17.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Ξαναφουντώνει η κόντρα Μέρκελ – Λαγκάρντ για την Ελλάδα

Ημερομηνία:

Ξαναφουντώνει η κόντρα μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Λάδι στη φωτιά έριξε η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ η οποία δήλωσε «βέβαιη πως η Ευρώπη θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα» κάτι που ως γνωστόν απορρίπτει μετά βδελυγμίας το Βερολίνο. Φυσικά η δήλωση Λαγκάρντ δεν είναι ανεξάρτητη από την απόφαση του εκπροσώπου της Βραζιλίας στο ΔΝΤ να μην ψηφίσει την έγκριση της δόσης για την Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος ανακλήθηκε από την κυβέρνηση της Βραζιλίας η οποία σύμφωνα με τη Λαγκάρντ θα ανακαλούσε αν μπορούσε την ψήφο αυτή. Ωστόσο, ο Πάουλο Νογκουέιρα Μπατίστα είχε ήδη ανάψει δημοσίως τη φωτιά αναγκάζοντας την επικεφαλής του ΔΝΤ να επέμβει. Η «οσμή» νέας σύγκρουσης μεταξύ των δυο ισχυρών κυριών Λαγκάρντ και Μέρκελ συνοδεύεται από δημοσιεύματα του αγγλόφωνου αλλά και γερμανικού τύπου που «βλέπουν» πως το απερχόμενο κούρεμα είναι αναπόφευκτο «καθώς το πρόγραμμα δεν βγαίνει».
Βέβαιη πως η Ευρώπη θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα, εάν η χώρα τηρήσει τους όρους των μέτρων διάσωσης, δηλώνει η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. «Δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Ελλάδα», δήλωσε την Πέμπτη στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «Ποια θα είναι η μορφή αυτών των περαιτέρω μέτρων και της βοήθειας, θα συζητηθεί σίγουρα σε μεταγενέστερο στάδιο» πρόσθεσε.
Η ελάφρυνση του χρέους αποτελεί κόκκινο πανί για το Βερολίνο με όλους τους αξιωματούχους να την αποκηρύσσουν μετά βδελυγμίας. Και η αντιπολίτευση. Μόλις προχθές ο αντίπαλος της Μέρκελ Πέερ Στάινμπρουκ δήλωσε «πολύ επιφυλακτικός» για νέο κούρεμα θα έβαζε σε κίνδυνο την Ευρώπη.
Η Κριστίν Λαγκάρντ έσπευσε ακόμη να αναφέρει ότι η Βραζιλία θα προχωρούσε αν είχε τη δυνατότητα σε αλλαγή της ψήφου της αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι χθες η Βραζιλία ανακάλεσε τον εκπρόσωπό της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά τη διαφωνία που εξέφρασε για την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.
«Είχα μια φιλική και μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό κ. Μάντεγκα από το υπουργείο Οικονομικών της Βραζιλίας και με εξουσιοδότησε να το αναφέρω. Μου επiσήμανε ότι η Βραζιλία υποστηρίζει πλήρως την Ελλάδα, το ελληνικό πρόγραμμα και εάν θα ήταν δυνατή η επανάληψη της ψηφοφορίας, η Βραζιλία θα υποστήριζε το πρόγραμμα. Και (μου) το είπε αυτό ο ίδιος. Είναι ιδιαιτέρως ατυχές ότι έγινε υπό αυτές τις περιστάσεις, αλλά είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής που η θέση της Βραζιλίας θα μπορούσε να αποκατασταθεί και διευκρινιστεί στο ανώτατο επίπεδο» επισήμανε η Λαγκάρντ.
Ωστόσο, φαίνεται ότι η κίνηση του εκπροσώπου της Βραζιλίας να καταψηφίσει την έγκριση της δόσης έβαλε τη «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ σε συναγερμό γι’ αυτό και αποφάσισε να υπενθυμίσει τις διαφωνίες του ταμείου για την ευρωπαϊκή πολιτική αναφορικά με το πρόγραμμα της Ελλάδας προεξάρχουσα της οποίας είναι η Άγκελα Μέρκελ.
Ο νέος γύρος διαμάχης που φαίνεται να ανοίγει συνοδεύεται από πλήθος δημοσιευμάτων για το ελληνικό πρόγραμμα που «δεν βγαίνει» και το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος». «Καιρό τώρα είναι ξεκάθαρο ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας δεν αποδίδει» τόνιζαν χθες οι New York Times. Επιπλέον, σημειώνουν ότι «η Βραζιλία έσπασε τη σιωπή εκδίδοντας μία ασυνήθιστη και ευχάριστα ειλικρινή ανακοίνωση». «Παρόλο που η ωμή ομιλία του Μπατίστα -κατά την οποία είπε ότι η ιδέα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να πληρώσει τα χρέη της είναι “μια αυταπάτη”- είναι απίθανο να τον κάνει δημοφιλή, θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεκινήσει μια σημαντική συζήτηση» τονίζεται.
Η Ευρωζώνη θα πρέπει να απαλλάξει το ΔΝΤ και να επωμιστεί το μερίδιο του στη χρηματοδότηση της Ελλάδας είναι η άποψη που εκφράζουν οι Financial Times. Επιπλέον υποστηρίζουν ότι ίσως χρειαστεί και μια περαιτέρω αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η εφημερίδα σημειώνει ότι το ΔΝΤ δεν είναι «καθόλου σίγουρο» πως η Ελλάδα με την τρέχουσα πορείας της θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της. Σημειώνουν δε, ότι η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ «αντί να φαγώνονται πάνω στις διαφωνίες τους, θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία και να ξαναφορμάρουν την σχέση τους».
Σχολιάζοντας το χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, οι Financial Times υποστηρίζουν πως υπάρχει μια μεγάλη αβεβαιότητα, σχετικά με το πως θα καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες», κάνοντας λόγο για ένα «ένα σφάλμα που κακοφόρμισε και επιδεινώνει τον «πόνο» της Ελλάδας».
Σύμφωνα με την εφημερίδα ή μόνη λύση στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού θα ήταν «να ”εξαγοράσει” η Ευρώπη το μερίδιο του ταμείου, πρώτα συμμετέχοντας στο μερίδιο του ΔΝΤ σε μελλοντικές εκταμιεύσεις και εν συνεχεία αναλαμβάνοντας το υπόλοιπο άνοιγμα στην ονομαστική αξία».
Στα σενάρια που κάνουν λόγο για αναπόφευκτο κούρεμα του ελληνικού χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές στα τέλη Σεπτεμβρίου, αναφέρεται την Παρασκευή δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.
Στο άρθρο γίνεται αναφορά σε τρύπα χρηματοδότησης ύψους 4,4 δισ. για το 2014 και άλλων 6,5 δισ. για το 2015. Η άποψη του ΔΝΤ είναι ότι τα χρήματα αυτά θα πρέπει να προέλθουν από τους Ευρωπαίους, θα κληθούν να διαγράψουν τις απαιτήσεις τους για επιστροφή των δανείων, κάτι που φέρνει το ΔΝΤ σε μετωπική σύγκρουση με τη γερμανική κυβέρνηση.
Ο Πολ Τόμσεν υπενθυμίζει ότι έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα οι δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει να χαρίσουν 10 δισ. τα επόμενα δύο χρόνια, κάτι που θα βαρύνει και τους φορολογούμενους των χωρών-δανειστριών, σύμφωνα με την εφημερίδα. «Δεν πρόκειται για πραγματικό μυστικό» σημειώνεται. «Εκτός από τους υπεύθυνους στη γερμανική κυβέρνηση ο κάθε μυημένος στην υπόθεση από την κυβέρνηση ξέρει ότι μετά τις εκλογές πρέπει να γίνει κούρεμα. Βέβαια όλοι γνωρίζουν ότι το θέμα δυσαρεστεί τους ψηφοφόρους… στο τέλος όμως θα πρέπει να υποκύψουμε στην αλήθεια, όπως υπαραδέχονται κυβερνητικοί κύκλοι» καταλήγει το δημοσίευμα.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ερντογάν διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ – Κατηγορεί τις ΗΠΑ για υποκρισία

Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς...

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Οι πρώτοι μήνες νοσηλείας, τα “γιατί” που τη βασάνιζαν και το κύμα αγάπης

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή της ΕΡΤ...

Ρέθυμνο: Κατασχέθηκαν πάνω 52.800 κροτίδες – Συνελήφθη ο κάτοχος τους

Συνελήφθη σήμερα (02.05.2024) το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου...