25.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Ξέπλυμα από την Ουκρανική πρεσβεία: Ρωσική προπαγάνδα ότι το τάγμα Αζόφ είναι ναζιστική παραστρατιωτική μονάδα

Ημερομηνία:

Το Τάγμα Αζόφ και το ρόλο του στην πολεμική σύγκρουση με τη Ρωσία υπερασπίζεται με ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Ουκρανίας, παρά τον ξεκάθαρα εθνικιστικό του χαρακτήρα και τις ναζιστικές ιδέες περί υπεροχής της Άριας φυλής.

Ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα, Σεργκέι Σουτένκο μετά το σάλο και τις πολιτικές αντιδράσεις για την ομιλία δύο μελών του εν λόγω Τάγματος στο ελληνικό κοινοβούλιο, θέλησε να δώσει διευκρινίσεις.

«Για περισσότερα από 8 χρόνια και ειδικά από την έναρξη του πολέμου πλήρους κλίμακας της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ο ουκρανικός λαός και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας υπερασπίζονται γενναία τον άμαχο πληθυσμό στο έδαφός μας, την ελευθερία και τη δημοκρατία στην Ευρώπη.

Η ρωσική μηχανή προπαγάνδας στοχοποιεί τα μυαλά των ελεύθερων ανθρώπων. Όχι μόνο θολώνει την πραγματικότητα, διαστρέφοντας γεγονότα, αλλά δημιουργεί μια τρομακτική ατμόσφαιρα μίσους και φόβου.

Σήμερα, οι Ρώσοι αξιωματούχοι και οι προπαγανδιστές εξακολουθούν να αρνούνται το απόλυτο γεγονός της επιθετικότητας και της στρατιωτικής εισβολής στη χώρα μας και συνεχίζουν να λένε κραυγαλέα ψέματα και να συγκαλύπτουν τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματά τους κατά της ανθρωπότητας, όπως αυτά που έχει δει ο κόσμος στη Μπούκα», αναφέρει ο Πρέσβης.

«Προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή της Δύσης από την τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή που προκλήθηκε από την έναρξη της εισβολής, ειδικά στη Μαριούπολη, η Ρωσία χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα τεχνικών παραπληροφόρησης και μύθων.

Για πολλά χρόνια η Ρωσία προσπάθησε να «φυτεύσει» στα ελληνικά μυαλά τον μύθο ότι το ταγμα Αζόφ είναι μια παραστρατιωτική ανεξάρτητη μονάδα που λειτουργεί στη Μαριούπολη χωρίς πειθαρχία και υποταγή.

Δηλώσαμε σε πολλές περιπτώσεις, ότι στην πραγματικότητα, το τάγμα εθελοντικής στρατιωτικής μονάδας Αζόφ σχηματίστηκε το 2014 ως απάντηση στη ρωσική προσπάθεια να συντρίψει τη σταθερότητα του Ντονέτσκ και των πόλεων του. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανακατάληψη της πόλης της Μαριούπολης το 2014, μεταρρυθμίστηκε πλήρως και ενσωματώθηκε στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας υπό αυστηρή διοίκηση, υπαγόμενη στο Υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Από τη έναρξη της ρωσικής εισβολής, το τάγμα Αζόφ διαδραματίζει βασικό ρόλο στην υπεράσπιση του άμαχου πληθυσμού, σε μια από τις πιο σκληρές μάχες, αυτή που δίνεται στη Μαριούπολη, η οποία παραμένει ουκρανική λόγω των προσπαθειών του.

Το βίντεο, που απεικονίζει απλούς πολίτες της Ουκρανίας ελληνικής καταγωγής, δύο στρατιώτες της Εθνοφρουράς της Ουκρανίας, ο ένας εκ των οποίων ανήκει στο ταγμα Αζόφ, δείχνει την απόλυτη θέληση να υπερασπιστούν την πατρίδα τους και τον άμαχο πληθυσμό της Μαριούπολης και δεν έχει καμία σχέση με τις ναζιστικές πράξεις, που διαπράττουν οι Ρώσοι στη γη στον λαό μας», καταλήγει ο Ουκρανός πρέσβης.

Σημειώνεται, ότι η Μόσχα έχει κατηγορήσει το ναζιστικό τάγμα Αζόφ ότι χρησιμοποιεί, βάσει σχεδίου, τους αμάχους στη Μαριούπολη ως ανθρώπινες «ασπίδες» ώστε να υπάρξουν θύματα αμάχων και να κατηγορηθεί η ρωσική πλευρά, ενώ παίρνει θέσεις μάχης σε σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία, όπως στο μαιευτήριο της πόλης.

Τι είναι το Τάγμα Αζόφ

Το Τάγμα Αζόφ είναι εθελοντική ακροδεξιά και νεοναζιστική ομάδα της εθνικής φρουράς της Ουκρανίας, η οποία εδρεύει στη Μαριούπολη στην παράκτια περιοχή Αζοφικής θάλασσας. Το συγκεκριμένο τάγμα πήρε μέρος στις μάχες μεταξύ των φιλορωσικών αυτονομιστικών δυνάμεων και των Ουκρανών, τον Ιούνιο του 2014 κατά την διάρκεια της κρίσης στη νοτιοανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τη Wikipedia.

"google ad"

Τα μέλη του Τάγματος είναι από την ανατολική Ουκρανία και μιλούν ουκρανικά, ενώ μερικοί νεοσύλλεκτοι προέρχονται από τις ανατολικές πόλεις του Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ.

Ο πρώτος διοικητής του συντάγματος ήταν ο ακροδεξιός Αντρίι Μπιλέτσκι (Andriy Biletsky), ο οποίος ηγήθηκε της νεοναζιστικής οργάνωσης Πατριώτης της Ουκρανίας και της Εθνικοσοσιαλιστικής Συνέλευσης.  Ακόμη, η ομάδα έχει συνδεθεί με νεοναζί, με μέλη που φορούν νεοναζιστικά και σύμβολα των SS. Η γερμανική τηλεόραση ZDF παρακολούθησε μαχητές του τάγματος των Αζόφ, που φορούσαν κράνη με σβάστικες και παγανιστικούς ρούνους. Το σύμβολο της ομάδας, που φέρουν στα μανίκια τους οι μαχητές του τάγματος είναι ένας πλάγιος Ρούνος, τυπικά είναι ένα αγκίστρι για λύκους (λυκοπαγίδα) το οποίο προφέρεται: Βόλφσανγκελ.

Στις 13 Απριλίου 2014, ο Υπουργός ΕσωτερικώνΑρσέν Άβακοφ εξέδωσε διάταγμα, που επιτρέπει τη δημιουργία νέων παραστρατιωτικών δυνάμεων από πολίτες μέχρι 12.000 άτομα. Το Τάγμα Αζόφ δημιουργήθηκε στις 5 Μαΐου 2014 στο Μπερντιάνσκ.

Τον Σεπτέμβριο του 2014, το τάγμα του Αζόφ, εγγράφηκε στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας ως Ειδική αστυνομική δύναμη.

Το 2017, το μέγεθος του συντάγματος υπολογίστηκε σε περισσότερα από 2.500 μέλη. Αρχικά, το τάγμα Αζόφ ήταν μια ειδική αστυνομική υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, με επικεφαλής τον Βόλοντιμιρ Σπάρα, τον ηγέτη του Βασίλκιβ του Κιέβου, κλάδου της οργάνωσης Πατριώτης της Ουκρανίας και του Δεξιού Τομέα.

Το 2016, βετεράνοι του συντάγματος και μέλη μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης με το όνομα «Αζοφικό Πολιτικό Σώμα» δημιούργησαν το πολιτικό κόμμα Εθνικό Σώμα.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διακριτικές αποστάσεις Μαξίμου από την Ντόρα Μπακογιάννη

«Οι ελληνικές θέσεις παραμένουν οι ίδιες που ίσχυαν διαχρονικά»....

“Η Επιστήμη προς όφελος των αναγκών των πολλών ή των λίγων;”- Εκδήλωση στα Χανιά από το ΚΚΕ

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο Σπουδάζουσας Χανίων της...