20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

«Ξαστεριά, Ανατροπή στην Κρήτη»: Άλλο ένα περιβαλλοντικό έγκλημα στην Ιεράπετρα

Ημερομηνία:

“Άλλο ένα περιβαλλοντικό έγκλημα με σφραγίδα ΚΑΣ και Δημοτικής Αρχής στην Ιεράπετρα” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Ξαστεριά, Ανατροπή στην Κρήτη» και τονίζει:

“Ο Κυβερνητικός νεοφιλελευθερισμός όπως αυτός εξειδικεύεται από αποφάσεις δημόσιων υπηρεσιών  δείχνει πλέον με αποκαλυπτικό τρόπο τη καταστροφική του επίδραση στην κοινωνία, στην οικονομία, στο περιβάλλον και στον πολιτισμό του τόπου μας.

Χαρακτηριστική περίπτωση του σκληρού νεοφιλελεύθερου επαναπροσδιορισμού  των κοινωνικών και εργασιακών σχέσεων, της επιχειρούμενης «ανάκαμψης» της οικονομίας, της προστασίας του περιβάλλοντος και του πολιτισμού μας αποτελεί η έγκριση από το ΚΑΣ της κυβερνητικής απόφασης για την χωροθέτηση Βιομηχανικού Πάρκου ιδιωτικών συμφερόντων στον Αρχαιολογικό χώρο της Ιεράπετρας.

Το ΚΑΣ, ως πειθήνιο «επιστημονικό» όργανο έγκρισης υπουργικών αποφάσεων, αγνόησε τις απόψεις έγκριτων αρχαιολόγων, τις διεθνώς αποδεκτές αρχαιολογικές επιστημονικές μεθόδους, και με προκλητικό τρόπο υποβάθμισε και απαξίωσε την παρέμβαση του εκπροσώπου της Επιτροπής Πολιτών της Ιεράπετρας. Με την υποστήριξη της Δημοτικής Αρχής της πόλης εξυπηρέτησε τα επιχειρηματικά συμφέροντα κατασκευής και διαχείρισης του Βιομηχανικού Πάρκου, χωρίς να λογαριάζει τη δεδομένη καταστροφή στον αρχαιολογικό χώρο και στο περιβάλλον της περιοχής.

Καταγγέλλουμε το έγκλημα αυτό και καλούμε το δημοτικό συμβούλιο και τους φορείς της πόλης να πάρουν θέση στην απαράδεκτη και αντιδημοκρατική στάση του δημάρχου.

Καλούμε όλους τους πολίτες και φορείς της Κρήτης να σταθούν αλληλέγγυοι στην κοινωνία της Ιεράπετρας για να μην περάσει αυτό το έγκλημα.

Καλούμε, όλους τους διεθνείς αρχαιολογικούς επιστημονικούς φορείς να παρέμβουν ενεργά για την σωτηρία του ενιαίου αρχαιολογικού χώρου και του φυσικού τοπίου της περιοχής”.

Εξάλλου με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος επισημαίνει: 

“Η φετινή παγκόσμια ημέρα  Περιβάλλοντος αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς λαμβάνει χώρα μετά την επέλαση της πανδημίας του covid-19 , ενώ ο κίνδυνος μαζικής επανεμφάνισης της νόσου είναι παραπάνω από υπαρκτός. Μια πανδημία με εκατομμύρια κρούσματα και εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς που απειλεί με μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική κρίση από ότι η κρίση του 2009. Ωστόσο είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η ίδια η εμφάνιση  της ασθενειας δεν πρόκειται για ένα τυχαίο γεγονός αλλά σχετίζεται άμεσα τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές στο ζήτημα διαχείρισης του περιβάλλοντος. Οι τεράστιες οικολογικές καταστροφές, η αποψίλωση των δασών και η καταστροφή των ενδιαιτημάτων της άγριας ζωής , η μαζική βιομηχανοποιηση της κτηνοτροφίας και της αγροτικής παραγωγής φέρνουν τον άνθρωπο σε επαφή με ιούς και παθογόνους μικροοργανισμούς δημιουργώντας διαρκώς νέους κινδύνους για την υγεία μας.

Παράλληλα σε παγκόσμιο επίπεδο η υπέρμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη έχει άφησει βαθιά το αποτύπωμα της στο περιβάλλον. Οι κλιματικές αλλαγές, η υπερθέρμανση του πλανήτη, η σφοδρότητα και πύκνωση των φυσικών καταστροφών, η ρύπανση των υδάτων και της ατμόσφαιρας καθώς και η καταστροφή της βιοποικιλότητας δεν είναι εικόνες από ένα μακρινό δυστοπικό μέλλον. Αντίθετα είναι η πραγματικότητα σήμερα και αποτελούν της ουσία της “πρασινης ανάπτυξης” που τόσο ευλαβικά ευαγγελίζονται κυβερνήσεις και κεφάλαιο στην προσπάθεια τους εύρεσης νέων πεδίων κερδοφορίας.

Αλλά και στην Ελλάδα πιο συγκεκριμένα η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Η πρόσφατη ψήφιση του καταπτυστου νομοσχεδίου για το περιβάλλον , μάλιστα εν καιρώ πανδημίας και καραντίνας με διαδικασίες φαστ τρακ δείχνει με το πιο γλαφυρό τρόπο τις “οικολογικες ανησυχίες” της κυβέρνησης. Ο νέος αντιπεριβαλλοντικος νόμος δίνει πραγματικά γη και ύδωρ στο κεφάλαιο κ θυσιάζοντας ακόμα και προστατευμένες περιοχές Natura ενώ παράλληλα απλοποιεί τις διαδικασίες αδειοδότησης . Ειδικά στην Κρήτη οι επιπτώσεις της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης του περιβαλλοντικού ζητήματος θα είναι πιο εμφανείς.  Ο ενεργειακός προσανατολισμός (εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών σε όλα τα βουνά), οι εξορύξεις υδρογονανθράκων νότια του νησιού , η καταστροφή των δασών η εκχώρηση παραλιών και φυσικού πλούτου στο ιδιωτικό κεφάλαιο θα προκαλέσουν ανυπολόγιστες ζημιές στην χλωρίδα και την πανίδα του τόπου μας αλλοιώνοντας οριστικά την άγρια ομορφιά του νησιού.

Με λίγα λόγια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πιστή στο πνεύμα των μνημονίων και των επιταγών της ΕΕ , βαδίζοντας στον ίδιο δρόμο με τους προκατόχους της , εξαπολύει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο περιβάλλον και στον ελεύθερο χώρο. Η παραπάνω επίθεση βέβαια πάει χέρι χέρι με την κατάπατηση των εργασιακών δικαιωμάτων, την διάλυση του συστήματος υγείας , την ακραία καταστολή και την διάχυση του εθνικιστικού και ρατσιστικού μίσους στην ελληνική κοινωνία.

Ήρθε η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Είναι αναγκαίος ο κοινός αγώνας ενάντια στην λεηλασία του περιβάλλοντος περισσότερο από ποτέ. Τα μηνύματα από τα τοπικά κινήματα είναι ελπιδοφόρα και δείχνουν το δρόμο. Ο αγώνας των κατοίκων της Τήνου και της Ιεράπετρας ενάντια στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών κόντρα στην τρομοκρατία και την καταστολή των ΜΑΤ αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για την πάλη μας. Με μαζικούς συλλογικούς αγώνες θα νικήσουμε!

"google ad"

Όλοι στο δρόμο να στηρίξουμε τις κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος!

Ηράκλειο 19:00 πλατεία Ελευθερίας

Χανιά 19:00 πλατεία Αγοράς

Ιεράπετρα 18:30 αρχαιολογικό Μουσείο

Η γη είναι δική μας”!

cretalive.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...