28.8 C
Chania
Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου, 2026

Ξεκινούν τα έργα αναβάθμισης στο Ναύσταθμο Κρήτης – Έργα ύψους 50 εκατ. δολλαρίων

Ημερομηνία:

Πριν από ένα χρόνο, στις 3 Δεκεμβρίου 2019, ο (τότε) Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνη, ερωτώμενος για το θέμα της μεταστάθμευσης μέρους του Στόλου στην Σούδα είχε απαντήσει: «Πρέπει να κινηθούμε νοτιότερα και νοτιανατολικότερα… Θα πρέπει να αναπτυχθεί ο ναύσταθμος της Κρήτης. Το ιδεατό θα ήταν ο μισός στόλος να βρίσκεται στην Κρήτη. Όμως αυτό έχει μεγάλο κόστος».

Εδώ και χρόνια, επαναλαμβανόταν η συζήτηση για τον Ναύσταθμο Κρήτης, στα Χανιά, μια ανάσα από τη Σούδα. Συζητήσεις επί συζητήσεων, προτάσεις, εισηγήσεις και στο τέλος… τίποτα.

Ωστόσο, όπως αποκαλύψαμε στο enikos.gr από τον περασμένο Σεπτέμβρη, στο σχέδιο για την Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υποτυπώδης Ναύσταθμος Κρήτης, στην Σούδα αναβαθμίζεται και σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να μετατραπεί όχι απλά στην δεύτερη καρδιά του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά σε κέντρο επιχειρήσεων της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η υπερψήφιση του Αμερικανικού Αμυντικού Προϋπολογισμού για το 2021 (335 υπέρ, 78 κατά) περιέχει – εκτός από την επιβολή κυρώσεων CAATSA στην Τουρκία εντός 30 ημερών – την χρηματοδότηση έργων στη Σούδα αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και ανάδειξη σε κέντρο υψηλής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου

Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την χρηματοδότηση και της επέκτασης του ναυστάθμου καθώς και την κατασκευή όλων των απαραίτητων υποδομών ώστε αυτό που κατάρτισε το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) να γίνει πραγματικότητα.

Η δημιουργία «Στόλου Μεσογείου» και η αναβάθμιση του Ναυστάθμου Κρήτης, μέσω της δημιουργίας πλήρους εγκατάστασης θα «χτυπήσει» τον τουρκικό ναύσταθμο του Ακσάζ, Ανατολικά της Ρόδου, στα μικρασιατικά παράλια και η Τουρκία θα αισθάνεται μία μόνιμη θαλάσσια πίεση.Οι διαδικασίες αναμένεται να τρέξουν άμεσα. Κι ο απώτερος στόχος είναι η δημιουργία δύο Στόλων. Αιγαίου και Μεσογείου, με τον πρώτο να έχει έδρα την Σαλαμίνα και τον δεύτερο την Σούδα. Μάλιστα, η πρόβλεψη είναι να μπορεί να υποδέχεται και πολεμικά πλοία μεγάλου εκτοπίσματος, ακόμη και αεροπλανοφόρου. Μετά την σημαντική εξέλιξη από την ψήφιση του αμυντικού προϋπολογισμού στις ΗΠΑ, πλέον είναι πολύ πιθανό τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022.​

enikos.gr/ Χρήστος Μαζανίτης

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

83η επέτειος Ολοκαυτώματος Βιάννου: Τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Τριήμερες εκδηλώσεις για την 83η επέτειο του Ολοκαυτώματος Βιάννου στις 11-13 Σεπτεμβρίου 2026. Παρουσία Προέδρου Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα. Πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης.

Ερώτηση στη Περιφερειακή Αρχή για το «Μουσείο Μίκη & Γιάννη Θεοδωράκη» στον Γαλατά Χανίων

Ερώτηση Αλέκου Μαρινάκη για το Μουσείο Μίκη & Γιάννη Θεοδωράκη στον Γαλατά Χανίων. Πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του συνθέτη, καμία ενέργεια για την υλοποίηση του έργου.

«Βιβλία, παράθυρα ανοιχτά»: 1.672 παιδιά συμμετείχαν στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων

1.672 παιδιά συμμετείχαν στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων. 92 δράσεις, 3.126 δανεισμοί βιβλίων και 16 εθελοντές σημάδεψαν τη φετινή διοργάνωση.

Βραβείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στον Δήμο Χανίων για το OpenCouncil: Μοναδική διάκριση δήμου σε πανελλαδικό επίπεδο

Ο Δήμος Χανίων βραβεύτηκε στα Digital Gov Awards 2024 για το OpenCouncil, ως ο μοναδικός δήμος της χώρας με διάκριση σε εφαρμοσμένη ψηφιακή καινοτομία. Η Κρήτη πρωτοπορεί.