23.8 C
Chania
Saturday, June 1, 2024

Ξανά στους δρόμους οι φοιτητές των Χανίων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Παιδείας

Ημερομηνία:

Νέα κινητοποίηση πραγματοποίησαν σήμερα φοιτητές από το Πολυτεχνείο Κρήτης. Όπως κάθε εβδομάδα τον τελευταίο ενάμιση μήνα, οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς για να διαδηλώσουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Παιδείας.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο Κώστας Αποστόλου, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εστίας του Πολυτεχνείου Κρήτης είπε:

Κώστας Αποστόλου, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εστίας του Πολυτεχνείου Κρήτης

Ο φοιτητικός σύλλογος του Πολυτεχνείου Κρήτης και ο σύλλογος εστίας βρίσκονται στο δρόμο εδώ και πέντε βδομάδες με συνελεύσεις ανά βδομάδα και κατάληψη του ιδρύματος όλο αυτό το διάστημα.

Δώσαμε ένα μεγάλο και μαζικό παρών και στη πανελλαδική πορεία της Πέμπτης που έγινε πριν μία εβδομάδα ακριβώς  όπου δεκάδες χιλιάδες φοιτητών και πολιτών δώσαμε μια ηχηρή απάντηση ότι το νομοσχέδιο έχει απορριφθεί από το σύνολο της κοινωνίας και η κυβένρηση έχει χάσει από τα αποδυτήρια.

Έχει χάσει γιατί στη συνείδηση του λαού, της νεολαίας, των φοιτητών έχει καταδικαστεί αυτή η αντιδραστική τομή, που δίνει ένα ολοκληρωτικό χτύπημα στην ανώτατη και δημόσια δωρεάν παιδεία.

Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ακόμη και αν το φέρουν σε ψήφιση στη Βουλή. Και αυτό γιατί είναι ένα νομοσχέδιο που είναι ακόμη χειρότερο από ότι πιστεύαμε.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι για παράδειγμα ένας φοιτητής στο ιατρικό θα έχει όριο 8.000 στα μαθήματα που αφορούν το πεδίο όμως αν έχει 120.000 ευρώ θα μπορεί να μπει και να γίνει γιατρός.

Από την άλλη υπάρχουν πολύ υψηλές βάσεις στα δημόσια ΑΕΙ οπότε όλο αυτό είναι άδικο ενώ θα συμπιεστούν και τα δικά μας πτυχία παρακάτω. Αυτό δηλαδή που φωνάζουμε όλο αυτό το διάστημα που βρισκόμαστε έξω στους δρόμους.

Όσον αφορά το 1 δις που δίνουν δήθεν στα δημόσια πανεπιστήμια είναι μία κοροϊδία γιατί όλα αυτά τα λεφτά δίνονται απλά για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της δημόσιας παιδείας, την περαιτέρω διείσδυση των επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια μας. Γι’ αυτό το λόγο βρίσκονται οι φοιτητές στους δρόμους και στα Χανιά και σε όλη την Ελλάδα.

Θα συνεχίσουμε, θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας, θα προσπαθήσουμε να τον συνδέσουμε με την υπόλοιπη κοινωνία που τους καλούμε να σταθούν στο πλάι μας αφού έχουμε δώσει τη συμπαράστασή μας και στα μπλόκα των αγροτών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα Μεγάλα Χωράφια εδώ στα Χανιά όπως και στους αγώνες που δίνουν τα εργατικά σωματεία του νομού για δουλειά και εργατικά δικαιώματα.

Από την πλευρά της η Πηνελόπη Μπελεσιώτη, φοιτήτρια στην Αρχιτεκτονική στα Χανιά είπε:

Πηνελόπη Μπελεσιώτη, φοιτήτρια στην Αρχιτεκτονική

Διανύουμε την 6η βδομάδα κινητοποιήσεων στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Οι γενικές συνελεύσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα είναι οι πιο μαζικές εδώ και 15 χρόνια στο Πολυτεχνείο και οι φοιτητές είναι ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και της τσάκισης της προοπτικής μας και των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων. Πάνω από 150 σύλλογοι πανελλαδικά συνεχίζουμε τον αγώνα. Θα ξαναγίνει πανελλαδική διαδήλωση στην Αθήνα στο επόμενο διάστημα όταν τεθεί προς διαβούλευση το νομοσχέδιο.

Σε ερώτηση σχετικά με δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ των ιδιωτικών, παρά τον αγώνα των φοιτητών, η κ. Μπελεσιώτη είπε:

Κοιτάξτε να δείτε… ότι δημοσκοπήσεις γίνονται δεν είναι και 100% αληθείς… Φαίνεται και πανελλαδικά από τα ιδρύματα που έχουν κλείσει. Στους φοιτητές η πλειοψηφία είναι κατά όπως και στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Αμά δείτε έχουν βγει πάρα πολλές ανακοινώσεις από συλλόγους καθηγητών, διοικητικών, ερευνητών που τίθονται κατά. Και στο Πολυτεχνείο Κρήτης η πλειοψηφία των καθηγητών είναι ενάντια στο νομοσχέδιο

Τι απαιτούν οι φοιτητές:

  • Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια! Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16! Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες.
  • Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.
  • Ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα! Κάτω τα χέρια από τα επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώνουν τα πτυχία μας! Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Όχι στον κατακερματισμό των πτυχίων και των προγραμμάτων σπουδών σε δύο κύκλους, σύμφωνα με τη στρατηγική της Μπολόνια.
  • Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για μόνιμη δουλειά στο αντικείμενο. Κατάργηση της ισοτίμησης των πτυχίων μας με τα ιδιωτικά κολλέγια!
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση! Δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους χωρίς εργολαβίες.
  • Καμία σκέψη για τηλεκπαίδευση και τηλεξεταστική. Όχι στην υπονόμευση των αποφάσεων των φοιτητικών συλλόγων.
  • Διεξαγωγή των εξεταστικών κανονικά μετά το πέρας των κινητοποιήσεων.
  • Κατάργηση της ΕΒΕ
  • Κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου περί απώλειας εξεταστικής

Τι αποφάσεις έλαβαν στην συνέλευση της Τρίτης 13 Φεβρουαρίου:

  • Νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων την επόμενη βδομάδα. Κλιμακώνουμε με γύρο πολυήμερων καταλήψεων σε όλες τις σχολές. Γενική Συνέλευση του Ενιαίου ΦΣ την Τρίτη 20/2, στη 13:00 στο Α2 (ΞΥΛΙΝΟ).
  • Κατάληψη Ιδρύματος από την Τρίτη 13/2 μέχρι την και την Τρίτη 20/2
  • Οργανώνουμε το επόμενο διάστημα εκ νέου πανελλαδική κινητοποίηση και πανελλαδικό Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων
  • Προχωράμε σε πολύμορφες δράσεις
  • Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας Προετοιμάζουμε την παρεμπόδιση της διοικητικής λειτουργίας των ιδρυμάτων, σε συντονισμό με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους φορείς της.
  • Συμμετέχουμε στην απεργία 28/2 που έχει προκυρηχθεί από ΑΔΕΔΥ, εργατικά σωματεία και ομοσπονδίες
  • Στηρίζουμε τον αγώνα των αγροτών του νομού Χανίων
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλιβερή πρωτιά της Κρήτης στην κατανάλωση αλκοόλ ακόμη και στις μικρές ηλικίες

Η Κρήτη κατέχει θλιβερή πρωτιά στην κατανάλωση αλκοόλ, με...

Γερμανική Κατοχή και «οι Μικροί Ήρωες» της Kρήτης

Της Άννας Κωνσταντουδάκη - Αγγελάκη Δεν ήταν μόνο ο Γιώργος...

37 μετανάστες διασώθηκαν νότια της Γαύδου

Σκάφος με 37 μετανάστες εντοπίστηκε να πλέει σε δυσχερή...