27.8 C
Chania
Friday, October 4, 2024

ΟΗΕ: «Μήνυμα» του Συμβουλίου Ασφαλείας στο Ισραήλ, παρείχε πλήρη στήριξη στον Γκουτέρες

Ημερομηνία:

Την «πλήρη» υποστήριξή του στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού αργά το βράδυ της Πέμπτης, στέλνοντας μήνυμα στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ, που εδώ και καιρό υποσκάπτουν τον Πορτογάλο πολιτικό.

Η κίνηση έρχεται μια μέρα αφού ανακηρύχθηκε persona non grata από την κυβέρνηση του Ισραήλ επειδή δεν καταδίκασε αμέσως την πυραυλική επίθεση του Ιράν την Τρίτη. Χωρίς να αναφερθούν ονομαστικά στο Ισραήλ, τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του ΣΑ και τα δέκα κράτη-μη μόνιμα μέλη του «υπογράμμισαν την ανάγκη όλα τα κράτη μέλη (του ΟΗΕ) να διατηρούν παραγωγική και λειτουργική σχέση με τον Γενικό Γραμματέα» και «να αποφεύγουν οποιαδήποτε ενέργεια υπονομεύει το έργο του και αυτό των υπηρεσιών του».

Οποιαδήποτε απόφαση αψηφά τον Γενικό Γραμματέα και τον διεθνή οργανισμό είναι «αντιπαραγωγική», ιδιαίτερα εν μέσω «κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή», προειδοποίησαν οι 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας, με γραπτή ανακοίνωσή τους που αναγνώστηκε από την προεδρία του ΣΑ, που ασκεί αυτόν τον μήνα η Ελβετία. Οι σχέσεις ανάμεσα στον ΟΗΕ και το Ισραήλ είναι διαβόητα δύσκολες, αλλά έχουν πλέον φθάσει στο ναδίρ τους μετά την 7η Οκτωβρίου 2023, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας.

Εν μέσω όξυνσης και περαιτέρω κλιμάκωσης της βίας στη Μέση Ανατολή από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Αντόνιο Γκουτέρες ανακηρύχθηκε persona non grata την Τετάρτη από την ισραηλινή κυβέρνηση. Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας, ο Ισραέλ Κατς, του πρόσαψε πως «δεν καταδίκασε απερίφραστα την ειδεχθή επίθεση του Ιράν» την Τρίτη, κάνοντας λόγο περί «αντιισραηλινού» Γενικού Γραμματέα που «υποστηρίζει τους τρομοκράτες, τους βιαστές και τους δολοφόνους». Την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης σε ατμόσφαιρα άκρως τεταμένη στο ΣΑ, με παρόντες τους πρεσβευτές του Ισραήλ και του Ιράν, ο κ. Γκουτέρες φρόντισε να «καταδικάσει, για ακόμη μια φορά, σθεναρά, τη μαζική επίθεση με πυραύλους του Ιράν εναντίον του Ισραήλ».

Παράλληλα όμως επέκρινε τις κυβερνήσεις και των δυο χωρών, καταδικάζοντας τον συνεχιζόμενο κύκλο βίας κι επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση ότι η περιοχή βρίσκεται στο χείλος της «αβύσσου». Παρότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θεωρείται πως έχει σε μεγάλο βαθμό παραλύσει την τελευταία δεκαετία, ο κ. Γκουτέρες εξασφάλισε την υποστήριξη των 15 μελών του, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, που χαρακτήρισαν το μέτρο του Ισραήλ, του πιο στενού συμμάχου τους στη Μέση Ανατολή, «αντιπαραγωγικό».

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων καταγγέλλει την απέλαση μελών του Grup Yorum

Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων καταδίκασε έντονα την απαγόρευση εισόδου...

Η Πρωτοβουλία Αντίστασης καταγγέλει την κράτηση και απέλαση των 2 μελών του Grup Yorum

Η Πρωτοβουλία Αντίστασης καταγγέλλει την απαγόρευση εισόδου στη χώρα...

Δύο διασώσεις αλλοδαπών πεζοπόρων σε μία μέρα στα Χανιά

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία στα Χανιά πραγματοποίησε δύο διαφορετικές επιχειρήσεις...