13.8 C
Chania
Tuesday, December 23, 2025

Ν. Τζανάκης: Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό, έστω σε μία ενδημική μορφή – Το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο

Ημερομηνία:

Αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας είναι ο καθηγητής Πνευμονολόγίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος εκτίμησε πως από την επόμενη εβδομάδα θα δούμε την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων.

«Από αυτή την εβδομάδα και ύστερα πιστεύω ότι θα επιπεδωθούν τα κρούσματα. Μπορεί να έχουμε κρούσματα που είναι κατά 30% περισσότερα, ίσως και 40%, επομένως δεν αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Από αυτή την εβδομάδα θα έχουμε σίγουρα την επιπέδωση της καμπύλης και θα έχουμε την αποκλιμάκωση τις επόμενες δύο εβδομάδες στα κρούσματα», είπε ο κ. Τζανάκης.

Ο καθηγητής τόνισε πως σε όλες τις χώρες όπου υπήρξε η Όμικρον η αποκλιμάκωση ήταν ταχεία, αλλά κάθε χώρα αποτελεί κι από ένα γρίφο. Ωστόσο, η Όμικρον έχει στείλει νοσηλείες σε νοσοκομεία: υπολογίζεται ότι το 50% των συνολικών νοσηλειών σχετίζεται με την Όμικρον, ενώ το 90% όσων νοσούν με τη μετάλλαξη είναι ανεμβολίαστοι.

«Δεν είναι μία απλή γρίπη. Η Όμικρον δεν στέλνει τόσους πολλούς στο νοσοκομείο, όπως η Δέλτα, αλλιώς θα είχαμε καταρρεύσει ήδη».

«Το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο»

Ο καθηγητής υπογράμμισε πως θα πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον ιό, ο οποίος μάλλον θα γίνει ενδημικός. Ο ίδιος παρομοίασε την πορεία του κορωνοϊού σαν ένα παιχνίδι πόκερ κι αν κερδίσει τελικά την παρτίδα, δημιουργώντας δηλαδή μία νέα μετάλλαξη, είναι κάτι που δεν το γνωρίζουν οι ειδικοί.

«Νομίζω πρέπει να έρθουμε σιγά σιγά στην κανονικότητα. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό, έστω σε μία ενδημική μορφή. Ο ιός μας έχει εκπλήξει πολύ. Προσπαθεί να φτιάξει μία μετάλλαξη και να μας εκπλήξει πάλι. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρει αυτή τη φορά. Το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο και μετά την άνοιξη να είμαστε αισιόδοξοι πως όλα θα πάνε καλύτερα».

Επί τρεις ημέρες συνεχόμενα παρατηρεί κανείς πως οι θάνατοι καθημερινά έχουν ξεπεράσει τους 100. Ο κ. Τζανάκης εξήγησε γιατί συμβάνει αυτό:

«Επιβεβαιώνεται ο κανόνας ότι δύο με τρεις εβδομάδες που θα αυξηθούν τα κρούσματα και θα έχουμε το peak τους, τότε θα έχουμε και το peak των θανάτων», είπε και συμπλήρωσε ότι οι ανεμβολίαστοι επιμένουν να θέτουν σε ρίσκο τη ζωή τους.

 

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Κρήτη κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τη νέα λίστα του Conde Nast Traveller,...

ΚΚΕ: “Αθλιότητα της κυβέρνησης να κλείνει τους δρόμους που οι αγρότες αφήνουν ανοιχτοί”

Κατηγορίες προς την κυβέρνηση και την αστυνομία, για το κλείσιμο των δρόμων...

Όταν η ανεξιθρησκεία κτυπούσε την πόρτα της Μεσογείου

Του Γιώργου Ουρανού Δεν γνωρίζουμε αν έχει υπάρξει ποτέ στον...