16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ξεπέρασε την Ικαρία: Το χωριό-θαύμα με τους κατοίκους που φτάνουν τα 100 επειδή τους λείπει ένα βασικό στοιχείο

Ημερομηνία:

H μακροζωία είναι ένα μυστικό που πάντα θα αποτελεί αντικείμενο έρευνας. Φαίνεται, όμως, πως κάποιoι το έχουν ανακαλύψει. Ο λόγος για τους κατοίκους του παραλιακού χωριού Ατσάρολι στην Καμπανία της Ιταλίας, οι οποίοι μοιάζουν να γνωρίζουν πολύ καλά το τι πρέπει να κάνουν για να ξεπεράσουν τα 100 χρόνια ζωής. Στο συγκεκριμένο μέρος ζουν συνολικά 700 άνθρωποι εκ των οποίων οι 81 είναι υπεραιωνόβιοι!

Πώς τα καταφέρνουν; Αυτό ακριβώς θέλησαν να ανακαλύψουν οι Αμερικανοί ερευνητές του πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια, οι οποίοι ταξίδεψαν 140 km νότια της Νάπολι, προκειμένου να αποφανθούν σχετικά με την τάση των κατοίκων να ξεπερνούν κατά πολύ τον προσδοκώμενο χρόνο ζωής τους.

Το «μαγικό» τους DNA

Εξήγηση; Κι όμως υπάρχει! Οι έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως από τον οργανισμό των κατοίκων του Ατσάρολι εκλείπει -σχεδόν εξ’ ολοκλήρου- ένας αιματολογικός δείκτης, που έχει σαν αποτέλεσμα να υποφέρουν πολύ σπάνια από καρδιακά νοσήματα ή εκφυλιστικές εγκεφαλικές ασθένειες, όπως είναι η νόσος Αλτσχάιμερ.

acciaroli-1-500

Ο λόγος για την αδρενομεδουλίνη, ένα αγγειοδραστικό πεπτίδιο, η απουσία του οποίου βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στα τριχοειδή αγγεία. Αυτός είναι ο λόγος που δεν αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα, τα οποία «σκοτώνουν» καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους.

Τι τρώνε;

Αυτό, όμως, δεν είναι το μόνο στοιχείο που βοηθά τους κατοίκους να φτάνουν και να ξεπερνούν τον έναν αιώνα ζωής. Σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες, τα τεστ DNA και τις αιματολογικές εξετάσεις, σημαντικό ρόλο στη μακροζωία των κατοίκων παίζει και η διατροφή τους η οποία είναι καθαρά μεσογειακή, πλούσια σε λαχανικά, οπωροκηπευτικά και ελαιόλαδο.

«Η διατροφή μας στηρίζεται πολύ στα ψάρια και σε φρέσκα προϊόντα που παράγουμε εμείς οι ίδιοι. Πέραν των λαχανικών και οπωροκηπευτικών, έχουμε τα δικά μας κουνέλια και κοτόπουλα. Και φυσικά ελαιόλαδο παραγωγής μας», δηλώνει 93χρονη κάτοικος.

acciaroli-katoikoi-3-500

Το παράδοξο είναι πως η τάση των ανθρώπων αυτών να ζουν περισσότερο δεν έχει να κάνει αποκλειστικά ούτε με το DNA τους, ούτε με τη δίαιτα που ακολουθούν.

Σεξ, στρες & δραστηριότητες

«Οι άνδρες εδώ είναι λιγότερο στρεσαρισμένοι απ’ ότι σε άλλα μέρη του κόσμου. Φαίνεται επιπλέον ότι και η σεξουαλική δραστηριότητα στις μεγάλες ηλικίες παίζει το ρόλο της. Είναι ο αέρας που αναπνέει κανείς, η καλοζωία βοηθά τη μακροζωία», κατέληξε ο καθηγητής Μέιζελ, που συμμετείχε στις έρευνες.

acciaroli-3-500

Κάπως έτσι, είναι πλέον σαφές πως στο χωριό Ατσάρολι δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο το φύλο σε ό,τι αφορά τη μακροζωία, καθώς σε αντίθεση με όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, οι γυναίκες δεν έχουν την τάση να ζουν περισσότερο από τους άνδρες.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ