19.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Ξεχάστε τις αγορές το 2014

Ημερομηνία:

Ως μεγάλο στοίχημα έχει θέσει η κυβέρνηση τη δυνατότητα να βγει η χώρα στις αγορές το 2014. Ωστόσο, τα μηνύματα που λαμβάνονται όχι μόνο από τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου αλλά και επενδυτές ακόμη και από την ίδια την Κομισιόν είναι αρνητικά.

«Η Ελλάδα θα επιστρέψει μέσα στο 2014 στις διεθνείς χρηματαγορές, θα βρει το δρόμο πίσω στην ομαλότητα και δεν θα χρειαστεί νέα δάνεια και νέο μνημόνιο» ανέφερε στο μήνυμά του για τη νέα χρονιά ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
«Η αρχή του χρόνου βρίσκει την Ελλάδα στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρωτογενές πλεόνασμα, με διαφαινόμενη ανάκαμψη. Ένα μεγάλο στοίχημα είναι η δυνατότητα να βγούμε στις Αγορές. Πήγαμε καλύτερα του αναμενόμενου το 2013 και πιστεύω απόλυτα ότι το ίδιο θα συμβεί και το 2014» δήλωνε μόλις την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο Γιάννης Στουρνάρας. «Ένα μεγάλο στοίχημα είναι η δυνατότητα να βγούμε στις αγορές το 2014» πρόσθεσε.
Ωστόσο, σύμφωνα με έγγραφο που παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα Αυγή,και αποτελεί την επίσημη απάντηση της Κομισιόν αναφορικά με την έρευνα που διενεργεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ρόλο της τρόικας σε χώρες που επιβλήθηκαν μνημόνια, η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα βγει μερικώς στις διεθνείς αγορές από το 2015 και μετά.
Σύμφωνα με την «Αυγή», το έγγραφο δεν αποτελεί προσωπική άποψη κάποιου χαμηλόβαθμου κοινοτικού υπαλλήλου, αλλά είναι η επίσημη απάντηση της Επιτροπής στο ερωτηματολόγιο της εξεταστικής επιτροπής, την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει συγκροτήσει για το πώς τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (ανάμεσά τους και η Ελλάδα), εισήλθαν στα Μνημόνια. Η δε επιτροπή απέστειλε ερωτηματολόγια στους δανειστές (το ΔΝΤ αρνήθηκε να απαντήσει), από όπου και η επίμαχη απάντηση, αλλά και στις εθνικές κυβερνήσεις.
Στην 17σέλιδη απάντηση της Κομισιόν στο ερώτημα αν οι δανειστές είναι ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της ακολουθούμενης πολιτικής, η Κομισιόν αναφέρει: «Η επιστροφή στις διεθνείς αγορές για δανεισμό με λελογισμένα επιτόκια, έχει επιτευχθεί όσον αφορά την Ιρλανδία, ενώ σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά την Πορτογαλία. Η προσδοκία για την Ελλάδα είναι ότι μπορεί μερικώς να έχει πρόσβαση στις αγορές από το 2015».

Από την Αυγή
Την ίδια ώρα, η Pimco, εκ των μεγαλυτέρων επενδυτικών ομίλων διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα και εκτιμά ότι η χώρα δεν θα αποφύγει το δανεισμό. Όπως δήλωσε στο σημερινό φύλο της Sόddeutsche Zeitung o Μάιλς Μπράντσο, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και μάνατζερ της Pimco, «δεν πιστεύουμε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση φέτος να αντλήσει χρήματα από τις διεθνείς αγορές».
«Τα επιτόκια για ελληνικά ομόλογα με διάρκεια 9 ετών κυμαίνονται αυτήν την εποχή στο 8%», επισημαίνει ο εμπειρογνώμονας της Pimco στη γερμανική εφημερίδα. «Εάν η χώρα πάρει μεγάλα δάνεια με αυτούς του όρους, τότε η συνολική επιβάρυνση από τους τόκους στο χρέος θα είναι πολύ υψηλότερη από το εάν η Ελλάδα συνεχίσει να δανείζεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ESM» προσθέτει.
Αλλά και ο Μαρσέλ Φράτσερ, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποφύγει νέο μνημόνιο, το οποίο τοποθετεί χρονικά το 2015. «Το χρέος και κατά συνέπεια το ύψος του ποσού που χρειάζεται για την κάλυψη των επιτοκίων είναι τεράστιο» δηλώνει και προσθέτει: «είναι ο λόγος που η Αθήνα δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει το χρέος της στην ελεύθερη αγορά. Οι υποσχέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού έχουν περισσότερο πολιτικά κίνητρα, ή ακόμη πρόκειται για κίνηση τακτικής για να αυξήσει τις πιέσεις στους δανειστές της, ώστε να συναινέσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Με αυτόν τον τρόπο ελπίζει ότι θα επιτύχει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων. Σε αυτή την περίπτωση το χρέος της θα ήταν βιώσιμο, όπως τουλάχιστον ελπίζει η Αθήνα. Μόνο τότε η χώρα θα μπορούσε να προσπαθήσει να αντλήσει χρήματα από τις χρηματαγορές».

Απάντηση Χατζηδάκη στην Αυγή
Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Αυγής, προκάλεσε την αντίδραση του Κωστή Χατζηδάκη. Ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι η έξοδος στις αγορές το 2014 αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, ενώ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σπεύσει κατά καιρούς να αμφισβητήσει τα πάντα. Η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες και τις αρνητικές κριτικές έχει διαψεύσει τις προσδοκίες και έχει προχωρήσει μπροστά. Το πρωτογενές πλεόνασμα αμφισβητούνταν, και τελικώς έγινε κατορθωτό. Δεν είμαστε σε εργαστήριο για να προεξοφλούνται όλα με ακρίβεια, πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας σοβαρά. Στοίχημα μας η έξοδος στις αγορές το 2014. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να πετύχουμε τους στόχους μας βγαίνοντας στις αγορές, ο δρόμος αυτός περνάει μέσα από τη συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...