29.4 C
Chania
Δευτέρα, 10 Αυγούστου, 2026

Οικογενειακό άσυλο: Πώς παραβιάζεται το Σύνταγμα όταν εισβάλλει με τη βία στο σπίτι σας η αστυνομία

Ημερομηνία:

Η επιχείρηση εκκένωσης στο Κουκάκι και τα περιστατικά ωμής αστυνομικής βίας σε κατοίκους της περιοχής έχουν γίνει πρώτο θέμα συζήτησης σε παρέες και στους κόλπους των social media.

Η πλευρά της αστυνομίας υποστηρίζει ότι οι αρχές εισέβαλαν σε γειτονικό σπίτι της κατάληψης στο Κουκάκι, παρουσία εισαγγελέα. Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων ο εισαγγελέας ήρθε… κατόπιν «εορτής».

Δείτε τι ορίζει το Σύνταγμα για την αρχή του απαραβιάστου του οικογενειακού ασύλου, σε περίπτωση που εισβάλει η αστυνομία με τη βία στο σπίτι σας:

Το άρθρο 9 του Συντάγματος ορίζει ότι η κατοικία του καθενός είναι απαραβίαστη και κανένας δεν μπορεί να εισέλθει με τη βία σε αυτή, πλην της περίπτωσης της διεξαγωγής νόμιμης κατ’οίκον έρευνας με την παρουσία Δικαστικού λειτουργού (εισαγγελέα ή δικαστή).

Συγκεκριμένα ορίζεται ότι η κατοικία του καθενός είναι άσυλο. Η ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου είναι απαραβίαστη. Καμία έρευνα δε γίνεται σε κατοικία, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος και πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας. Οι παραβάτες της προηγούμενης διάταξης τιμωρούνται για παραβίαση του οικογενειακού ασύλου και για κατάχρηση εξουσίας, και υποχρεούνται σε πλήρη αποζημίωση του παθόντος, όπως ο νόμος ορίζει.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία.Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευχαριστίες Δήμου Χανίων για την ιατρική κάλυψη του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ποδηλασίας Πίστας

Ο Δήμος Χανίων ευχαρίστησε ΕΚΑΒ, IASIS και Κλινική Τσεπέτη για την ιατρική κάλυψη του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ποδηλασίας Πίστας στο Ποδηλατοδρόμιο.

Χαράλαμπος Κουκιανάκης: «Ο ΒΟΑΚ πρέπει να ενώνει, όχι να αποκόπτει τα χωριά μας»

Ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης ζητά άμεση αποκατάσταση της πρόσβασης των οικισμών στον ΒΟΑΚ. Επιστολή στο Υπουργείο Υποδομών για τα προβλήματα σε Φρε, Νίπους, Κάινα και Αγίους Πάντες.

Σύλληψη δύο ημεδαπών στο Λασίθι για παραβάσεις προστασίας ανηλίκων και σωματική βλάβη

Σύλληψη 43χρονου κηδεμόνα και 46χρονου διοργανωτή στο Λασίθι για παραβάσεις προστασίας ανηλίκων. Ανήλικος περιήλθε σε μέθη σε κοινωνική εκδήλωση στον Άγιο Νικόλαο.

Γιορτή θαλάσσιας χελώνας στον Σταυρό: Δράση για την προστασία του περιβάλλοντος στις 16 Αυγούστου

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού διοργανώνει στις 16 Αυγούστου δράση για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην Παχιά Άμμο με αστροπαρατήρηση και δραστηριότητες.