20.8 C
Chania
Saturday, May 4, 2024

Ξεκινούν οι κατασχέσεις σπιτιών ανέργων για οφειλές στις εταιρείες ύδρευσης ενόψει της ιδιωτικοποίησης

Ημερομηνία:

Κατεπείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Κατεπείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, καταγγέλλοντας το θέμα της διακοπής παροχής νερού σε ανέργους που αδυνατούν να πληρώσουν εξαιτίας της οικονομικής τους κατάστασης τους λογαριασμούς του νερού. Αφορμή αποτέλεσε η κίνηση διαδικασίας κατάσχεσης του σπιτιού μακροχρόνια ανέργου για οφειλές ύψους 831 ευρώ προς την ΕΥΔΑΠ και οι καταγγελίες εργατικών συνδικάτων του Πειραιά σύμφωνα με τις οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν καταγγελθεί πολλά περιστατικά διακοπής υδροδότησης σε μακροχρόνια ανέργους που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο Κρίτων Αρσένης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Την ίδια στιγμή που κόβουν την παροχή νερού σε μακροχρόνια ανέργους που αδυνατούν να το πληρώσουν ή τους κατάσχουν το σπίτι τους λόγω μικρών οφειλών προς τις δημόσιες εταιρείες ύδρευσης, η κυβέρνηση πουλά το νερό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το ΤΑΙΠΕΔ αιφνιδιαστικά χθες αργά το απόγευμα ανακοίνωσε τους δύο υποψήφιους που προκρίθηκαν στην τελική φάση πώλησης της ΕΥΑΘ αποκλείοντας την Κίνηση πολιτών 136 που είχε προτείνει την κοινωνικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης μέσω συνεταιρισμών σε επίπεδο γειτονιάς.

Το περιστατικό που ήρθε στη δημοσιότητα για κατάσχεση σπιτιού μακροχρόνια ανέργου για οφειλή 831 ευρώ είναι απλά «σκηνή από το μέλλον». Παρόμοια περιστατικά θα πολλαπλασιαστούν και θα γίνουν ο κανόνας αν το vερό περάσει στα χέρια των πολυεθνικών.

Έχει αποδειχθεί ότι η ιδιωτικοποίηση αυξάνει δραματικά το κόστος για τους πολίτες, αποκλείει τα φτωχά νοικοκυριά από την πρόσβαση στο νερό και αυξάνει τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Η ιδιωτικοποίηση του νερού στη Βρετανία από τη Θάτσερ αύξησε το κόστος κατά 50% τα πρώτα 4 χρόνια, τριπλασίασε τις διακοπές παροχής σε νοικοκυριά που αδυνατούσαν να πληρώσουν, οδήγησε σε περισσότερα κρούσματα δυσεντερίας και σε αλλεπάλληλες παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Την ίδια στιγμή που η Γαλλία επανακρατικοποιεί το νερό του Παρισιού, η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού έχει συγκεντρώσει πάνω από 1,5 εκατομμύριο υπογραφές καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει της συνθήκης της Λισαβόνας να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία και οι καταστρεπτικές συνέπειες της ιδιωτικοποίησης του νερού γίνονται αντικείμενο δημόσιων αντιπαραθέσεων στην Ελλάδα, η κυβέρνηση επισπεύδει αιφνιδιαστικά τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του νερού της Θεσσαλονίκης προκειμένου να τις ολοκληρώσει μέσα στο Καλοκαίρι.»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...

Εκατοντάδες Χανιώτες στον Επιτάφιο Θρήνο στη Μητρόπολη Χανίων | Φωτός

Με έκδηλη την συγκίνηση και παρουσία, πολιτικών και στρατιωτικών...