14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι οι ξένες αποστολές όπλων στην Ουκρανία, επαναλαμβάνει η Μόσχα

Ημερομηνία:

Η Ρωσία θεωρεί τις αποστολές ξένων όπλων στο έδαφος της Ουκρανίας ως νόμιμους στρατιωτικούς στόχους, δήλωσε ο Σεργκέι Κοσέλεφ, αναπληρωτής διευθυντής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Λέμε απευθείας στους εκπροσώπους των ΗΠΑ ότι οι αποστολές με όπλα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που περνούν στο ουκρανικό έδαφος, αποτελούν νόμιμους στρατιωτικούς στόχους των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων», δήλωσε ο ίδιος κατά τις εργασίες της Διπλωματικής Ακαδημίας με θέμα την «Κρίση στις Ρωσο-αμερικανικές σχέσεις».

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε επιπρόσθετη βοήθεια σε στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, αξίας 800 εκατ. δολαρίων ενώ ανακοίνωσε άλλα 500 εκατ. δολάρια οικονομική βοήθεια στην ουκρανική κυβέρνηση.

Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος ανέρχεται σε περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια μετά από ένα παρόμοιου μεγέθους μέτρο νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Εάν εγκριθεί το τελευταίο πακέτο, θα σημαίνει ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμεύσει περίπου 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το CNN.

Μάλιστα, τα drones που πρόκειται να παραδώσει στο Κίεβο η αμερικανική κυβέρνηση, αναπτύχθηκαν ταχύτατα από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ειδικά για το Κίεβο και έχουν ανάλογες δυνατότητες με τα οπλισμένα «Switchblade» drones, όπως έγινε σήμερα γνωστό από το Πεντάγωνο.

«Αναπτύχθηκαν ταχύτατα από την Πολεμική Αεροπορία ανταποκρινόμενη ειδικά στις ανάγκες της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι τουλάχιστον 121 drones του συγκεκριμένου τύπου (Phoenix Ghost Tactical Unmanned Aerial Systems) θα σταλούν στην Ουκρανία στο πλαίσιο του νέου εξοπλιστικού πακέτου.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης ένα νέο πρόγραμμα την Πέμπτη με την ονομασία «Ενωθείτε για την Ουκρανία» που θα παρέχει μια βελτιωμένη διαδικασία για τους Ουκρανούς πρόσφυγες που θέλουν να μεταφερθούν στις ΗΠΑ.

Στρατιωτική βοήθεια από Ισπανία και Δανία

Η Ισπανία θα παράσχει στην Ουκρανία 200 τόνους στρατιωτικού υλικού, μια προσφορά που αντιπροσωπεύει το διπλάσιο της στρατιωτικής βοήθειας που έχει σταλεί έως σήμερα από τη Μαδρίτη στο Κίεβο, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ από την ουκρανική πρωτεύουσα.

«Πρόκειται για τη σημαντικότερη αποστολή που γίνεται από την Ισπανία. Είναι υπερδιπλάσια απ’ όσα έχουμε στείλει έως σήμερα», δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από κοινού ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν.

«Ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού της Ισπανίας, το «Ιζαμπέλ», απέπλευσε σήμερα από ισπανικό λιμάνι με προορισμό την Πολωνία, μεταφέροντας 200 τόνους σύγχρονων πυρομαχικών και υλικού», συμπλήρωσε ο Ισπανός ηγέτης.

«Αυτό το πλοίο μεταφέρει 30 φορτηγά, ειδικά οχήματα μεταφοράς και 10 μικρά οχήματα με στρατιωτικό υλικό, τα οποία στη συνέχεια θα παραδοθούν στην Ουκρανία», είπε ο Πέδρο Σάντσεθ.

Η Μαδρίτη έχει έως τώρα στείλει στην Ουκρανία περίπου 12 αεροσκάφη που μετέφεραν στρατιωτικό υλικό, ανέφερε τη Δευτέρα η υπουργός Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλες.

"google ad"

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της θα δώσει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια ύψους 90 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία και θα στηρίξει την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Σε δηλώσεις της κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Κίεβο, η επικεφαλής της δανέζικης κυβέρνησης είπε ότι το σύνολο της στρατιωτικής βοήθειας της Δανίας ανέρχεται σε περίπου 146 εκατομμύρια δολάρια.

Νέες κυρώσεις σε πρόσωπα από τη Ρωσία

Η Ρωσία απαγόρευσε σήμερα την είσοδο στο έδαφός της σε 29 Αμερικανούς, μεταξύ αυτών τον επικεφαλής της Meta Μαρκ Ζάκερμπεργκ και την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, αντιδρώντας στις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας που συνδέονται με την Ουκρανία.

Επιπλέον, 61 Καναδοί, οι περισσότεροι κυβερνητικοί ή στρατιωτικοί αξιωματούχοι, στοχοθετούνται από αυτό το μέτρο.

Σε αυτούς τους Αμερικανούς και Καναδούς πολίτες «απαγορεύεται η είσοδος στη Ρωσία επ’ αόριστον», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε δύο δελτία τύπου, που περιλαμβάνουν τους καταλόγους με τα ονόματα των προσώπων που στοχοθετούνται.

Από την αμερικανική πλευρά, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Κάθλιν Χικς και ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι βρίσκονται στο στόχαστρο των ρωσικών κυρώσεων.

Επιπλέον, στοχοθετούνται πρόσωπα του κόσμου της οικονομίας, όπως ο επικεφαλής της Bank of America Μπράιαν Μόινιχαν και της αμυντικής βιομηχανίας, όπως η επικεφαλής της Northrop Grumman Κάθι Γουόρντεν.

Τέλος, προσωπικότητες των ΜΜΕ συμπεριλαμβάνονται στον σχετικό κατάλογο των κυρώσεων, μεταξύ αυτών ο Τζορτζ Στεφανόπουλος, συμπαρουσιαστής της πρωινής εκπομπής του ABC “Good Morning America” και ο Ντέιβιντ Ιγκνάτιους, αρθρογράφος στην Washington Post.

Η ρωσική διπλωματία εξηγεί πως έθεσε στο στόχαστρό της αυτούς τους «δημοσιογράφους και ειδικούς», καθώς τους κατηγορεί ότι υπερασπίζονται μια «ρωσοφοβική ατζέντα».

Από την καναδική πλευρά, στον κατάλογο των κυρώσεων βρίσκονται ο διευθυντής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, Κάμερον Άχμαντ και ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων Στιβ Μπόιβιν.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...