14.8 C
Chania
Friday, December 5, 2025

Ξεκίνησαν οι περιπολίες του ΝΑΤΟ στο ανατολικό Αιγαίο

Ημερομηνία:

Ξεκίνησαν από το πρωί οι περιπολίες της ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ κατά μήκος των τουρκικών παραλίων για τον έλεγχο και την διακοπή των γραμμών που χρησιμοποιούν οι διακινητές προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα.

Η ναυαρχίδα της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου (SNMG2), γερμανική φρεγάτα «Fgs-Βonn», στην οποία επιβαίνει ο τακτικός διοικητής της υποναύαρχος Γεργκ Κλάιν, πήρε χθες το βράδυ διπλωματική άδεια από την Άγκυρα να εισέλθει στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, την ώρα που στις Βρυξέλλες ήταν ακόμη σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. Την ίδια ημέρα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είχε συνομιλίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό και τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Η «Fgs-Βonn» περιπολεί από νωρίς σήμερα βορειοανατολικά της Λέσβου στα ύδατα της Τουρκίας, στηριζόμενη κυρίως στα στοιχεία που έδωσε το ΓΕΕΘΑ, το ΓΕΝ και το Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή σχετικά με τις κινήσεις των διακινητών προσφύγων και μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά, στον υποναύαρχο Γ. Κλάιν και στο διευθυντή του Επιτελείου του νατοϊκού Στρατηγείου (Maritime Command) στο Νόρθγουντ της Μεγάλης Βρετανίας – στο οποίο υπάγεται η SNMG2- Ιταλό υποναύαρχο Τζόρτζιο Λάτσιο, κατά την πρόσφατη επίσκεψη τους στην Αθήνα. Όπως έγινε γνωστό για τα άλλα πλοία της αρμάδας του ΝΑΤΟ, η τουρκική φρεγάτα «TCG-Barbaros» (F-244) βρίσκεται μεταξύ Κω και Αστυπάλαιας, η ελληνική φρεγάτα «Σαλαμίς» κάτω από τον Άγιο Ευστράτιο και το βρετανικό δεξαμενόπλοιο «Mount1 Bay» στο κεντρικό Αιγαίο μεταξύ Άνδρου και Χίου, αναμένοντας τις διαταγές του τακτικού διοικητή.

Σημειώνεται ότι στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ πρόκειται να ενταχθούν ορισμένα ακόμη βρετανικά πλοία, μια γαλλική φρεγάτα, καθώς και να επιστρέψουν το καναδικό και το ιταλικό πλοίο που βρίσκονται στην Ιταλία.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπαράζ σεισμικών δονήσεων ανοιχτά των Χανίων – Η γεωγραφική κατανομή των Ρίχτερ

Έντονη σεισμική κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στον θαλάσσιο...