30.8 C
Chania
Sunday, June 16, 2024

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων – Καταστροφές στο εποχικό λιμνίο Τερσανά: Αναγκαία η άμεση αποκατάσταση του οικότοπου!

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή της η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων αναφέρεται σε “ιδιαίτερα αποκαρδιωτικές εικόνες” στον Τερσανά Ακρωτηρίου “στην πεδιάδα μπροστά από την παραλία  στο παράκτιο έλος με τα αλμυρίκια όπου άλλοτε έβρισκε κανείς μια πανέμορφη φυσική βλάστηση και μπορούσε να παρατηρήσει σπάνια μεταναστευτικά πουλιά”:

Ο σημαντικός αυτός οικότοπος τείνει να καταστραφεί τελείως, χωρίς να υπάρχει αντίδραση από  κανέναν αρμόδιο φορέα και χωρίς να έχει παρουσιαστεί κανένα σχέδιο αποκατάστασης.

Σήμερα υπάρχει εκεί ένα εγκαταλελειμμένο εργοτάξιο από ένα από τα περιβόητα αντλιοστάσια ανεπεξέργαστων λυμάτων που κατασκευάζονται στο Ακρωτήρι (βλέπε Παχιά Άμμος/Σταυρός ), χωρίς τις απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες και δίπλα ή ακόμη και πάνω (!) σε ευαίσθητα οικοσυστήματα. Στην περίπτωση του Τερσανά η θέση του αντλιοστασίου ανεπεξέργαστων λυμάτων είναι σχεδόν πάνω στο εποχικό λιμνίο το οποίο μάλιστα βρίσκεται στην λίστα των υγρότοπων της WWF και έχει σημαντική ορνιθοπανίδα και  χλωρίδα.

Ήδη από τον Φεβρουάριο του 2023 φωτογράφοι της άγριας φύσης είχαν επισημάνει με αναρτήσεις τους σε κοινωνικό δίκτυο τις ζημιές που είχε υποστεί από τις εργασίες. Μεταξύ άλλων οι φωτογράφοι έχουν παρατηρήσει ότι στη συγκεκριμένη περιοχή του Τερσανά έχει χαθεί το 80% του πληθυσμού σπάνιου φυτού Ambrosia maritima, ενώ πολλές από τις ρίζες των αλμυρικιών  που βρίσκονται περιμετρικά του λιμνίου έχουν καταστραφεί.  Στην περιγραφή του λιμνίου στην ιστοσελίδα της η οργάνωση WWF αναφέρει ότι «ο υγρότοπος απειλείται με πλήρη επιχωμάτωση» (!!!).  Αναφέρεται επίσης ότι το λιμνίο αποτελεί υπόλειμμα μεγαλύτερου υγρότοπου ο οποίος περιλάμβανε εκτάσεις βόρεια και βορειοδυτικά αλλά κατακερματίστηκε, αποστραγγίστηκε και επιχωματώθηκε.

Πραγματικά σοκαριστική είναι η εικόνα με τα  κλαδιά και σκουπίδια πεταμένα μέσα στο λιμνίο που αυτήν την εποχή δεν έχει νερό, σε αντίθεση με το εγκαταλελειμμένο εργοτάξιο που είναι πλημμυρισμένο. Το εργοτάξιο είναι περιφραγμένο πρόχειρα  με λαμαρίνες και έχει μάλιστα σε κάποια σημεία ανοιχτή πρόσβαση με ορατό τον κίνδυνο ενός ατυχήματος είτε για μικρά παιδιά είτε για ζώα. Σωλήνες, πλαστικά και σίδερα είναι παραιτημένα μέσα και γύρω από το εργοτάξιο μολύνοντας το περιβάλλον. Η περιοχή γύρω από το λιμνίο είναι σε κάποια σημεία γεμάτη κλαδιά πεταμένα που κανείς δεν γνωρίζει εάν είναι από ιδιώτες ή από συνεργεία του Δήμου Χανίων.

Οι αμμοθίνες πίσω από την παραλία σχεδόν έχουν εξαφανιστεί με τις χωματουργικές εργασίες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, ενώ το παλιό ρέμα με τα καλάμια μοιάζει πλέον σαν χωματόδρομος.  Έρχεται καλοκαίρι και μαζί του και οι Έλληνες και ξένοι παραθεριστές που θα πηγαίνουν στην μικρή γραφική παραλία του Τερσανά να απολαμβάνουν το μπάνιο τους, χωρίς πιθανότατα να μπορούν να αντιληφθούν την καταστροφή που έχει υποστεί το οικοσύστημα γύρω από την παραλία και ότι όλα είναι αλληλένδετα.  Φωτογράφοι άγριας φύσης μας επεσήμαναν ότι φέτος δεν παρατήρησαν κανένα μεταναστευτικό πουλί εκεί, κάτι που απορρέει από το γεγονός ότι εδώ και μήνες το λιμνίο είναι στεγνό λόγω της μειωμένης βροχόπτωσης,  αλλά και των παρεμβάσεων που έγιναν για την κατασκευή του αντλιοστασίου λυμάτων και τη δημιουργία αυλακιού για να περάσουν σωλήνες.

Οι υγρότοποι αναγνωρίζονται διεθνώς ως οικότοποι ξεχωριστής οικολογικής αξίας και η WWF τους χαρακτηρίζει ως «καταφύγια ζωής» για πολλά είδη φυτών και ζώων και ως «οικολογικά διαμάντια». Είναι θλιβερό πόσο μεγάλη άγνοια φαίνεται να έχουν οι αρμόδιες αρχές για την περιβαλλοντική σημασία αυτού του λιμνίου στον Τερσανά. Το τουριστικό μας προϊόν το οποίο τόσο πολύ διαφημίζουμε και στο οποίο τόσο πολύ επενδύουμε δεν έχει καμία αξία χωρίς τη φυσική ομορφιά. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές του Δήμου και της Περιφέρειας να μεριμνήσουν ώστε  να γίνει άμεσα η αποκατάσταση του οικότοπου και ο καθαρισμός της περιοχής.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εντυπωσιακό θέαμα σε παραλία ωοτοκίας καρέτα – καρέτα στα Χανιά

Μια μοναδική εμπειρία έζησε χθες βράδυ, ένα ζευγάρι στον...

Στεγαστική κρίση και δημογραφικό: Το 72% των νέων Ελλήνων μένει με τους γονείς του

Είναι γνωστό ότι οι δημογραφικές τάσεις που επικρατούν σε μία χώρα...

Αλλάζει το καθεστώς στις ΔΕΥΑ στην Κρήτη: Υπό εξέταση μόνο μία ανά νομό

Αλλαγές στο καθεστώς των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Άρδευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) εξετάζει...

Μεγάλη διάκριση για δύο καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης

Σημαντική διάκριση απέσπασαν οι καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης και Μιχάλης Δούμπος....