15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ν. Τζανάκης: Οι δυσκολίες που προκύπτουν για την άρση πατέντας εμβολίων

Ημερομηνία:

Για χίμαιρα έκανε λόγο ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης σχολιάζοντας το ζήτημα της άρσης πατέντας στα εμβόλια. Συγκεκριμένα δήλωσε πως «είναι μια χίμαιρα να πιστεύουμε ότι παίρνουμε μια συνταγή, οποιαδήποτε συνταγή για να φτιάξουμε κάτι και να το φτιάξουμε. Θέλει τουλάχιστον 1- 2 χρόνια σε προηγμένες χώρες για να στηθεί ένα τέτοιο εργοστάσιο για να παράξει συγκεκριμένες και ικανές ποσότητες για να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση, ή την ζήτηση μιας μεγάλης χώρας».

Όπως συνόψισε ο καθηγητής στο θέμα επομένως προκύπτουν δύο παράγοντες. Αφενός το πώς νομίμως τρόπον τινά μπορεί να παραχωρηθεί η πατέντα και αφετέρου να στηθεί μια γραμμή παραγωγής ικανή να καλύψει.

Σε κάθε περίπτωση ζητούμενο είναι το να παραχθούν μεγάλες ποσότητες εμβολίων και με την βοήθεια των πλουσιότερων χωρών να διαχυθούν στις φτωχότερες, είπε ο καθηγητής.

«Αλλά για να γίνουν στις φτωχότερες χώρες εμβόλια περνάμε σε ένα άλλο επίπεδο» συνέχισε ο κ. Τζανάκης, εξηγώντας πως χρειάζεται μια οργάνωση εμβολιαστικού προγραμματισμού.

«Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να γίνει κι όλο αυτό. Δηλαδή δεν είναι μια προσπάθεια, παίρνουμε μια πατέντα και τελειώσαμε. Το θέμα είναι πολύ δύσκολο και με τα logistics που έχουνε τα σύγχρονα εμβόλια (καταψύκτες στο -80 κτλπ), όταν πάμε σε μια υποσαχάριο χώρα η οποία έχει μηδαμινή υγειονομική και κρατική οργάνωση καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι αυτό» εξήγησε.

Ερωτηθείς για τα όσα έχουν λεχθεί αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και τις εγκύους, ο καθηγητής απάντησε πως μια γυναίκα που άμεσα επιθυμεί να μείνει έγκυος καλό θα ήταν να μιλήσει με τον γυναικολόγο.

«Πιστεύω ότι όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή για τις εγκύους υπάρχει μόνο μια περίπτωση την οποία πρέπει να αναφέρουμε, για την οποία δεν υπάρχουν ικανά κλινικά δεδομένα για ορισμένα από τα εμβόλια, όπως της AstraZeneka, για τα υπόλοιπα υπάρχουν. Επομένως το θέμα δεν είναι ότι θα κάνει κακό, το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν κλινικά δεδομένα ώστε να μπορεί ένας πιστοποιητικός οργανισμός φαρμάκων μιας χώρας ή της Ευρώπης να δώσει την άδεια ώστε να χρησιμοποιηθεί ή την συμβουλή για εμβολιασμό των εγκύων ή όσων πρόκειται να μείνουν έγκυες» συνόψισε.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ