22.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Ξεκλείδωσε την βοήθεια προς την Ουκρανία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – Πανηγύρια στο Κίεβο

Ημερομηνία:

Σε συμφωνία για την παροχή επιπλέον βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, συμφώνησαν οι «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα και με την πανηγυρική ανάρτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην πλατφόρμα Χ.

«Όλοι οι 27 ηγέτες συμφώνησαν στο επιπλέον πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ για τη στήριξη της Ουκρανίας στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ», έγραψε ο Βέλγος Σαρλ Μισέλ και πρόσθεσε: «Με αυτό κλειδώνει η σταθερή, μακροπρόθεσμη, προβλέψιμη χρηματοδότηση της Ουκρανίας».

Το εμπόδιο σε αυτή τη συμφωνία δεν ήταν άλλος από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος είχε ασκήσει βέτο σε αυτό το πακέτο βοήθειας τον περασμένο Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Politico μια «μικρή» ομάδα Ευρωπαίων ηγετών εκ των «27» κατάφερε να πείσει τον Ούγγρο πρωθυπουργό να αποσύρει το δικαίωμά του να ασκεί αυτό το βέτο με… παραχωρήσεις.

Το Politico, το οποίο «παρέλαβε» στα χέρια του την τελευταία έκδοση του σχεδίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γράφει ότι η η πρόσθετη παραχώρηση που απέσπασε ο Όρμπαν, είναι ότι «εάν χρειαστεί, σε δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλέσει την Κομισιόν να υποβάλει πρόταση για αναθεώρηση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου».

Πανηγύρια… στο Κίεβο

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ χαιρέτισε την απόφαση της Ε.Ε. να εγκρίνει την παροχή επιπλέον βοήθειας σε διάστημα τεσσάρων ετών στη χώρα του, κάνοντας λόγο για «συνεισφορά» στην «κοινή νίκη» απέναντι στη Ρωσία.

«Οι χώρες μέλη της Ε.Ε. για μία ακόμη φορά έδειξαν στην πράξη την αλληλεγγύη και την ενότητά τους βοηθώντας τον ουκρανικό λαό να αντέξει τον πόλεμο», έγραψε ο Σμιχάλ στο Χ. «Κάθε μία από τις ψήφους σας αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην κοινή μας νίκη», τόνισε.

Πιο επιθετική η αντίδραση του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του ουκρανικού στρατού (GUR) Κιρίλο Μπουντάνοφ, ο οποίος απείλησε ότι θα «πολλαπλασιαστούν» οι επιθέσεις κατά υποδομών σε ρωσικό έδαφος, χαρακτηρίζοντας «χρήσιμο» το γεγονός ότι οι Ρώσοι «βλέπουν τελικά την πραγματικότητα του πολέμου».

«Ο αριθμός των επιθέσεων κατά ρωσικών υποδομών πιθανόν θα πολλαπλασιαστεί … Πιστεύω ότι αυτό το σχέδιο θα μπορούσε να περιλαμβάνει όλες τις βασικές υποδομές κρίσιμης σημασίας και τις στρατιωτικές υποδομές της Ρωσίας», δήλωσε ο Μπουντάνοφ μέσω Telegram.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ είναι ο βασικός στρατιωτικός και οικονομικός υποστηρικτής του Κιέβου, αλλά το τελευταίο πακέτο βοήθειας παραμένει μπλοκαρισμένο στο Κογκρέσο λόγω διαφωνιών μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών.

kosmodromio.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα στο κόστος στέγασης

ΗΕλλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρωζώνη όσον αφορά στο κόστος στέγασης συνολικά...

Ηράκλειο: Την παρακολουθούσε συστηματικά μέχρι που την “πέτυχε” στο δρόμο…

Χωρίς τέλος τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας στην Κρήτη, που...

Σκρέκας: «Αισιοδοξία για πιθανά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ανοιχτά της Κρήτης»

Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για...

Κρήτη: Στο Ηράκλειο η Σοφία, το διασημότερο ανθρωπόμορφο ρομπότ

Στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής MRC (Minoan Robotsports Competition) που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο...