14.8 C
Chania
Sunday, November 17, 2024

Τι είναι η Τράπεζα Σπόρων που κατασκευάζεται στο Πελίτι και πώς μπορείτε να στηρίξετε | Βίντεο

Ημερομηνία:

Την ίδρυση ενός χώρου αποθήκευσης και συντήρησης σπόρων, έχει θέσει ως στόχο η Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι, με έδρα το Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου της Δράμας.

Η Τράπεζα σπόρων θα είναι ένα κτίριο 80 περίπου τ. μ. με δύο χώρους για γραφεία, ένα χώρο για τη φύλαξη των σπόρων, μια κουζίνα, τουαλέτα, ένα θερμοκήπιο και ένα υπόστεγο. Τα δομικά υλικά: τσιμέντο, πέτρα, ξύλο, άχυρο και πηλός.

Ποια η αξία μίας τράπεζας σπόρων

Ένα παράδειγμα για να κατανοήσουμε την αξία μιας τράπεζας σπόρων: Διατίθενται στο εμπόριο σπόροι για μια ποικιλία ντομάτας που προέρχεται από το Μεξικό και χαρακτηρίζεται από υψηλή ανθεκτικότητα στις καιρικές συνθήκες, μέτρια γεύση και υψηλή παραγωγικότητα.

Διατίθενται επίσης στο εμπόριο σπόροι από μια ποικιλία ντομάτας της νότιας Πελοποννήσου που χαρακτηρίζεται από λιγότερη ανθεκτικότητα στις καιρικές συνθήκες, πολύ καλή γεύση και χαμηλή παραγωγικότητα.  Είναι προφανές ότι οι επαγγελματίες (κυρίως) αγρότες θα προτιμήσουν την πρώτη ποικιλία η οποία θα τους αποφέρει μεγαλύτερο εισόδημα και μικρότερες απώλειες στην παραγωγή.

Το πρόβλημα είναι οτι θα πρέπει να καταπολεμήσουν με φυτοφάρμακα την εμφάνιση ασθενειών που θα προκληθούν απο την αλληλεπίδραση ενος φυτού που ανήκει στη βιοποικιλότητα μιας μακρινής περιοχής με το κλίμα, τις συνθήκες και τους παράγοντες της τοπικής βιοποικιλότητας.

Ειναι προφανές επίσης οτι η προτίμηση στην καλλιέργεια της συγκεκριμένης ποικιλίας θα ατονίσει την καλλιέργεια της ποικιλίας της ντομάτας απο τη νότια Πελοπόνησσο με αποτέλεσμα σταδιακά να εξαλειφθεί.

Η ποικιλία αυτή μπορεί να έχει χαμηλότερη παραγωγικότητα, μπορεί να ειναι πιο ευαίσθητη στις καιρικές συνθήκες, είναι όμως πιο γευστική και επίσης (και ίσως αυτο να είναι το πιο σημαντικό απο ολα) αυτή η ποικιλία δεν χρειάζεται φυτοφάρμακα.  Αυτό  συμβαίνει διότι ανήκει στη βιοποικιλότητα της περιοχής και δεν αποτελεί ξένο σώμα (με αποτέλεσμα να να μην  μπορεί να αντιμετωπίσει τις ασθένειες  της περιοχής αυτης).

Αν είσαστε στην πλευρά του καταναλωτή, αυτου που τελικά θα φάει αυτή τη ντομάτα, τοτε σίγουρα αυτο θα είναι το πιο σημαντικό απο όλα.

Ενα δεύτερο σημαντικό (πλέον) στοιχείο είναι οτι εταιρίες (όπως η Monsanto) επιδιώκουν την εξαφάνιση των ντόπιων ποικιλιών και τη σταδιακή αντικατάσταση τους απο μεταλλαγμένες ποικιλίες επάνω στις οποίες θα έχουν πνευματικά δικαιώματα (πατέντα).

Γίνεται λοιπόν κατανοητό το γιατί η κοινότητα του Πελίτι η οποία συλλέγει και διατηρεί σπόρους, επιτελεί εδω και χρόνια ενα πολυ σημαντικό έργο οσον αφορά στη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών οι οποίες λόγω εμπορικών παραγόντων τείνουν να αφανιστούν.

Πώς μπορείτε να στηρίξετε την προσπάθεια

peliti_seed_bank_2

Σύμφωνα με παλιότερες δηλώσεις του υπεύθυνου συντονιστή του Πελίτι, Παναγιώτη Σαϊνατούδη, ζητείται η οικονομική στήριξη του εγχειρήματος από τους πολίτες για την αγορά των υλικών, ενώ το χτίσιμο θα γίνει από εθελοντές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι ήδη έχουν πιάσει δουλειά.

«Αν ο καθένας μας από σας καταθέσει 5 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό του Πελίτι, θα συγκεντρώσουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε, το πόσο που χρειαζόμαστε είναι περίπου 25.000 ευρώ.

Επίσης αν είναι κάποιος μάστορας – μπετατζής, πετράς, ξυλουργός, πλακατζής κ.λπ. – και μπορεί να εργαστεί εθελοντικά κι αυτόν τον χρειαζόμαστε¨, σημείωσε ο κ. Σαϊνατούδης.

Υπενθυμίζεται ότι η Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι καταβάλλει προσπάθειες για την διάσωση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών. Έχει συγκροτήσει ένα ισχυρό δίκτυο εθελοντών στο εσωτερικό και το εξωτερικό και διοργανώνει κάθε χρόνο το πρώτο Σάββατο μετά το Πάσχα, την γιορτή της ανταλλαγής των σπόρων, γεγονός που συγκεντρώνει τεράστιο ενδιαφέρον τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε χώρες του εξωτερικού, που φτάνουν μέχρι και Αυστραλία!

Το γραφείο του Πελίτι βρίσκεται στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στο Ν. Δράμας, είναι ανοιχτό από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις εννιά το πρωί έως τη μία το μεσημέρι και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το: 25240 22059. Όμως αντίστοιχες ομάδες υπάρχουν σε όλη τη χώρα, και στο Ηράκλειο στην Κρήτη. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους στο heraclion@peliti.gr

 

Τέλος, γίνεται γνωστό στους πολίτες ότι μπορούν δωρεάν να φιλοξενούνται στον ξενώνα του Πελίτι για 6 μέρες, αρκεί να δουλεύουν εθελοντικά στις εγκαταστάσεις για 5 ώρες την ημέρα.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το Πελίτι:

Αγαπητοί φίλοι του Πελίτι

Εδώ και μερικές μέρες έχουμε ξεκινήσει ξανά την ανέγερση της Τράπεζας Σπόρων του Πελίτι.

Οι εργασίες είχαν ξεκινήσει το 2010 σταμάτησαν για 4 χρόνια και τώρα συνεχίζουμε ξανά.

Θα θέλαμε την οικονομική σας βοήθεια. Αν ο κάθε ένας από σας που διαβάσει αυτό το κείμενο καταθέσει 1 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό του Πελίτι μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την κατασκευή της Τράπεζας Σπόρων του Πελίτι.

Τράπεζα Πειραιώς:

Αριθμός λογαριασμού: 6198-040030-332

IBAN: GR10 0171 1960 0061 9804 0030 332

SWIFT-BIC: PIRBGRAA

Δικαιούχος: Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι

Σας ευχαριστούμε

Για το Πελίτι

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Τι είναι το ΠΕΛΙΤΙ

peliti_seed_bank_6

Το ΠΕΛΙΤΙ είναι πλέον το μεγαλύτερο Εθνικό Δίκτυο απ’ όπου περισσότεροι από 120.000 ερασιτέχνες παραγωγοί προμηθεύονται και ανταλλάσσουν σπόρους από παραδοσιακές ποικιλίες και οικόσιτα ζώα, υπό εξαφάνιση.

Έχει οργανώσει 12 δραστήριες τοπικές ομάδες που καλύπτουν όλη την χώρα μεταξύ αυτών και στο Ηράκλειο Κρήτης και αγκαλιάζει πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Στις δραστηριότητές τους συνδράμουν γεωργοί, κτηνοτρόφοι, ακτιβιστές, πανεπιστημιακοί και καλλιτέχνες. Στην οικοκοινότητα λειτουργούν εργαστήρια, οργανώνονται θεατρικές και μουσικές παραστάσεις ενώ εκπαιδεύονται ομάδες μαθητών και φοιτητών.

Συμμετέχει ενεργά στο κίνημα υπεράσπισης των ντόπιων ποικιλιών στην Ευρώπη.

Τον Απρίλιο του 2011 ήταν παρών στις Βρυξέλλες, στις «Ημέρες Δράσης για την Αυτοδυναμία σε Σπόρους».

Η συνάντηση αυτή το 2012 μεταφέρθηκε στο Μεσοχώρι, στη γη του Πελίτι, και έγινε μαζί με τη 12η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 13 χώρες και περισσότερους από 7.000 επισκέπτες.

Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης εκτός των άλλων, το 2009 τιμήθηκε από το Bioversity International και τον Δήμο της Ρώμης με το βραβείο του Φύλακα της βιοποικιλότητας της Μεσογείου.

Το σήμα του “Πελίτι”

Το σήμα του “Πελίτι” είναι ένα δέντρο μια βελανιδιά. Πιασμένοι χέρι, χέρι χορεύουν σε κύκλο άντρες και γυναίκες. Είναι εμπνευσμένο από έναν Ινδιάνικο μύθο. Προτάθηκε και σχεδιάστηκε αρχικά από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη και μετά από την Αγγελική Καϊσέρογλού.

Πελίτ στα ποντιακά σημαίνει βελανιδιά. Η επωνυμία “Πελίτι” είναι εμπνευσμένη από μια μεγάλη βελανιδιά που βρίσκεται στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου του νομού Δράμας.

Οι βασικοί στόχοι του “Πελίτι” είναι:

Η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών, η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος.

Η δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας με κύριο άξονα τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών.

Δείτε εδώ και ένα σχετικό βίντεο:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=HLHospgQPrw”]

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ