14.8 C
Chania
Tuesday, December 9, 2025

Οι ανάγκες σε νερό των κυριοτέρων καλλιεργειών (ελιά, εσπεριδοειδή και αβοκάντο) για την τρέχουσα εβδομάδα

Ημερομηνία:

Το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων προκειμένου να συμβάλει στην ορθολογική χρήση του νερού για την άρδευση των καλλιεργειών άρχισε να εκδίδει και φέτος από τις 12/5/2014 και κάθε Δευτέρα μέχρι το τέλος της αρδευτικής περιόδου 2014 ‘Δελτίο αναγκών σε νερό άρδευσης των καλλιεργειών’.
Στο δελτίο θα αναφέρονται οι ανάγκες σε νερό των κυριοτέρων καλλιεργειών (ελιά, εσπεριδοειδή και αβοκάντο) για την τρέχουσα εβδομάδα (κ.μ. ανά στρέμμα) στις διάφορες περιοχές του Ν. Χανίων, που υπάρχουν διαθέσιμα μετεωρολογικά δεδομένα. Η εκτίμηση των αναγκών γίνεται με τα κλιματικά δεδομένα της εβδομάδας που προηγήθηκε και το φυτικό συντελεστή της καλλιέργειας ενώ ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται από το τύπο του εδάφους.

Για την περιοχή π.χ. Νεροκούρου οι ανάγκες σε νερό της πορτοκαλιάς είναι 23 κ.μ./στρέμμα και θα πρέπει να δοθεί σε δύο (2) αρδεύσεις μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα (12 κ.μ/στρέμμα) γιατί η υδατοϊκανότητα του εδάφους στο βάθος του ριζικού συστήματος είναι μικρότερη από τα 18 κ.μ./στρέμμα. Αντίθετα για την ελιά στην ίδια περιοχή, που οι ανάγκες είναι 10 κ.μ./στρέμμα, η ποσότητα μπορεί να δοθεί σε μια (1) άρδευση (δόση).

Επισημαίνεται ότι η προτεινόμενες ανάγκες είναι ενδεικτικές και δεν αντικαθιστούν τις ανάγκες που εκτιμούνται σε συγκεκριμένους αγρούς με πραγματικά στοιχεία (ηλικία δένδρου, σύσταση εδάφους, μικροκλίμα της περιοχής, κλπ). Περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο χρήσης της πληροφορίας του δελτίου οι αγρότες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 28210-83442 και 28210-83443 τις εργάσιμες ώρες.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρχεται ρύθμιση για οφειλές το Δημόσιο: Ποιοι θα ανακουφιστούν, τι προβλέπεται

Νέα ρύθμιση για χρέη και οφειλές προς το Δημόσιο εμφανίζεται να επεξεργάζεται το...

Taste Atlas: Η Κρήτη στο Νο 3 των γαστρονομικών προορισμών παγκοσμίως

Η Ελλάδα σάρωσε την παγκόσμια γαστρονομική λίστα του Taste Atlas,...

Κρήτη: Στο νοσοκομείο από πέτρα στο πρόσωπο ο διοικητής του ΤΑΕ Χανίων

Ο διοικητής του ΤΑΕ Χανίων τραυματίστηκε στη διάρκεια των...