19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: “Να μην πεθάνει ο απεργός πείνας Νίκος Ρωμανός”

Ημερομηνία:

Και η Οικολογική Πρωτουβουλία Χανίων εκφράζει την συμπαράστασή της προς τον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να μην τον αφήσει να πεθάνει, κάνοντας δεκτό το αίτημά του, να του δοθεί η εκπαιδευτική άδεια “όπως προβλέπεται από το νόμο” για να μπορέσει να σπουδάσει στη σχολή στην οποία πέρασε μετά από Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Και μόνο το γεγονός ότι, όντας έγκλειστος στις φυλακές, συμμετείχε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και πέρασε σε πανεπιστημιακή σχολή, θα έπρεπε να παρακινήσει τις αρμόδιες αρχές να διευκολύνουν με κάθε τρόπο την προσπάθειά του να σπουδάσει και με αυτόν τον τρόπο να αλλάξει τη ζωή του.

Στις ευνομούμενες δημοκρατικές πολιτείες η φυλάκιση ανθρώπων δεν έχει εκδικητικό χαρακτήρα. Δε σκοπεύει να εξοντώσει ανθρώπους αλλά να τους σωφρονίσει, να τους κάνει να αλλάξουν, αυτή τουλάχιστον είναι η φιλοσοφία του Δικαίου στις δημοκρατικές κοινωνίες από τη γαλλική επανάσταση του 1789 μέχρι σήμερα, αυτή είναι η βάση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για τα οποία θέλουν να περηφανεύονται οι δημοκρατικές κοινωνίες, ότι σε αυτό διαφέρουν από τις δικτατορίες και τα απολυταρχικά καθεστώτα: Δεν εκδικούνται τους κρατουμένους, εξασφαλίζουν δίκαιη δίκη, εγγυώνται ανθρώπινα δικαιώματα και για τους φυλακισμένους, προσπαθούν να τους βοηθήσουν να αλλάξουν, να βελτιώσουν τη ζωή τους, δίνοντάς τους την ευκαιρία να σπουδάσουν, να αποκτήσουν μέσω της γνώσης εναλλακτικές διεξόδους στη ζωή τους.

Μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί με τις ιδέες και με ό,τι έχει κάνει ή κατηγορείται ότι έχει κάνει ο Νίκος Ρωμανός.

Κανείς όμως δεν δικαιούται να τον καταδικάσει σε θάνατο σε μια χώρα που έχει καταργήσει τη θανατική ποινή, γιατί οι πολίτες της πιστεύουν στα ανθρώπινα δικαιώματα, κι ανάμεσα σε αυτά και στο δικαίωμα των νέων ανθρώπων και των φυλακισμένων να σπουδάσουν, για να μπορέσουν να κάνουν καλύτερη τη ζωή τους.

Ας μην αφήσουμε λοιπόν το Νίκο Ρωμανό να πεθάνει από την απεργία πείνας. Ας του δώσουμε αυτό που από το νόμο δικαιούται, την εκπαιδευτική άδεια για να σπουδάσει, επιβραβεύοντας με αυτόν τον τρόπο και την προσπάθειά του να δώσει με επιτυχία Πανελλαδικές εξετάσεις μέσα από τη φυλακή. Ο νόμος πρέπει να ισχύει για όλους, δεν μπορεί να γίνεται μια τέτοια διάκριση για πολιτικούς λόγους σε βάρος ενός νέου παιδιού.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ

Του Φώτη Ποντικάκη* 38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα στο...

Γ.Α.Δ.Π. Κρήτης: Πώς να προστατευτείτε από περιστατικά εξαπάτησης

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση  Κρήτης, στοχεύοντας στην ενημέρωση...

Ρέθυμνο: 500 ευρώ γιατί έκαιγε υπολείμματα καλλιεργειών

Διαδοχικά είναι τα πρόστιμα στην Κρήτη για πυρκαγιάς που...