14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ν. Ξυδάκης: “Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενιαία το σύνολο των μουσείων και τών αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης”

Ημερομηνία:

Η προστασία και η ανάδειξη των Ενετικών Τειχών του Ηρακλείου, η αξιοποίηση του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου της πόλης και ο συνδυασμός πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης ήταν μερικά από τα θέματα που εξετάστηκαν κατά τις επαφές του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη με τοπικούς παράγοντες της Κρήτης, όπου βρέθηκε το Σαββατοκύριακο προκειμένου να εγκαινιάσει το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης Αγίας Αικατερίνης Σιναϊτών στο Ηράκλειο.

«Εξαιρετικής σημασίας για τη μεταβυζαντινή τέχνη και την κρητοβενετσιάνικη σχολή, η οποία σμίγει μοναδικά τη βυζαντινή παράδοση με την τέχνη της λατινικής Αναγέννησης» χαρακτήρισε ο κ. Ξυδάκης τα εκθέματα του μουσείου και πρόσθεσε ότι  «πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενιαία το σύνολο των μουσείων και τών αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης, η οποία έχει πολύ μεγάλη ιστορική σημασία, διατηρεί μεγάλο πολιτιστικό  πλούτο και συνεχίζει να προκαλεί το διεθνές ενδιαφέρον. Το Ηράκλειο διαθέτει εξαιρετικο σύνολο μουσείων. Το Αρχαιολογικό είναι μοναδικό στο είδος του, και πλαισιώνεται αρμονικά από το Ιστορικό, το Φυσικής Ιστορίας και τώρα το ανανεωμενο μουσείο Χριστιανικής Τέχνης». Εξήρε επίσης τη γόνιμη συνεργασία της Εφορείας Ηρακλείου και όλης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με την τοπική αυτοδιοίκηση και την Εκκλησία της Κρήτης.

Τον υπουργό υποδέχτηκε χθες στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός. Αφού ξεναγήθηκε στους χώρους του Κέντρου, ο κ. Ξυδάκης έλαβε μέρος σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Μύρων Μιχαηλίδης, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού και Εθελοντισμού κυρία Αριστέα Πλεύρη, ο αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας κ. Γιάννης Αναστασάκης και άλλοι τοπικοί παράγοντες.

Αναφερόμενος στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο της πόλης, που έχει στηρίξει οικονομικά σχεδόν κατά το ήμισυ η κυβέρνηση, ο υπουργός είπε ότι «χρειάζεται να εκπονηθεί μείζον επιχειρησιακό σχέδιο, με σύγχρονο λειτουργικό περιεχόμενο, να οριστούν χρήσεις που να βοηθούν τη βιωσιμότητά του και να αποτελέσει σημαντικό κέντρο συνεδριακού και πολιτιστικού τουρισμού. Το Υπουργείο Πολιτισμού», τόνισε ο κ. Ξυδάκης «είναι πρόθυμο να ακούσει ιδέες του Δήμου Ηρακλείου και να βοηθήσει παρέχοντας τεχνογνωσία».

Αναφερόμενος εξάλλου στο θέμα των Ενετικών Τειχών, ο υπουργός είπε ότι «είναι αναγκαίο να συναφθεί και πάλι προγραμματική σύμβαση μεταξύ τού Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Ηρακλείου, τώρα όμως επικαιροποιημένη και εναρμονισμένη με τις ανάγκες των καιρών και με τις προδιαγραφές της αρχαιολογίας και της νομοθεσίας.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία σε συνεργασία με το δήμο και με τη συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης θα φροντίσουν για την ακεραιότητα και την προστασία του μνημείου, παράλληλα, όμως και για τη λειτουργική απόδοση του στον ηρακλειώτικο λαό. Είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί η διάσωση και συντήρηση των τμημάτων που χρήζουν επεμβάσεων και να ενταχθούν στη ζωή της πόλης με σεβασμό στην ακεραιότητα και φυσιογνωμία του μνημείου. Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία οχυρωματικά μνημεία της Ανατολικής Μεσογείου και οι χρήσεις του πρέπει να είναι οργανωμένες και συμβατές με την προστασία του».

Αργοτερα ο αν. Υπουργός Πολιτισμού συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη και συζήτησαν για τα έργα υποδομών και ανάπτυξης στην Κρήτη, όσα εντάσσονται στο λήγον ΕΣΠΑ, και όσα πρόκειται να ενταχθούν στο νέο. Σε προτεραιότητα όσα μεταφέρονται στην επόμενη φάση, αλλά και τα σχεδιαζόμενα δίκτυα διαδρομών και οι ολοκληρωμένες χωρικές επεμβάσεις. Η συνάντηση εξελίχθηκε σε άριστο κλίμα συνεργασίας και κατανόησης. Εντός του μηνός θα υπάρξει συνέχεια επαφών και ολοκλήρωση τού προγράμματος

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...