24.8 C
Chania
Wednesday, June 26, 2024

“Ξεχείλισε η αγανάκτηση”: H “ΛΑΣΥ Χανίων” για τα προβλήματα των κατοίκων της παλιάς πόλης

Ημερομηνία:

Στα προβλήματα των κατοίκων της παλιάς πόλης Χανίων αναφέρεται σε ανακοίνωση της η “Λαϊκή Συσπείρωση” κοινότητας Χανίων, με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινότητας.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

“Ξεχείλισε η αγανάκτηση των κατοίκων της παλιάς πόλης στο χθεσινό συμβούλιο της κοινότητας Χανίων κατά τη συζήτηση των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και που κυριολεκτικά τους διώχνουν από τα σπίτια τους: Χρήσεις γης, ηχορύπανση, πρόσβαση και στάθμευση από τα βασικότερα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση μέσω των κοινοτικών της συμβούλων  τοποθετήθηκε σε όλα τα ζητήματα συνολικά αλλά και με συγκεκριμένες προτάσεις: συγκεκριμένα, στο ζήτημα των χρήσεων γης πρότεινε την υιοθέτηση της τελευταίας αναθεώρησης της μελέτης Ρωμανού-Καλλιγά και την θεσμοθέτησή της σε ΠΔ ώστε να ισχύσει στην παλιά πόλη.

Για το θέμα της ηχορύπανσης από τα μπαρ και την εστίαση διευκρίνησε ότι κατά πάγια τακτική της δεν ψηφίζει ποτέ παράταση ωραρίου μουσικής ΕΚΤΟΣ καταστήματος αλλά ακόμα και ΕΝΤΟΣ, όταν το “εντός” είναι καταχρηστικό.

Όσον αφορά τις θέσεις στάθμευσης των μόνιμων κατοίκων οι οποίες καταλαμβάνονται συστηματικά από επισκέπτες και άλλους δημότες, επεσήμανε σε αντίθεση με την πλειοψηφία, ότι η Δημοτική Αρχή πρέπει να πάρει μέτρα και να μην προβάλλει ως δικαιολογία την “αδιαφορία” και το “ατομικό συμφέρον” που οδηγεί στην κατάληψη των θέσεων στάθμευσης των μόνιμων κατοίκων ούτε να παραπέμπει στην καλύτερη αστυνόμευση αλλά να  εξασφαλίσει τις θέσεις στάθμευσης ενεργητικά.

Πρότεινε μάλιστα, μέχρι να παραδοθεί το έργο για τις βυθιζόμενες μπάρες, να χρησιμοποιηθεί ένας απλός και οικονομικός μηχανισμός “κλειδώματος” των θέσεων στάθμευσης που χρησιμοποιείται και σε άλλες πόλεις.

Οι κοινοτικοί σύμβουλοι της ΛΑΣΥ ζήτησαν από την κοινότητα Χανίων να υιοθετήσει το υπόμνημα των κατοίκων και να το φέρει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς τα θέματα είναι σοβαρά και υπερβαίνουν τα όρια δικαιοδοσίας της. Η πρόεδρος της κοινότητας αρνήθηκε προσχηματικά, προφασιζόμενη ότι αυτό δεν ζητήται ρητά στο υπόμνημά τους!

Με την έντονη αντίδραση της ΛΑΣΥ και των κατοίκων, η πρόεδρος της κοινότητας  πρότεινε να επανυποβάλλουν μέσω ηλ. ταχυδρομείου το υπόμνημα όπου να αναγράφουν ρητά το αίτημα ψήφισης ώστε να ψηφιστεί από το επόμενο συμβούλιο!

Αναρωτιόμαστε προς τι αυτή η εμμονή στον τύπο  τη στιγμή που οι άνθρωποι ήταν παρόντες και ζητούσαν δια ζώσης την ψήφιση του υπομνήματος;

Οι κάτοικοι της παλιάς πόλης με την παρουσία τους στο  κοινοτικό συμβούλιο ανέδειξαν τελικά τη μεγάλη εικόνα: Θέλουμε η παλιά πόλη να παραμείνει ελκυστική για ντόπιους κι επισκέπτες;

Θέλουμε να παραμείνει πόλη ζωντανή κι όχι μουσείο που θα ζωντανεύει μόνο για τον τουρισμό και μόνο το καλοκαίρι; Αν η απάντηση είναι “ναι”, τότε δεν μπορούμε τα ζητήματα που ανέδειξαν οι κάτοικοι να τα αφήσουμε στην αυτορρύθμιση της τουριστικής αγοράς αλλά ο Δήμος οφείλει να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της παλιάς πόλης και των μόνιμων κατοίκων και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής τους.

Δικαίως η υπομονή των κατοίκων εξαντλήθηκε καθώς διαπίστωναν “ιδίοις όμμασι”  ότι αφού διαβιούν μέσα στο πιο χρυσοφόρο κομμάτι τουριστικής εκμετάλλευσης,  μια Δημοτική Αρχή ταγμένη στην τουριστική αγορά δεν μπορεί να είναι ουσιαστικός σύμμαχός τους.

Οι σύμβουλοι κοινότητας Χανίων με την Λαϊκή Συσπείρωση,

Καπετανάκη Κέλυ

Νικήτα Ιωάννα”

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Μόσχα προειδοποιεί για μοιραία τραγωδία αν οι Δυτικοί υποτιμήσουν την αποφασιστικότητά της

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα...

Σε ποιες περιοχές στα Χανιά απογορεύεται η κολύμβηση

Οι ακτές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κρίνονται ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ για...

MyCoast: «Βροχή» καταγγελιών στην πλατφόρμα για τις αυθαιρεσίες σε παραλίες – 150 καταγγελίες στα Χανιά

Εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες για παράνομες ξαπλώστρες και όχι μόνο στην πλατφόρμα...