22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Πράσινοι Χανίων: Οι καρκίνοι στην Κρήτη δείχνουν ότι τα πυρηνικά δεν είναι λύση, είναι πρόβλημα

Ημερομηνία:

Με ανακοινωσή του οι Πράσινοι Χανίων αναφέρονται στην επάνοδο της σκέψης χρήσης πυρηνικής ενέργειας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης επισημαίνοντας τις επιπτώσεις του ατυχήματος του Τσέρνομπιλ στην αύξηση των καρκίνων ακόμη και στην Κρήτη.

Αναφέρεται σχετικά:

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις σε ιατρική ημερίδα για τους αυξημένους καρκίνους του θυρεοειδή στην Κρήτη κι η σύνδεσή τους με το πυρηνικό ατύχημα τού Τσέρνομπιλ, έρχονται να υπενθυμίσουν σε όλους μας ότιόπως διδάσκουν και άλλα ατυχήματα πχ στο Three Mile Island στις ΗΠΑ και ταινίες σαν το «Σύνδρομο της Κίνας», τα πυρηνικά δεν είναι λύση, είναι πρόβλημα:

  • Είναι πρόβλημα που δε γνωρίζει σύνορα, όπως τότε το 1986, που το ραδιενεργό νέφος έφτασε από το Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας μέχρι την Κρήτη.
  • Είναι πρόβλημα δημόσιας υγείας, που προκαλεί θανατηφόρους καρκίνους.
  • Είναι πρόβλημα διαρκείας, μιας και άνθρωποι πεθαίνουν σήμερα, εδώ, στην Κρήτη, 36 ολόκληρα χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ, από τις συνέπειές του.
  • Είναι πρόβλημα δημόσιας ασφάλειας, καθώς τα πυρηνικά, «ειρηνικά» ή πολεμικά, απειλούν την ασφάλεια όλων μας.
  • Είναι πρόβλημα που απειλεί την ειρήνη, καθώς από τα «ειρηνικά» πυρηνικά και τα παραπροϊόντα τους μπορούν να δημιουργηθούν πυρηνικά όπλα. Αυτό επικαλούνται για τα πυρηνικά εργοστάσια του Ιράν και της Ουκρανίας οι δυο υπερδυνάμεις.
  • Είναι πρόβλημα οικονομίας, καθώς απαιτούν τεράστια κονδύλια για τη δημιουργία τους και για την ασφαλή λειτουργία τους, ενώ σε περίπτωση ατυχήματος το κόστος είναι αστρονομικό.
  • Είναι πρόβλημα δημοκρατίας, μιας και συγκεντρώνουν δύναμη κι εξουσία σε όποιον τα ελέγχει, γι’ αυτό και στην Ουκρανία επιχείρησαν να καταλάβουν πρώτα τα πυρηνικά εργοστάσια.

Κατόπιν όλων αυτών είναι επιτακτική ανάγκη:

Ø  Ο πόλεμος στην Ουκρανία να σταματήσει άμεσα, γιατί κάθε μέρα που περνάει μας φέρνει πιο κοντά είτε στη χρήση πυρηνικών όπλων είτε σε ατύχημα ή σκόπιμη καταστροφή πυρηνικού εργοστασίου, με οδυνηρές συνέπειες για όλο τον πλανήτη.

Ø  Να πάψει η χώρα μας να εισάγει ρεύμα από πυρηνικά από τη Βουλγαρία τροφοδοτώντας με χρήμα το πυρηνικό λόμπι και παίζοντας κορώνα γράμματα τη ζωή μας.

Ø  Να εγκαταλειφθούν τα σχέδια για δημιουργία πυρηνικών εργοστασίων στην Τουρκία (όπως στο Ακούγιου στις ακτές της Μεσογείου).

Ø  Να προχωρήσει ο πυρηνικός αφοπλισμός.

Όπως διαπιστώνουμε από τους θανάτους από καρκίνο στην Κρήτη 36 χρόνια μετά το Τσέρνομπιλ, τα πυρηνικά δεν είναι λύση, είναι πρόβλημα.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ