20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

“Ξεπαγώνουν” οι κρατήσεις από τη Ρωσία και στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Αισιόδοξοι, αν και ακόμη φανερά συγκρατημένοι, εμφανίζονται πλέον οι επιχειρηματίες του τουρισμού αναφορικά με τη ροή κρατήσεων από τη Ρωσία. Η ζήτηση από τους Ρώσους τουρίστες δείχνει να έχει «ξεπαγώσει» τον τελευταίο μήνα, και σύμφωνα με τους ξενοδόχους τα πρόσφατα στοιχεία από τους tour operators κάνουν λόγο πως οι κρατήσεις από τη ρωσική αγορά έχουν αρχίσει να επανέρχονται στα περσινά επίπεδα, δηλαδή η ζήτηση είναι μεν μειωμένη, αλλά η εικόνα είναι καλύτερη από τις αρχικές προβλέψεις.

Οι ξενοδόχοι εκτιμούν πιο συγκεκριμένα πως η πτώση των προκρατήσεων αγγίζει αυτή την περίοδο το 20 -25%, όταν κατά το πρώτο δίμηνο του 2015 οι προβλέψεις έκαναν λόγο για «βουτιά» 50% στην ζήτηση (σε Κρήτη, Χαλκιδική και Ρόδο) και σε ορισμένους προορισμούς για πτώση που έφτανε ακόμη και το 70%. Οι επιχειρηματίες μάλιστα υπολόγιζαν πως φέτος ο αριθμός των Ρώσων επισκεπτών θα έφτανε περίπου τις 700 χιλ. (πολύ πιο χαμηλά και από τα επίπεδα του 2012), εντούτοις με βάση τα πρόσφατα δεδομένα, ο ΣΕΤΕ πιστεύει πως είναι εφικτός ο στόχος του ενός εκατ. αφίξεων.

Παρ΄ όλα αυτά, όπως επισημαίνουν φορείς από το χώρο των ξενοδοχείων, η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά το πώς θα εξελιχτεί η ζήτηση, καθώς ειδικά αυτή τη χρονιά ένα σημαντικό ποσοστό των Ρώσων τουριστών θα προτιμήσει να ταξιδέψει μεμονωμένα και ενδεχομένως κλείσει το πακέτο διακοπών του λίγο πριν την ημερομηνία του ταξιδιού.

Η βασική αιτία της «αναθέρμανσης» του ρωσικού ενδιαφέροντος –όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους γειτονικούς μας προορισμούς- θεωρείται πως είναι η σαφής βελτίωση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του ρουβλίου, η οποία φαίνεται να έχει τάσεις σταθεροποίησης. Η ισοτιμία αυτή τη στιγμή είναι 1 ευρώ προς 62 ρούβλια, όταν στα μέσα του Δεκεμβρίου η ισοτιμία ήταν 1 προς 85, εξέλιξη που, σε συνδυασμό με την ύφεση της ρωσικής οικονομίας, καθιστούσε απαγορευτικά τα ταξίδια προς τις χώρες της Ευρωζώνης. Πέρσι πάντως την ίδια περίοδο η ισοτιμία έφτανε το 1 προς 48. Σε περίπτωση που η ισοτιμία διατηρηθεί τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα ή πέσει, εκφράζονται ελπίδες από τους επιχειρηματίες του τουρισμού πως η κίνηση από τη Ρωσία θα ανακάμψει περαιτέρω.

Το 2012 είχαν επισκεφτεί την Ελλάδα 874 χιλ. Ρώσοι τουρίστες, το 2013 εντούτοις αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ για τη ρωσική κίνηση με 1,353 εκατ. αφίξεις. Πέρσι, και παρά τα απανωτά λουκέτα σε tour operators, η πτώση ήταν τελικά ελεγχόμενη, με τις αφίξεις να φτάνουν το 1,250 εκατ.

Αυτή τη χρονιά οι τάσεις από την τουριστική αγορά της Ρωσίας δείχνουν πως υπάρχει η πρόθεση για την πραγματοποίηση ταξιδιών, το ενδιαφέρον ωστόσο μετακινείται στα πολύ οικονομικά πακέτα, γεγονός που σημαίνει πως η προσέλκυση των ρωσικών μεριδίων θα λάβει το επόμενο διάστημα διαστάσεις “θρίλερ”.  Τελευταίες μετρήσεις από τη Ρωσία δείχνουν πως η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά μέσα στην πρώτη δεκάδα των προορισμών για τους οποίους γίνονται οι περισσότερες αναζητήσεις. Ειδικότερα αναδείχθηκε ως ο τέταρτος δημοφιλέστερος προορισμός για τους Ρώσους και πρώτη μεταξύ των ευρωπαϊκών προορισμών. Όμως η Αίγυπτος, η Ταϊλάνδη και η Τουρκία, βρίσκονται στην κορυφή των αναζητήσεων.

Βίκυ Κουρλιμπίνη – Vicky.kourlibini@capital.gr

capital.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...