«Κ. υφυπουργέ προφανώς για εσάς δεν υπάρχει πρόβλημα, δεν υπάρχει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη, δεν υπάρχει η ίδια η πραγματικότητα. Επιμένετε σε μία αφήγηση η οποία έχει από παντού αντιφάσεις. Ένας άνθρωπος σταματήθηκε από έλεγχο της αστυνομίας, δεμένος με χειροπέδες, καταλήγει νεκρός, η επίσημη γραμμή είναι ότι έπεσε και χτύπησε το κεφάλι του, τη στιγμή που πλέον η ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη δείχνει ότι και το πλήθος, και η θέση των χτυπημάτων δείχνουν βία. Να το πούμε απλά: τον σκότωσαν στο ξύλο», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος στη Βουλή, αναφερόμενος στο θάνατο του Κώστα Μανιουδάκη την 1η Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου στον Αποκόρωνα Χανίων.

Και συνέχισε:

«Αυτό δείχνουν τα στοιχεία. Και αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες και της οικογένειας, και ανθρώπων που ήταν κοντά. Γιατί ο έλεγχος έγινε δίπλα στο χωριό Βρύσες, και υπήρχαν άνθρωποι που έχουν καταγγείλει ότι τον Κώστα Μανιουδάκη τον σκότωσαν στο ξύλο. Έρχεστε και μιλάτε για ταχύτητα, όταν μετά από τέσσερις μήνες η οικογένεια δεν έχει πάρει ακόμα τη δικογραφία. Πόσους μήνες θέλετε για να δώσετε τη δικογραφία στην οικογένεια; Μπορείτε να φανταστείτε να ήσασταν εσείς ή κάποιο δικό σας πρόσωπο σε τέτοια κατάσταση και τέσσερις μήνες να μην έχετε πάρει τη δικογραφία; Και αυτοί οι άνθρωποι να κυκλοφορούν τώρα ένστολοι, ένοπλοι και πειθαρχικά χωρίς κανένα έλεγχο; Το θεωρείτε φυσιολογικό;».

Διερωτήθηκε:

«Έχετε διαβάσει τις εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη; Μόλις στην τελευταία αναφέρει ότι από τις 113 υποθέσεις στις οποίες αυτός βρήκε πειθαρχικές ευθύνες, εσείς επιβάλλατε πειθαρχικές ευθύνες μόνο στις 16. Το θεωρείτε καλό σκορ αυτό; Λέτε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αστυνομικής αυθαιρεσίας; Ρωτήστε την οικογένεια του Ινδαρέ. Φορτώσατε όλα αυτά που φορτώσατε και πήγατε στα δικαστήρια προφανώς και έπεσαν όλα. Υπάρχει ένας αποκαλυπτικός διάλογος όταν οι αστυνομικοί πήγαν τον Κώστα Μανιουδάκη στο κέντρο υγείας. Ρώτησε ο γιατρός γιατί έβλεπε ένα κεφάλι το οποίο αιμορραγούσε ακατάσχετα, τι συνέβη εδώ. Η απάντηση της αστυνομίας ήταν “έπεσε και χτύπησε”.

Ένας άνθρωπος με διαλυμένο κεφάλι με χτυπήματα σε όλο το σώμα, με σπασμένα τα γυαλιά δίπλα σε κηλίδες από αίμα τα οποία δεν τα συνέλλεξε η ΕΛ.ΑΣ – κι αυτό σας το λένε οι εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, ότι σε όλες αυτές τις εκθέσεις λείπουν στοιχεία τα οποία θα έπρεπε να έχει συλλέξει η ΕΛ.ΑΣ -. Ξέχασε να συλλέξει η ΕΛ.ΑΣ τα σπασμένα γυαλιά δίπλα από τις κηλίδες αίματος του Κώστα Μανιουδάκη. Δεν απαντήσατε».

Και κατέληξε:

«Ρωτώ το πιο απλό: Θα δώσετε την δικογραφία στην οικογένεια; Θα δώσετε στην οικογένεια τα στοιχεία αυτών των αστυνομικών που με βάση τον ιατροδικαστή σκότωσαν στο ξύλο τον Κώστα Μανιουδάκη; Τα στοιχεία δείχνουν δολοφονία. Και εδώ εσείς έχετε μία ευθύνη και μία επιλογή: Ή θα συγκαλύψετε αυτή τη δολοφονία, ή θα κάνετε έστω και τα ελάχιστα για τη Δικαιοσύνη. Να είστε σίγουροι ότι θα επανέλθουμε σε αυτή την υπόθεση. Θα επανέλθουμε και για τη δικαίωση της μνήμης του Κώστα Μανιουδάκη αλλά και κάθε συμπολίτη μας που έχει δεχτεί υπέρμετρη αστυνομική βία».