33.8 C
Chania
Saturday, September 7, 2024

Ξεκίνησε το Φεστιβάλ Γης: Μια Γιορτή γεύσεων και πολιτισμού στα Χανιά | Φωτός

Ημερομηνία:

Άνοιξε τις πύλες του το απόγευμα της Τετάρτης, στον προαύλιο χώρο του 1ου Γυμνασίου Χανίων, το «Φεστιβάλ Γης – Άνθρωποι και Προϊόντα».

Το φεστιβάλ, που θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 28 Ιουλίου, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά τα αυθεντικά προϊόντα της Κρήτης, να απολαύσουν παραδοσιακές γεύσεις και να συμμετάσχουν σε μια σειρά από πολιτιστικές δραστηριότητες.

Τα εγκαίνια του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, βουλευτών και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνης Ροκάκης, υπογράμμισε τη σημασία του φεστιβάλ για τους τοπικούς παραγωγούς, καθώς αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για την προώθηση των προϊόντων τους και την αύξηση του τζίρου τους.

Σε περίπου 50 περίπτερα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να αγοράσουν μια μεγάλη ποικιλία από τοπικά προϊόντα, όπως κρασί, τυρί, μέλι, ελαιόλαδο και παραδοσιακά γλυκά.

Επιπλέον, φορείς και δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων παρουσιάζουν τις δράσεις τους και προβάλλουν τις ομορφιές του τόπου.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσης μια σειρά από βιωματικά εργαστήρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως μαθήματα μαγειρικής, χορού και μουσικής, προσφέροντας μια πλούσια εμπειρία σε όλους τους επισκέπτες.

Σήμερα, πρώτη μέρα του φεστιβάλ, ξεχώρισε η παρουσία του βοσκού Γιάννη Παπασηφάκη ο οποίος σε συνομιλία με τη δημοσιογράφο Ισαβέλλα Ζαμπετάκη αναφέρθηκε σε όλα αυτά που σημαίνει η ζωή σε ένα μιτάτο της Μαδάρας εν έτει 2024. Ριζίτικα τραγούδησε ο Πολιτιστικός Παραδοσιακός Σύλλογος Σελίνου .

Επίσης υπήρξε ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ της παραγωγού ντοκιμαντέρ Κατερίνας Μπικάκη με τον Κώστα Οικονομικά πρώην ερευνητή του Ινστιτούτου Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων για τη “λαϊκή βοτανοθεραπευτική στην Κρήτη του χθες” ενώ από τις 21.30 εκατοντάδες ήταν αυτοί που παρακολούθησαν τη συναυλία που έδωσε ο Παραδοσιακός Μουσικός Σύλλογος Αποκορώνου “Ο Χαρίλαος” με τον Παραδοσιακό Σύλλογο “Τα Σφακιά.

Σημειώνουμε ότι σε κεντρικό σημείο του φεστιβάλ θα δεσπόζει καθημερινά ένας αργαλειός…. λίγο διαφορετικός από τα συνηθισμένα,  στον οποίο κάθε επισκέπτης είναι ευπρόσδεκτος να υφάνει τη δική του γραμμή, αφήνοντας το αποτύπωμά του σε ένα συλλογικό υφαντό. Οι  υφάντρες του Λυκείου Ελληνίδων θα είναι εκεί για να μας παρουσιάσουν μία επιλογή από παραδοσιακές κρητικές φορεσιές και να μας μυήσουν στην τεχνική της χειροποίητης κρητικής φορεσιάς.

Στη ζωντανή σκηνή κάθε απόγευμα θα φιλοξενούνται δράσεις ιδιαίτερου χαρακτήρα που θα μας μυούν στα μυστικά των βοτάνων , της αποθήκευσης ελαιολάδου, της βιβλιοθήκης τυριών   αλλά και θα μας ταξιδεύουν σε ξεχωριστές ακουστικές εμπειρίες αξιοποιώντας τα λέρια των αιγοπροβάτων.

Φεστιβάλ Γης Χανιά

Στη μικρή σκηνή, καθημερινά και το διάστημα 20.00- 21.00 γινόμαστε θεατές και μοιραζόμαστε εμπειρίες ανθρώπων του τόπου μας όπως αυτής του Κώστα Οικονομάκη  με θέμα τη «Λαϊκή βοτανοθεραπευτική στη Κρήτη του χθες», του Γιώργου Καλομοίρη από την ANDROIDUS  που θα μας παρουσιάσει τον όρκο του βοσκού «ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ» – Το άγραφο δίκαιο,  της συγγραφέας  Ζοέλ Λοπινό και του ηθοποιού Μιχάλη Αεράκη που θα μας μιλήσουν για την ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση των κρητικών και για έθιμα όπως η βεντέτα και ο σασμός αλλά και ιστοριών της γης από τα μονοπάτια του Αποκόρωνα, σχετικών με την κουλτούρα των βοσκών, της ελιάς και της αμπέλου από τις παρυφές των Λευκών Ορέων.

Στο Κρητικό Εργαστήρι, θα παρακολουθήσουμε ζωντανά πώς φτιάχνεται το τυροζούλι και θα μάθουμε τα μυστικά της τυροκόμησης,  θα διδαχθούμε σε ένα πρωτότυπο traditional drink pairing με βάση την τσικουδιά και επιλεγμένα κρητικά λικέρ, θα ζήσουμε την εμπειρία της  κρητικής γευσιγνωσίας  και οινογευσίας ενώ ταυτόχρονα θα μάθουμε τα βασικά στάδια παραγωγής της μπύρας που ακολουθεί μία μικροζυθοποιία.

Στη μουσική σκηνή κάθε βράδυ 21.30 – 24.00 ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα μας ξεναγεί στους ήχους και τα ακούσματα του τόπου μας. Τα Σφακιά και οι Βιγλάτορες, ο Χαρίλαος, ο Βαμβακάς, o Μάρκος Ρενιέρης και Γιάννης Πολυχρονάκης, ο Μαλαξιανάκης, το Ρόδο αλλά και οι ….FREAKTONES θα μας ταξιδέψουν στην μεγάλη γιορτή του τόπου.

Καθημερινά οι μικροί μας επισκέπτες θα συμμετέχουν σε ένα πρωτότυπο και πρωτοποριακό πρόγραμμα που έχει  σχεδιαστεί ειδικά για αυτούς και περιλαμβάνει  παιχνίδια  μάθησης υφαντικής, εργαστήρι σφακιανής πίτας αλλά και κατασκευών για μελίσσια!

Ένας Παραδοσιακός Κρητικός Καφενές θα περιμένει καθημερινά τους επισκέπτες να κεραστούν καφέ στη χόβολη αλλά και άλλα κρητικά εδέσματα ενώ στα Περίπτερα των Δήμων και των Φορέων πλούσιες δράσεις  μοιράζουν εμπειρίες στους επισκέπτες!

Ακολουθεί το αναλυτικό Πρόγραμμα του φεστιβάλ:

Φεστιβάλ Γης Χανιά πρόγραμμα

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΥΡΙΖΑ: 99 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής καλούν τον Κασσελάκη να προκηρύξει εκλογές για πρόεδρο

Κείμενο σκληρής κριτικής στον Στέφανο Κασσελάκη καταθέτει η ομάδα των 87...

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Ο Χανιώτης Αντώνης Τσαπατάκης σημαιοφόρος στην Τελετή Λήξης

Ο αργυρός Παραολυμπιονίκης της κολύμβησης Αντώνης Τσαπατάκης θα είναι...

Λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη στο νοσοκομείο Ρεθύμνου

Στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη εμπλουτισμένη με...