13.7 C
Chania
Tuesday, February 17, 2026

Ν. Καλογερής στις υπογραφές για τις εξορύξεις: “Εφόσον οι έρευνες αποδώσουν, τα οφέλη θα είναι σημαντικά και για την Κρήτη”

Ημερομηνία:

Οι συμβάσεις μίσθωσης των θαλάσσιων οικοπέδων ΚΡΗΤΗ 1 και ΚΡΗΤΗ 2 νότια της Κρήτης καθώς και των αντίστοιχων νότια και δυτικά της Πελοποννήσου για έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων υπογράφτηκαν τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2026 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της κοινοπραξίας Chevron – HELLENIQ ENERGY. Η υπογραφή έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Μετά την υπογραφή, ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση στο Μουσείο της Ακρόπολης, την οποία παρακολούθησε, κατόπιν πρόσκλησης, και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, αρμόδιος για τον Ενεργειακό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης. Σε δήλωσή του, ο κ. Καλογερής ανέφερε:

«Εφόσον οι έρευνες στις τέσσερις θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου αποδώσουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, τα οφέλη θα είναι σημαντικά για την Ελλάδα και την Κρήτη».

Χρονοδιάγραμμα και σημασία του προγράμματος

Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε την ιδιαίτερη σημασία του σφιχτού χρονοδιαγράμματος του προγράμματος, που θα επιτρέψει να διαφανεί σε σχετικά σύντομο διάστημα το κατά πόσο είναι αξιοποιήσιμα τα κοιτάσματα. Επίσης, επισήμανε ότι το γεγονός πως δύο από τις κορυφαίες παγκοσμίως εταιρείες στον τομέα της ενέργειας, η ExxonMobil και η Chevron, μαζί με ελληνικές εταιρείες, έχουν αναλάβει το έργο, πιστοποιεί πέρα από κάθε αμφισβήτηση τη γεωπολιτική του σημασία για τη χώρα μας.

Ο κ. Καλογερής πρόσθεσε ότι αυτή η συνεργασία συμβάλλει στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Ελλάδας στον θαλάσσιο και υποθαλάσσιο χώρο της, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η παρουσίαση στο Μουσείο της Ακρόπολης έγινε με τη συμμετοχή και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) Αριστοφάνη Στεφάτου.

Λεπτομέρειες των συμβάσεων

Οι συμβάσεις αφορούν τα θαλάσσια οικόπεδα:

  • ΚΡΗΤΗ 1 και ΚΡΗΤΗ 2 νότια της Κρήτης
  • Αντίστοιχα οικόπεδα νότια και δυτικά της Πελοποννήσου

Στόχος είναι η έρευνα και πιθανή εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Η κοινοπραξία που υπέγραψε τις συμβάσεις αποτελείται από την αμερικανική Chevron και την ελληνική HELLENIQ ENERGY.

Η εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης προσέλκυσε σημαντικό ενδιαφέρον, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική σημασία αυτών των συμβάσεων για την ενεργειακή ανεξαρτησία και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων εξέφρασε την αισιοδοξία του για τα θετικά αποτελέσματα που μπορεί να προκύψουν για την Κρήτη και την Ελλάδα συνολικά, εφόσον επιβεβαιωθούν τα κοιτάσματα.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ