16.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Ξεκίνησαν τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας στην Ταϊβάν – Εκτοξεύτηκαν πύραυλοι στο ανατολικό τμήμα

Ημερομηνία:

Τεταμένη είναι η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στην Ταϊβάν μετά την ανακοίνωση σειράς στρατιωτικών γυμνασίων με χρήση πραγματικών πυρών από την Κίνα, στον απόηχο της επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στη νήσο, Νάνσι Πελόζι που προκάλεσε αναβρασμό.

Όπως αναφέρουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα στρατιωτικά γυμνάσια που είναι τα μεγαλύτερα που έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες γύρω από την Ταϊβάν, ξεκίνησαν, δημιουργώντας παγκόσμια ανησυχία.

Το πρωί της Πέμπτης μάλιστα (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το Spectator, ο κινεζικός στρατός, στο πλαίσιο των μεγάλων ασκήσεων, εκτόξευσε πυραύλους στο ανατολικό τμήμα του στενού της Ταϊβάν. Την είδηση επιβεβαίωσε λίγο αργότερα με κάθε επισημότητα και Στρατιωτική Διοίκηση της Κίνας, ανακοινώνοντας ότι πραγματοποίησε βολές μεγάλης εμβέλειας και χτυπήματα ακριβείας σε συγκεκριμένες περιοχές στο ανατολικό τμήμα της νήσου.

Η επιλογή της Κίνας να διεξαγάγει στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στη νήσο δεν δείχνει «υπευθυνότητα», καθώς η κατάσταση θα μπορούσε να εκτραχυνθεί, προειδοποίησε χθες Τετάρτη (03/08) ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν, ο Τζέικ Σάλιβαν.

«Όταν ένας στρατός διεξάγει σειρά δραστηριοτήτων, που συμπεριλαμβάνουν (…) δοκιμές πυραύλων και γυμνάσια με πραγματικά πυρά (…) η πιθανότητα να υπάρξει επεισόδιο είναι πραγματική», είπε ο κ. Σάλιβαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο δημόσιο ραδιοφωνικό δίκτυο NPR. «Πιστεύουμε ότι αυτό που κάνει η Κίνα δεν είναι υπεύθυνο», συνέχισε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο κινεζικός στρατός θα διεξαγάγει σήμερα, Πέμπτη (04/08) τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια που έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες γύρω από την Ταϊβάν, κάνοντας επίδειξη δύναμης μετά την επίσκεψη της κυρίας Πελόσι στη νήσο, που πυροδότησε οργή στο Πεκίνο.

Ο κ. Σάλιβαν κάλεσε την Κίνα «να ενεργήσει με υπεύθυνο τρόπο και να αποφύγει κάθε είδους κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λαθεμένο ή κακό υπολογισμό στους αιθέρες ή στις θάλασσες».

Τα γυμνάσια «αυξάνουν τις εντάσεις στο στενό (σ.σ.: της Ταϊβάν)», επέμεινε.

Η Νάνσι Πελόζι, που αναχώρησε από τη νήσο την Τετάρτη, ήταν η πιο υψηλόβαθμη αμερικανίδα αξιωματούχος που επισκέφθηκε την Ταϊπέι έπειτα από 25 χρόνια.

Διαβεβαιώνοντας πως πήγε «ειρηνικά» στην περιοχή ως «φίλη», η 82χρονη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων διεμήνυσε ταυτόχρονα πως οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν την Ταϊβάν, η οποία έχει δική της κυβέρνηση η οποία εκλέγεται δημοκρατικά και ζει υπό τη μόνιμη απειλή εισβολής του κινεζικού στρατού.

Τα σημερινά γυμνάσια θα γίνουν σε σειρά τομέων γύρω από την Ταϊβάν —σε ορισμένες περιπτώσεις σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων από τις ακτές της— και θα διαρκέσουν ως το μεσημέρι της Κυριακής.

Οι αρχές της Ταϊβάν ανακοίνωσαν χθες ότι άλλα 27 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη, έναντι 21 την προηγουμένη, παρεισέφρησαν στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (ή ADIZ, από το αρκτικόλεξο του όρου air defense identification zone στα αγγλικά), που πάντως είναι αρκετά ευρύτερη από τον εναέριο χώρο της νήσου.

Ο στρατός της Ταϊβάν “προετοιμάζεται για πόλεμο χωρίς να επιδιώκει πόλεμο”

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν ανακοίνωσαν σήμερα πως «προετοιμάζονται για πόλεμο χωρίς να επιδιώκουν πόλεμο», την ώρα που γύρω από το νησί βρίσκονται σε εξέλιξη εκτεταμένα στρατιωτικά γυμνάσια.

"google ad"

«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπογραμμίζει πως θα τηρήσει την αρχή της προετοιμασίας για πόλεμο χωρίς την επιδίωξη πολέμου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του και διεμήνυσε ότι θα αντιδράσει με προσήκοντα τρόπο στις ενέργειες «του εχθρού» στο στενό της Ταϊβάν.

«Προστατεύοντας την πατρίδα, μέρα νύχτα, ο εθνικός στρατός στέκεται πάντα στην πρώτη γραμμή της επικράτειας και υπερασπίζεται σταθερά την κυριαρχία της χώρας! Μην φοβάστε τις απειλές και τις προκλήσεις, προετοιμαστείτε για πόλεμο χωρίς να επιδιώκετε τον πόλεμο και μην αποφεύγετε τον πόλεμο όταν τον αντιμετωπίζετε. Να έχετε αποφασιστικότητα, ικανότητα και αυτοπεποίθηση να προστατεύσετε τη δημοκρατία και την ελευθερία!», αναφέρεται σε ανάρτηση του πρακτορείου στρατιωτικών ειδήσεων της Ταϊβάν.

ASEAN: Παγκόσμια ανησυχία για “ανοικτές συρράξεις”

Η κατάσταση στην Ταϊβάν μπορεί να οδηγήσει σε «ανοικτές συρράξεις», προειδοποίησαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), που συνεδρίασαν στην Πνομ Πενχ, εκφράζοντας «ανησυχία» για τα στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας που ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν γύρω από τη νήσο ο στρατός της Κίνας.

«Η ASEAN ανησυχεί για τη διεθνή και περιφερειακή αστάθεια, ειδικά για τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιφέρεια (…) που μπορεί να οδηγήσουν σε λαθεμένους απολογισμούς, σε σοβαρή σύγκρουση, σε ανοικτές συρράξεις με απρόβλεπτες συνέπειες για τις μεγάλες δυνάμεις», τόνισαν οι επικεφαλής της διπλωματίας του Συνδέσμου στην κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν.

Η Καμπότζη, η χώρα που ασκεί το τρέχον διάστημα την εναλλασσόμενη προεδρία της ASEAN, κάλεσε όλα τα μέρη να επιλέξουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων.

Καταδίκη από την ΕΕ για τα “επιθετικά” γυμνάσια της Κίνας

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Τζουζέπ Μπορέλ, καταδίκασε σήμερα την «επιθετική δραστηριότητα» της Κίνας στο στενό της Ταϊβάν, κρίνοντας πως δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία» για αυτή και χαρακτηρίζοντας «πρόσχημα» από πλευράς Πεκίνου την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, της Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊπέι.

«Είναι φυσιολογικό και συνηθισμένοι οι κοινοβουλευτικοί των χωρών μας να ταξιδεύουν στο εξωτερικό», πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ μέσω Twitter από την Πνομ Πενχ, στο περιθώριο συνόδου των ΥΠΕΞ της ASEAN.

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προσοχή, η Κρήτη αντιμετωπίζει «σοβαρό κίνδυνο» από επιπλέοντα ανθρώπινα …… «σκουπίδια»!!

Του Μανώλη Καπετανάκη * Βρίθει τελευταία η τοπική, εθνική αλλά...

Ελληνίδες σε θέσεις ηγεσίας

Του Γιώργου Ουρανού Θα αποτελούσε μεγάλη πρόοδο για τη χώρα...

Η άγνωστη ζωή της Αντωνούσας Καστανοπούλας (Καστανάκη)

Της Ιωάννας Σφακιανάκη «Γιεράρχη τον Γεράσιμο Κισσάμου, τον Δεσπότη, Σκαλίδη, Γιαννουδοβαρδή...