνια μέσω των μεγαλύτερων τραπεζικών ιδρυμάτων του κόσμου, αποκαλύπτει διεθνής έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), η οποία πραγματοποιήθηκε από 108 διεθνή μέσα ενημέρωσης σε 88 χώρες.

Η έρευνα βασίζεται σε χιλιάδες «αναφορές ύποπτης δραστηριότητας» (SAR) προς το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, το FinCen, από τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Τα έγγραφα αυτά που έχουν συνταχθεί από τράπεζες και έχουν κοινοποιηθεί στην κυβέρνηση, αλλά δεν έχουν έλθει ποτέ στην δημοσιότητα, φέρνουν στο φως το βάραθρο των τραπεζικών εγγυήσεων και την ευκολία με την οποία τις έχουν εκμεταλλευθεί οι εγκληματίες», αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα Buzzfeed News που συμμετείχε στην έρευνα.

Τα έγγραφα αφορούν συναλλαγές ύψους 2 τρισ δολαρίων ανάμεσα στο 1999 και το 2017.

Η έρευνα στιγματίζει πέντε μεγάλες τράπεζες — τις JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank και Bank of New York Mellon — που κατηγορούνται ότι συνέχισαν την διακίνηση κεφαλαίων υπόπτων ως εγκληματιών ακόμη και αφού κατηγορίες είχαν απαγγελθεί εναντίον τους ή είχαν καταδικασθεί για οικονομικά εγκλήματα.

Σύμφωνα με το Buzzfeed News, «τα δίκτυα μέσω των οποίων το βρώμικο χρήμα διακινείται στον κόσμο έχουν γίνει ζωτικές αρτηρίες της παγκόσμιας οικονομίας».

Τι αποκαλύπτεται

Η HSBC επέτρεψε σε απατεώνες να διακινήσουν εκατομμύρια δολάρια που ήταν προϊόν κλοπής, ακόμα και αφότου πληροφορήθηκε από επιθεωρητές των ΗΠΑ ότι επρόκειτο για απάτη.

Η JP Morgan επέτρεψε σε εταιρεία να μεταφέρει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια, μέσω λογαριασμού στο Λονδίνο, χωρίς να γνωρίζει τον κάτοχο των χρημάτων. Αργότερα η τράπεζα ανακάλυψε πως η εταιρεία που έκανε την διακίνηση ενδέχεται να ανήκει σε μαφιόζο που βρίσκεται στην λίστα του FBI

Η Deutsche Bank εμπλέκεται σε χρήμα που είχε «ξεπλυθεί» από το οργανωμένο έγκλημα, τρομοκράτες και διακινητές ναρκωτικών

Η Standard Chartered είχε συναλλαγές με την Arab Bank, για πελάτες με λογαριασμούς που είχαν χρησιμοποιηθεί για την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας

Υπάρχουν αποδείξεις πως ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποίησε την Barclays Bank στο Λονδίνο για να αποφύγει τις κυρώσεις που τον εμπόδιζαν να μεταφέρει χρήματα στην Δύση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται περιοχή υψηλότερου ρίσκου, όπως και η Κύπρος, σύμφωνα με το τμήμα πληροφοριών του FinCEN, καθώς πάνω από 3.000 εταιρείες με καταχωρημένη έδρα στη Βρετανία εμφανίζονται σε αναφορές ύποπτης δραστηριότητας (SAR) – περισσότερες από κάθε άλλη χώρα.

newmoney.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ