17.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Ξεκίνησε στην Κρήτη η Δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων

Ημερομηνία:

Πραγματικότητα έγινε για την Κρήτη ο μεγάλος στόχος της ίδρυσης Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων, που από τη Δευτέρα 4 Απριλίου λειτουργεί και επίσημα στην Αιματολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ μετά από έγκριση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης και κατάθεση του σχετικού φακέλου στο Υπουργείο Υγείας.

Η επίσημη παρουσίαση της «ΔηΤΟΒ» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Απριλίου από τη διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Ελένη Παπαδάκη στο πλαίσιο ολοήμερης εκδήλωσης με θέμα τη «Δωρεά μυελού των οστών και ομφαλικού αίματος» στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

βλαστοκύτταρα

 

βλαστοκύτταρα
βλαστοκύτταρα
βλαστοκύτταρα

 Η Δημόσια Τράπεζα ενημερώνει τους κατοίκους του νησιού που πρόκειται να γίνουν γονείς για το «δώρο ζωής» που μπορούν να κάνουν σε συνανθρώπους τους δωρίζοντας τα κύτταρα από τον ομφάλιο λώρο μετά τη γέννηση του παιδιού τους, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη διάσωση ανθρώπων με σοβαρά αιματολογικά νοσήματα, όπως η Λευχαιμία.

Η κ. Παπαδάκη τόνισε πως πλέον στην Κρήτη υπάρχει η δυνατότητα φύλαξης των κυττάρων που συλλέγονται από τον ομφάλιο λώρο, τα οποία είναι πολύτιμα για τους ασθενείς που πάσχουν από νοσήματα του αίματος και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεταμοσχεύσεις, σώζοντάς τους κυριολεκτικά τη ζωή. Οι ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση δίνουν μάχη με το χρόνο αναζητώντας συμβατό δότη μέσω μιας παγκόσμιας βάσης δεδομένων και όσο περισσότεροι είναι οι δότες, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να σωθούν. Τα αιμοποιητικά κύτταρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις μεταμοσχεύσεις αυτές προέρχονται είτε από δότες μυελού των οστών είτε από το αίμα του ομφάλιου λώρου που συλλέγεται κατά τη διάρκεια της γέννας.

βλαστοκύτταρα
 Για τη λήψη κυττάρων από τον μυελό των οστών απαιτείται μια σύντομη αν και ακίνδυνη επέμβαση γιαυτό και οι δότες είναι πολύ λιγότεροι από τις παγκόσμιες ανάγκες, και μόνο το 50-70%  των ασθενών καταφέρνει τελικά να βρει συμβατό δότη και να επιβιώσει.
βλαστοκύτταρα

Η κατάσταση αυτή μπορεί να ανατραπεί με τη χρήση κυττάρων από το αίμα του ομφάλιου λώρου. Τα κύτταρα αυτά είναι ακόμα πιο χρήσιμα για τις μεταμοσχεύσεις καθώς έχουν πολύ μικρότερες πιθανότητες απόρριψης από τον οργανισμό του λήπτη. Η συλλογή του αίματος από τον ομφάλιο λώρο είναι εύκολη, γρήγορη και δεν έχει κανέναν κίνδυνο για τη μητέρα ή το νεογέννητο καθώς προέρχεται από το υλικό του ομφάλιου λώρου, που πετιέται μετά τον τοκετό. Το μόνο που χρειάζεται είναι οι γονείς να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους και η διαδικασία γίνεται πλέον με πολύ απλό τρόπο, δωρεάν, σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια της χώρας.

Οι γονείς – δότες αφού ενημερωθούν πλήρως για όλη τη διαδικασία, στα σεμινάρια που γίνονται κάθε εβδομάδα στο ισόγειο της Ιατρικής Σχολής (δίπλα στο ΠΑΓΝΗ)  παραλαμβάνουν δωρεάν μια ειδική τσάντα, την οποία παραδίδουν στο μαιευτήριο κατά την ημέρα του τοκετού. Στη συνέχεια το υλικό παραδίδεται στο προσωπικό της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης που αναλαμβάνει να ελέγξει και να ξεκινήσει την κρυογονική συντήρηση των κυττάρων του αίματος τα οποία είναι άμεσα διαθέσιμα στην παγκόσμια δεξαμενή δοτών.

«Η δωρεά των βλαστοκυττάρων του ομφαλοπλακουντιακού αίματος αποτελεί μια αλληλέγγυα πράξη για το κοινωνικό σύνολο. Εάν οι περισσότεροι γονείς επιλέξουν να δώσουν το αίμα από τον ομφάλιο λώρο του μωρού του, τότε θα αυξηθεί το απόθεμα σε μεταμοσχευτικές μονάδες  και επομένως θα αυξηθεί η πιθανότητα κάποιος συνάνθρωπός μας να βρει συμβατό μόσχευμα όταν το χρειάζεται» τονίζει η κ. Παπαδάκη ενώ υπενθυμίζει πως σύμφωνα με μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, αν συγκεντρωθούν στην Ελλάδα 10.000 μονάδες ομφαλοπλακουντιακού αίματος θα μπορούν να βρίσκουν συμβατό μόσχευμα όλοι οι έλληνες ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης.

Σε σχέση με την φιλολογία περί χρήσης των βλαστοκυττάρων για το ίδιο το παιδί, πάνω στην οποία βασίζεται η λειτουργία των ιδιωτικών τραπεζών φύλαξης βλαστοκυττάρων η κ. Παπαδάκη εξηγεί πως οι πιθανότητες χρήσης τους για το ίδιο το παιδί, παρά τις υποσχέσεις που δίνονται, είναι πάρα πολύ λίγες και για αυτό δεν συνιστάται πλέον από τις αρμόδιες Επιστημονικές Εταιρίες σε όλο τον κόσμο η δέσμευση των κυττάρων για αυτόλογη χρήση, εκτός αν υπάρχει αποδεδειγμένα ιατρικός λόγος. «Σε πολλές χώρες του εξωτερικού μάλιστα απαγορεύεται η λειτουργία αντίστοιχων εταιριών φύλαξης βλαστοκυττάρων, ακριβώς για να ενισχύεται η διοχέτευση των μονάδων αίματος στη δημόσια δεξαμενή δοτών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου» εξηγεί η ίδια.

Οι ενημερώσεις των υποψήφιων γονέων-δοτών, πραγματοποιούνται με τη μορφή δωρεάν σεμιναρίου, χωρίς ραντεβού στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης – Πανεπιστημιούπολη Βουτών, Αίθουσα Σεμιναρίων, πτέρυγα 9Β-01 στο Ισόγειο
ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ στις 4:00 το απόγευμα, εκτός επίσημων αργιών.
Ώρα προσέλευσης 20 λεπτά πριν την έναρξη της ενημέρωσης

Ο εξοπλισμός συλλογής Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος παραδίδεται στη Μητέρα Δότρια μετά την 24η εβδομάδα κύησης.

Υπευθυνη επικοινωνίας της ΔηΤΟΒ Κρήτης είναι η κ. Ειρήνη Μαυρουδή

Τηλ. επικοινωνίας: 2810-394726, 6930-847253
(Δευτέρα-Παρασκευή: 12:00 π.μ – 14:00 μ.μ. εκτός επίσημων αργιών).
e-mail: i.mavroudi@med.uoc.gr

Δείτε την ιστοσελίδα της ίδρυσης Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης εδώ: http://www.cordbloodbankcrete.gr/

Ρεπορτάζ: Μάριος Διονέλλης

ekriti.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ