20.8 C
Chania
Wednesday, May 8, 2024

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: Εθνικό πάρκο στα Λευκά Όρη, στήριξη όμως του φορέα διαχείρισης

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων:

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, συμμετέχοντας στη διαβούλευση, τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της δημιουργίας Εθνικού Πάρκου Λευκών Ορέων το οποίο δε θα περιλαμβάνει πλέον μόνο το Φαράγγι της Σαμαριάς αλλά το σύνολο της προστατευόμενης περιοχής NATURA 2000 στα Λευκά Όρη και τη θαλάσσια περιοχή.

Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καθοριστική για την προστασία του σημαντικού φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος των Λευκών Ορέων, θα βοηθήσει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και στην προστασία σπάνιων και απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών ζώων και φυτών. Τα Λευκά Όρη είναι ακόμη η πηγή που τροφοδοτεί με νερό ολόκληρη τη Δυτική Κρήτη.

Η σύγχρονη αντίληψη για τις προστατευόμενες περιοχές δεν προωθεί τον αποκλεισμό της ανθρώπινης παρουσίας σε αυτές, αντίθετα, επιδιώκει τη ρύθμιση των οικονομικών και άλλων ανθρώπινων δραστηριοτήτων με τρόπο που να μην απειλείται με καταστροφή η προστατευόμενη περιοχή, Αυτό μπορεί να σημαίνει κάποιες απαγορεύσεις, ταυτόχρονα όμως η προστατευόμενη περιοχή γίνεται πηγή ζωής όχι μόνο για τα ζώα και τα φυτά αλλά και για τον άνθρωπο μέσα από ήπιες δραστηριότητες που έχουν σχέση με την προστασία και διατήρηση της περιοχής (οικοτουρισμός, βιολογική γεωργία τοπικών προϊόντων κλπ).

Η θεσμοθέτηση όμως Εθνικού Πάρκου στα Λευκά Όρη σημαίνει ότι θα στηριχθεί και ο Φορέας Διαχείρισής του, το προσωπικό του οποίου σήμερα εργάζεται με παράταση της θητείας του μέχρι το Δεκέμβριο, ενώ για τα λειτουργικά του έξοδα εκκρεμεί ακόμη η χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Παράλληλα, όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα αρνούνται πεισματικά να αποδώσουν στο Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού τα χρήματα από τα εισιτήρια των επισκεπτών του Φαραγγιού της Σαμαριάς, τα οποία αγνοούνται στην Αθήνα και κάθε χρόνο παρακαλάμε ως τοπική κοινωνία την εκάστοτε κυβέρνηση να μας διαθέσει επαρκή χρήματα για την ασφαλή λειτουργία του Φαραγγιού της Σαμαριάς, γιατρό και προσωπικό για τη φύλαξη και τη φροντίδα του Φαραγγιού και των επισκεπτών.

Σήμερα, με τα Χανιά να έχουν 4 βουλευτές από το κυβερνών κόμμα, εκ των οποίων δύο Υπουργοί, είναι πολύ να ζητάμε το αυτονόητο, να παραχωρηθεί το σύνολο των χρημάτων των εισιτηρίων του Φαραγγιού της Σαμαριάς στο Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού; Πώς άραγε θα ανταπεξέλθει ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού στα νέα  του διευρυμένα καθήκοντα στα πλαίσια του Εθνικού Πάρκου, εάν συνεχιστεί αυτή η τακτική της στέρησης των εσόδων από τα εισιτήρια από το Φορέα Διαχείρισης και της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσής του; Θα μείνει στα χαρτιά το Εθνικό Πάρκο;

Η στήριξη των Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών και η δημιουργία και άλλων Φορέων Διαχείρισης για τις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000 όπου δε λειτουργεί Φορέας Διαχείρισης αποτελεί στοιχειώδη πράξη τήρησης των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας μας. Είναι ζήτημα προτεραιοτήτων που βάζει η πολιτική ηγεσία και δεν είναι δυνατόν να είναι σε εκκρεμότητα το προσωπικό των Φορέων Διαχείρισης όλης της χώρας, του οποίου η θητεία έχει παραταθεί μέχρι το Δεκέμβριο και την ίδια στιγμή να δαπανώνται διπλάσια χρήματα από το κόστος μισθοδοσίας του συνόλου του προσωπικού των Φορέων Διαχείρισης σε μελετητικά γραφεία για να εκπονήσουν Διαχειριστικά Σχέδια για περιοχές NATURA 2000 (Βλ δηλώσεις των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης στο Τάσος Σαραντής, «Πάρτι μελετών στις περιοχέςNATURA», στην «Εφημερίδα των Συντακτών», Τρίτη 9 Αυγούστου 2016).

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κόκκινα Βέλη: Γιορτάζουν τα 60 χρόνια ζωής με επίδειξη στον εορτασμό της Μάχης της Κρήτης

Δύο εβδομάδες πριν δώσουν δυναμικό παρών στις εορταστικές εκδηλώσεις...

Νέο υγειονομικό χάρτη μετά τις ευρωεκλογές ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας

Σε επανασχεδιασμό του ΕΣΥ αναμένεται να προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας μετά τις Ευρωεκλογές, αφού...

Κλιματική αλλαγή: Συνεχίστηκε τον Απρίλιο η υπερθέρμανση του πλανήτη

Ο κόσμος έζησε (και) τον Απρίλιο «εξαιρετικές» θερμοκρασίες, καθώς καταγράφτηκαν μηνιαία...