20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Οικοδόμοι Χανίων: Απαιτούμε να ενταθούν οι έλεγχοι σε κάθε χώρο δουλειάς, στα σύγχρονα κάτεργα που έχουν διαμορφωθεί

Ημερομηνία:

Το Σωματείο Οικοδόμων Χανίων με αφορμή δύο πρόσφατα εργατικά ατυχήματα ζητά την εντατικοποίηση των ελέγχων στις οικοδομές και στους χώρους δουλειάς, κυρίως στα εργοτάξια.

Αναφέρει η ανακοίνωσή τους:

«Δυστυχώς, η λίστα καθημερινά μεγαλώνει, όχι επειδή είναι γραφτό της μοίρας, ούτε είναι η κακιά η ώρα. Τα δύο σοβαρά εργατικά ατυχήματα σε Τοπόλια και Χανιά μέσα σε μία εβδομάδα που από τύχη δεν θρηνήσαμε νεκρό έχουν ενόχους. Από την μία η εργοδοσία έχει επιβάλει συνθήκες γαλέρας με ανασφάλιστη εργασία, εντατικοποίηση, μειωμένα μεροκάματα και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, μειώνουν τα έξοδα για τα μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για να αυξήσουν κι άλλο τα κέρδη τους. Από την άλλη έχοντας την αβάντα της κυβέρνησης που πήρε τη σκυτάλη από τις προηγούμενες και συνέχισε το ρήμαγμα της Επιθεώρησης Εργασίας, με συνεχή υποστελέχωση και αποτέλεσμα τους μηδαμινούς ελέγχους στα εργοτάξια.

Η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και οι προηγούμενες στο θέμα της Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς σφυρίζουν “κλέφτικα” και αφήνουν υπηρεσίες και οργανισμούς χωρίς προσωπικό (Επιθεώρηση Εργασίας κλπ.) μετατρέποντας το ΙΚΑ και την Τεχνική Επιθεώρηση σε έναν μηχανισμό καταγραφής “ατυχών περιστατικών”. Είναι αυτές οι κυβερνήσεις που μας υπόσχονται ανάπτυξη και βελτίωση της ζωής μας και τις υποσχέσεις τους τις βιώνουμε από πρώτο χέρι στη δουλειά και τη ζωή μας, στην ανασφάλιστη εργασία, στα ωράρια-λάστιχο και στα μεροκάματα-χαρτζιλίκι.

Πολλές φορές συνάδελφοι κάτω από την πίεση της ανεργίας, της αυξανόμενης φτώχειας, αναγκάζονται καθημερινά να δουλέψουν παίρνοντας μεγάλο ρίσκο για τη ζωή τους. Συσσωρευμένα προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε εργατική – λαϊκή οικογένεια, αλλά και η πίεση της δουλειάς κάθε μέρα για να βγει το μεροκάματο, αποτελούν κίνδυνο για την ψυχική και σωματική υγεία των εργατών.

Οι μόνοι που έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση προς όφελος της εργατικής – λαϊκής οικογένειας είμαστε εμείς οι ίδιοι, οι εργάτες που καθημερινά παράγουμε όλο αυτόν τον πλούτο.

Καλούμε κάθε συνάδελφο να μην υποκύπτει στις πιέσεις των εργοδοτών, να προφυλάξουμε την ίδια μας τη ζωή για να επιστρέφουμε σπίτι μας υγιείς. Οργανωμένα, με το Συνδικάτο μας, να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας για σύγχρονους όρους και συνθήκες εργασίας. Μόνο η οργανωμένη πάλη και η διεκδίκηση μπορούν να βάλουν φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία για να έρθουν στο προσκήνιο τα δικά μας συμφέροντα.

Δεν θα επιτρέψουμε να σακατεύονται κάθε λίγο και λιγάκι οι εργάτες.

Απαιτούμε να ενταθούν οι έλεγχοι σε κάθε χώρο δουλειάς, στα σύγχρονα κάτεργα που έχουν διαμορφωθεί.

Καλούμε την εργατική τάξη της πόλης μας να είναι σε επαγρύπνηση.

Να οργανωθεί στα σωματεία της και να απαιτήσει μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Η Ένωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Χανίων εύχεται καλή ανάρρωση στους δύο συναδέλφους.»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ