23.8 C
Chania
Sunday, May 19, 2024

Ν. Μαριάς: Όχι στο ξεπάγωμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας

Ημερομηνία:

Απόσπασμα από τις ομιλίες του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων και τομεάρχη οικονομικών, βουλευτή Ηρακλείου Νότη Μαριά την Τετάρτη 21/8 κατά του ξεπαγώματος των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ

Σε σχέση με τους πλειστηριασμούς, να πούμε ότι η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Πρώτον, είμαστε υπέρ της επ’ αόριστον αναστολής των πλειστηριασμών για θέματα πρώτης κατοικίας όχι μόνο για οφειλές προς τις τράπεζες αλλά και για οφειλές προς το δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Διότι σήμερα –κι αυτήν τη στιγμή μας ακούν και μας βλέπουν σε όλη την Ελλάδα- υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες που οφείλουν και στα ασφαλιστικά ταμεία και στο δημόσιο. Η πρώτη κατοικία τους δεν προστατεύεται. Εμείς θέλουμε αυτή τη ρύθμιση και τέτοιου είδους ρύθμιση πρέπει να υπάρξει. Θα έχουμε πρόταση νόμου για το ζήτημα αυτό.

Τοποθετούμενος, λοιπόν, επί των τροπολογιών –απ’ ότι κατάλαβα δεν γίνονται δεκτές, άρα δεν θα συζητηθούν οι δύο τροπολογίες των συναδέλφων – αν έρθουν σε ψηφοφορία υπ’ αυτούς τους όρους και προϋποθέσεις, θα τις στηρίξουμε. Αλλά δεν νομίζω ότι θα έρθουν.

Η θέση η δική μας είναι αυτή που σας περιέγραψα, μια θέση παρέμβασης που έχει σχέση και με το πάγωμα των τιμών των ειδών διατροφής, διότι ο κόσμος πλέον δεν μπορεί να αντέξει την ακρίβεια.

Λέγατε όλοι οι μνημονιακοί ότι αν έρθει μία αντιμνημονιακή διακυβέρνηση θα πάρει τα σπίτια του κόσμου. Εσείς είσαστε τώρα και η τρόικα και θα πάρετε τα σπίτια του κόσμου. Λέγατε ότι αν κερδίσουν αντιμνημονιακοί, δεν θα πάρουν μισθούς και συντάξεις. Μα δεν παίρνει κανένας τώρα μισθούς και συντάξεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Λέμε, λοιπόν, ότι στο θέμα των πλειστηριασμών έχει γίνει συζήτηση εδώ. Αν θυμόσαστε, υπήρχε μια πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ που την συζητήσαμε και τα στοιχεία είχαν τεθεί. Νομίζω έφερε και μια πρόταση, επίσης, για ζητήματα παρεμφερή και το ΚΚΕ και είχαμε συζητήσει του τι είδους παρεμβάσεις θα γίνουν.

Προσέξτε, από τα 27 δισεκατομμύρια ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης που πήραν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, τα 13 δισεκατομμύρια –με βάση την έκθεση της BlackRock- υπήρξαν για να καλύψουν τα «κόκκινα» δάνεια. Άρα, οι τράπεζες είναι καλυμμένες. Έχει προϋπολογιστεί αυτό το ποσό. Αφού εισπράττουν αυτό, δεν θα πρέπει να υπάρξει αντίστοιχα η ρύθμιση είτε της αναστολής των πλειστηριασμών όπως λέμε εμείς επ’ αόριστον είτε όπως επιμένουμε και εμείς να υπάρξει και μερική σεισάχθεια στα ζητήματα αυτά; Να λοιπόν γιατί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, το οποίο μεγεθύνει εν προκειμένω ο κ. Στουρνάρας.

Οι τράπεζες –και απαντώ στον ΣΥΡΙΖΑ που λείπει- δεν χρειάζεται να κρατικοποιηθούν. Οι τράπεζες σήμερα είναι ιδιοκτησία του ελληνικού λαού και του ελληνικού δημοσίου, εφόσον το δημόσιο έχει πάνω από το 80% των μετοχών στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Τι χρειάζεται;

Πρώτον, να φύγουν οι ολιγάρχες από τη διοίκηση και να αναλάβει μια διοίκηση που θα την βάλει το κράτος. Δεύτερον, διαχειριστικός έλεγχος να δούμε τι δάνεια και θαλασσοδάνεια δοθήκαν. Τρίτον, να υπάρξει μια πραγματική αναπτυξιακή πολιτική γιατί αλλιώς θα ξεσπιτωθούν εκατομμύρια Έλληνες με τις λογικές αυτές που θέλουν να προχωρήσουν τους πλειστηριασμούς.

Αυτό είναι κάτι το οποίο θα μας βρει αντίθετους.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ