25.8 C
Chania
Wednesday, June 26, 2024

Ξαναγράφεται η νεότερη Κρητική Ιστορία;

Ημερομηνία:

Την Κυριακή 24-11-2013 η “Κυρ. Ελευθεροτυπία” προσέφερε στους αναγνώστες της το βιβλίο του συνταξιούχου λυκειάρχη εξ Ηρακλείου Μανώλη Γ. Παπαμαστοράκη με τον εντυπωσιακό και πομπώδη τίτλο “¨”Γεώργιος Παπαμαστοράκης ο πρωθυπουργός και αρχιτέκτονας της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.”
Δεν είμαι ιστορικός αλλά στα βιβλία που έχω διαβάσει δεν αναφέρεται το όνομα του Γ. Παπαμαστοράκη βουλευτή Λασηθίου και προφανώς δεν έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο όπως ο Κούνδουρος, ο Βενιζέλος, και ο Μιχελιδάκης στο Κρητικό ζήτημα εκείνης της εποχής.
Εξελέγη βουλευτής Λασηθίου το 1907 με το “εθνικό κόμμα του Αντωνίου Μιχελιδάκη και ανέλαβε την προεδρία της κυβερνήσεως της Κρητικής Πολιτείας για ένα περίπου χρόνο. Παραιτήθκε η κυβέρνηση του το 1908 όταν οι Κρήτες κήρυξαν την ένωση τους με την μητέρα Ελλάδα η οποία και τυπικά έγινε την 1 -12-1913.
Γράφω αυτές τις γραμμές χωρίς να θέλω να υποτιμήσω ή να μειώσω την προσφορά του ανδρός αλλά είναι αλλοίωση της ιστορίας όταν κυκλοφορούν βιβλία από απογόνους με τέτοιους πομπώδεις τίτλους. kαι μάλιστα υιοθετούνται και πλασάρονται από υποτίθεται {πρώην} σοβαρές εφημερίδες όπως η “Ελευθεροτυπία.” Έτσι θα μάθουν οι νέοι Κρητική ιστορία;
Γράφει η “βικηπαίδεια”
“Τον Σεπτέμβριο του 1908 ο αυτοκράτορας της Αυστροουγγαρίας ανακοίνωσε
την προσάρτηση της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και ο ηγεμόνας της Βουλγαρίας
την ανεξαρτησία της. Οι Κρητικοί δεν έχασαν την ευκαιρία. Στις 24 Σεπτεμβρίου 1908 ξέσπασε επανάσταση στο νησί. Χιλιάδες πολίτες των Χανίων και των γύρω περιοχών την ημέρα αυτή συγκρότησαν συλλαλητήριο, στο οποίο ο Βενιζέλος κήρυξε την οριστική ένωση της Κρήτης με την μητέρα Ελλάδα. Έχοντας συνεννοηθεί με την ελληνική κυβέρνηση, ο Ζαΐμης αναχώρησε για την Αθήνα πριν από το συλλαλητήριο. Συγκλήθηκε η συνέλευση και κήρυξε την ανεξαρτησία της Κρήτης, η σημαία της κρητικής πολιτείας υποστάλληκε για να δώσει την θέση της στην ελληνική, οι δημόσιοι υπάλληλοι ορκίσθηκαν πίστη στον βασιλιά Γεώργιο Α΄ της Ελλάδας, ενώ διορίστηκε πενταμελής εκτελεστική επιτροπή με την εντολή να κυβερνήσει το νησί εν ονόματι του βασιλιά των Ελλήνων και σύμφωνα με τους νόμους του ελληνικού κράτους. Πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο Μιχελιδάκης με τον Βενιζέλο υπουργό Εξωτερικών και Δικαιοσύνης. Τον Απρίλιο του 1910 συγκλήθηκε νέα συνέλευση, της οποίας ο Βενιζέλος εκλέχθηκε πρόεδρος ενώ κατόπιν έγινε πρωθυπουργός. Όλα τα ξένα στρατεύματα έφυγαν από την Κρήτη και η εξουσία περιήλθε εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση Βενιζέλου.”

Μανούσος Γ. Δασκαλάκης

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Μόσχα προειδοποιεί για μοιραία τραγωδία αν οι Δυτικοί υποτιμήσουν την αποφασιστικότητά της

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα...

Σε ποιες περιοχές στα Χανιά απογορεύεται η κολύμβηση

Οι ακτές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κρίνονται ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ για...

MyCoast: «Βροχή» καταγγελιών στην πλατφόρμα για τις αυθαιρεσίες σε παραλίες – 150 καταγγελίες στα Χανιά

Εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες για παράνομες ξαπλώστρες και όχι μόνο στην πλατφόρμα...