Θέση παίρνει η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων σχετικά με τη χρήση του κτηρίου της παλιάς Πρυτανεία στην Παλιά Πόλη των Χανίων και ζητά να γίνει άμεσα φοιτητική εστία.
Σημειώνει σχετικά ότι:
Από τον Μάιο του 2014 η λειτουργία της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου μεταφέρθηκε στην Πολυτεχνειούπολη στα Κουνουπιδιανά Ακρωτηρίου, για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων. Έκτοτε, το κτήριο της παλιάς (πλέον) Πρυτανείας στην καρδιά της Παλιάς Πόλης των Χανίων, στο λόφο του Καστελίου, παραμένει κλειστό. Παρότι από τον Ιούλιο του 2014 (17-7-2014) είχαμε επισημάνει ότι είναι αμαρτία να παραμένει κλειστό ένα δημόσιο κτήριο στην καρδιά της Παλιάς Πόλης των Χανίων, τη στιγμή που δημόσιες υπηρεσίες πληρώνουν ενοίκιο και την ώρα που φοιτητές εγκαταλείπουν τις σπουδές τους λόγω αδυναμίας να ανταπεξέλθουν στο ενοίκιο και τα άλλα έξοδα σπουδών, ενάμιση χρόνο μετά, το κτήριο παραμένει ακόμη κλειστό. Δείγμα των καιρών…
Γράφαμε ενάμιση χρόνο πριν και δυστυχώς ισχύουν ακόμη αυτά που γράφαμε:
«Θεωρούμε ανεπίτρεπτο να παραμένουν για οποιοδήποτε λόγο κλειστά και να μη χρησιμοποιούνται δημόσια κτήρια (πόσο δε μάλλον κτήρια ιστορικής αξίας), τη στιγμή που συμπολίτες μας είναι άστεγοι και τη στιγμή που οξύνεται το φαινόμενο της εγκατάλειψης σπουδών από φοιτητές, επειδή δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν οικονομικά οι οικογένειές τους.
Γι’ αυτό προτείνουμε άμεσα να φροντίσει η Διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης να λειτουργήσει στο κτήριο αυτό φοιτητική εστία για φοιτητές του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Η λύση αυτή θα δώσει άμεσα σε χρήση το κτήριο, δε χρειάζεται καμιά μεγάλη δαπάνη, ενώ λειτουργεί συμπληρωματικά στην πρόταση (που κι εμείς στηρίζουμε) για λειτουργία φοιτητικής εστίας στο χώρο του Παλιού Ψυχιατρείου που ανήκει στο Υπουργείο Υγείας και θέλει να ξεπουλήσει η κυβέρνηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η αξιοποίηση του κτηρίου της παλιάς Πρυτανείας για φοιτητική εστία δεν πρόκειται να λύσει το οξύ στεγαστικό πρόβλημα των φοιτητών του ιδρύματος. Μπορεί να δώσει άμεσα λύση στέγασης όμως για αρκετούς φοιτητές, επιτρέποντάς τους έτσι να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να μην τις εγκαταλείψουν. Παράλληλα, σύσσωμοι οι φορείς πρέπει να διεκδικήσουν και να επιβάλουν την παραχώρηση και χρήση του παλιού Ψυχιατρείου για φοιτητική εστία και φοιτητική λέσχη, αντί της εκποίησης σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην αξιοποίηση του κτηρίου θα έχει σα συνέπεια την καταστροφή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων αλλά και κουφωμάτων, με αποτέλεσμα, αν και όταν ληφθεί η όποια απόφαση αξιοποίησής του, να χρειάζεται να αντικατασταθούν όλα αυτά, πολλαπλασιάζοντας το κόστος. Την ιστορία αυτή, της εγκατάλειψης ενός δημόσιου κτηρίου με αποτέλεσμα όταν τελικά αποφασιστεί η επαναχρησιμοποίησή του, το κόστος επισκευών να έχει πολλαπλασιαστεί, προκαλώντας τεράστια ζημιά στο δημόσιο την έχουμε ζήσει με το Ξενία αλλά και με το παλιό Νοσοκομείο, το οποίο, αφού εγκαταλείφθηκε πάνω από μια δεκαετία, όταν αποφασίστηκε η επαναχρησιμοποίησή του, είχαν χαλάσει ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, το κτήριο είχε λεηλατηθεί, και η μόνη λύση πλέον ήταν η κατεδάφισή του και η ανέγερση νέου κτηρίου!
Την ιστορία αυτή βλέπουμε δυστυχώς να επαναλαμβάνεται και στο κτήριο του παλιού ΙΚΑ, με ευθύνη της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΙΚΑ. Αυτοί που διαχειρίζονται με αυτόν τον τρόπο τη δημόσια περιουσία, προκαλούν τεράστιες ζημιές στο δημόσιο και μάλιστα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης.
Δεν είμαστε πλέον ως πολίτες διατεθειμένοι να παραμείνουμε στο ίδιο έργο θεατές με τα δημόσια κτήρια να καταρρέουν από την εγκατάλειψη και την ίδια στιγμή το δημόσιο να πληρώνει ενοίκια σε ιδιώτες, πολίτες να κοιμούνται και να πεθαίνουν στους δρόμους και φοιτητές να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους γιατί η οικογένειά τους δεν μπορεί να πληρώσει νοίκι γι’ αυτούς!
Ας αναλάβουν όλοι οι δημόσιοι φορείς (και το Πολυτεχνείο) τις ευθύνες τους. Κι αν το Πολυτεχνείο αδυνατεί να χρησιμοποιήσει άμεσα το κτήριο της παλιάς Πρυτανείας, ας δώσει τη χρήση του στο Δήμο Χανίων, με τον όρο να λειτουργεί εκεί φοιτητική εστία για φοιτητές του ιδρύματος. Έτσι, και οι όποιες μικροεπισκευές χρειάζονται θα γίνουν από τις υπηρεσίες του Δήμου και φοιτητές του ιδρύματος θα βρούν στέγη. Κανένα δημόσιο κτήριο πλέον δεν πρέπει να μένει άδειο, ας συνεργαστούν οι δημόσιοι φορείς για να αξιοποιηθούν όλα!»