20.8 C
Chania
Tuesday, October 15, 2024

Ν. Συριγωνάκης: Απαραίτητο να δημιουργηθούν δύο χώροι προσωρινής φιλοξενίας, ένας στη δυτική και ένας στην ανατολική Κρήτη

Ημερομηνία:

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Νίκος Συριγωνάκης, τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του το αυξανόμενο πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών στην Κρήτη.

«Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή οδηγεί σε μια συνεχή αύξηση των αφίξεων μεταναστών στα νησιά μας», σημείωσε ο κ. Συριγωνάκης. Παρά το γεγονός ότι η άμεση διαχείριση ανήκει στις αρμοδιότητες του Λιμενικού Σώματος, ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας όλων των φορέων.

«Η Περιφέρεια και οι Δήμοι δεν μπορούν να μείνουν αμέτοχοι», τόνισε. «Πρέπει να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, δίνοντας έμφαση κυρίως στην προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη, η Περιφέρεια ήδη χρηματοδοτεί τη φιλοξενία των μεταναστών μέχρι την επιβίβασή τους στα πλοία για την ηπειρωτική χώρα. Ωστόσο, προκειμένου να βελτιωθεί η διαχείριση της κατάστασης, ζητά τη δημιουργία δύο ειδικών χώρων προσωρινής φιλοξενίας, ενός στη δυτική και ενός στην ανατολική Κρήτη.

«Αυτοί οι χώροι θα παρέχουν κατάλληλες και αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας στους μετανάστες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί μας», εξήγησε.

Ο κ. Συριγωνάκης απευθύνει έκκληση στα αρμόδια υπουργεία να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία, υπογραμμίζοντας ότι η δημιουργία των χώρων αυτών θα συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης και θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών κατά την παραμονή τους στην Κρήτη.

Αναλυτικά, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης είπε για το μεταναστευτικό στο νησί:

Ένα από τα σοβαρότερα και μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως νησί τα τελευταία δύο χρόνια είναι το μεταναστευτικό. Είναι εύκολο να κατανοήσουμε ότι με την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, αναμένουμε συνεχή αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Αν και η αρμοδιότητα διαχείρισης αυτού του ζητήματος ανήκει στο Λιμενικό Σώμα και στο κεντρικό λιμεναρχείο κάθε περιφερειακής ενότητας, όπως για παράδειγμα το Ηράκλειο, η Περιφέρεια και οι Δήμοι δεν μπορούν να μείνουν αμέτοχοι. Πρέπει να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, δίνοντας έμφαση κυρίως στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Παρά την υποστελέχωση και τις ελλείψεις σε μέσα, οι λιμενικές αρχές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των μεταναστών.

Από τη μεριά μας, η Περιφέρεια και οι Δήμοι χρηματοδοτούμε τη φιλοξενία των μεταναστών από τη στιγμή που φτάνουν στα νότια παράλια της Κρήτης μέχρι την επιβίβασή τους στα πλοία για την ηπειρωτική χώρα. Ωστόσο, θεωρούμε απαραίτητο να δημιουργηθούν δύο χώροι προσωρινής φιλοξενίας, ένας στη δυτική και ένας στην ανατολική Κρήτη.

Αυτοί οι χώροι θα παρέχουν κατάλληλες και αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας στους μετανάστες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί μας. Κατά μέσο όρο, οι μετανάστες παραμένουν περίπου μία ημέρα στην Κρήτη, πριν μεταφερθούν στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στην ηπειρωτική χώρα.

Έχουμε ήδη ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία να υποστηρίξουν την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας. Πιστεύουμε ότι η δημιουργία αυτών των χώρων θα συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης και θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών κατά την παραμονή τους στην Κρήτη.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το πολιτικό λάθος που ακούει στο όνομα Γιώργος Ανδρέα Παπανδρέου

Του Γιώργου Λακόπουλου Σημασία δεν είχε τι είπε, αλλά ότι...

Στην κοινή συνεδρίαση υποεπιτροπών της ΚΣ του ΝΑΤΟ η Σέβη Βολουδάκη

Η Βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη, ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας...

Το Παιδικό Εργαστήρι -Τα Πάνω Κάτω Ήρθαν-, στο Πολύκεντρο Βουκολιών

Ο Δήμος Πλατανιά και το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, σε συνεργασία με...