17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: Όχι στους πυλώνες υψηλής τάσης

Ημερομηνία:

Και η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων παίρνει θέση για τους πυλώνες υψηλής τάσης:

Ο σχεδιασμός για κατασκευή 270 πυλώνων μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης από τα Χανιά μέχρι το Ηράκλειο θα είναι πολλαπλά καταστροφικός:

➔        Οι πυλώνες υψηλής τάσης σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περνάνε πάνω από κατοικημένες περιοχές και κατοικίες γενικά, καθώς εκλύεται ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας (ELF) η οποία εκτείνεται σε μεγάλες αποστάσεις και δύναται να προκαλέσει καρκίνο και λευχαιμία – ειδικά στα παιδιά (International Agency for Research on Cancer, 2002 και World Health Organization, 2007).

➔        Επιπρόσθετα, πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιών, σε μια περίοδο μάλιστα που ζούμε φαινόμενα ανεξέλεγκτων μεγα- πυρκαγιών που οδήγησαν σε τεράστιες καταστροφές (Έβρος, Ρόδος, Εύβοια κλπ) εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

➔        Τα έργα κατασκευής των πυλώνων υψηλής τάσης θα προκαλέσουν τεράστια οικολογική καταστροφή σε προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000, στον Αποκόρωνα και στο Γεωπάρκο Ψηλορείτη όπως επισημαίνεται και από τη διοίκηση του Γεωπάρκου.

➔        Έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για “απάτητα βουνά”.

➔        Γι’ άλλη μια φορά κάποιοι σχεδιάζουν το μέλλον του τόπου μας αγνοώντας προκλητικά τους ανθρώπους του τόπου και τους φορείς τους.

➔        Εντάσσεται στα φαραωνικά σχέδια για εξορύξεις υδρογονανθράκων και τη διασύνδεση της Κρήτης με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Ευρώπη για μεταφορά ενέργειας. Οι υποστηρικτές (με το αζημίωτο) αυτών των σχεδίων παραλείπουν μερικές “ασήμαντες” λεπτομέρειες όπως οι επιπτώσεις τους στο θαλάσσιο περιβάλλον, την αλιεία και τον τουρισμό (από τα οποία ζούμε), το ότι όλα αυτά τα έργα γίνονται για τα κέρδη μιας χούφτας πολυεθνικών και μεγάλων εταιρειών (που ίσως να δώσουν κατιτίς στο ελληνικό κράτος, εάν εμφανίσουν κέρδη) και θα κοστίσουν δισεκατομμύρια δημόσιου χρήματος.

Αντί να επιλέγουν την οδό της απωλείας, της καταστροφής της φύσης και της οικονομίας της περιοχής μας, θα μπορούσαν κάλλιστα να επενδύσουν όλα αυτά τα δισεκατομμύρια δημόσιου (δηλαδή όλων μας) χρήματος στηρίζοντας αποκεντρωμένη, τοπική, δημόσια παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπως πχ φωτοβολταϊκά σε όλα τα δημόσια κτήρια, σχολεία, νοσοκομεία, γυμναστήρια κοκ, στηρίζοντας και ενθαρρύνοντας τους Δήμους να παράγουν τη δική τους ενέργεια για τους κατοίκους των περιοχών τους και πρώτα απ’ όλα για δωρεάν ρεύμα για τις φτωχές οικογένειες αντί επιδομάτων ενίσχυσης των ιδιωτικών εταιρειών ενέργειας. Εάν διαλέξουν ένα τέτοιο δρόμο, δε θα χρειάζονται πυλώνες υψηλής τάσης για μεταφορά ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις, κάτι που άλλωστε έχει ως συνέπεια και την απώλεια ενέργειας στο δρόμο.

Είναι ώρα να προστατέψουμε τη φύση, τα βουνά και τις θάλασσες της Κρήτης από την επέλαση των μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών και να κόψουμε κάθε δημόσια επιχορήγηση για τέτοια έργα που καταστρέφουν το περιβάλλον και υποθηκεύουν το μέλλον μας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...