17.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

«Οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι μεγαλώνουν»: Τι σημαίνει αυτό για την ανθρωπότητα

Ημερομηνία:

Σε μια εποχή όπου η ανησυχία για τη μείωση της ανθρώπινης νοημοσύνης έρχεται κατά καιρούς στην επιφάνεια, ένα συναρπαστικό σύνολο στοιχείων παρουσιάζει μια αντίθετη αφήγηση: οι εγκέφαλοι μας μεγαλώνουν. Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το UC Davis Health έφερε στο φως ότι, σε σύγκριση με τα άτομα που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1930, όσοι γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1970 διαθέτουν εγκεφάλους με αυξημένο όγκο και επιφάνεια, όπως αναφέρει το Newswise.

Η έρευνα αυτή αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης μελέτης Framingham Heart Study (FHS), η οποία ξεκίνησε πριν από 75 χρόνια και παρακολουθεί σχολαστικά τους δείκτες υγείας χιλιάδων συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων των διαδοχικών γενεών. Η μελέτη, που εξέτασε τα μεγέθη του εγκεφάλου 3.226 ατόμων από το 1999 έως το 2019, διαπίστωσε αύξηση του όγκου του εγκεφάλου κατά 6,6% και της επιφάνειας του εγκεφάλου κατά 15% μεταξύ όσων γεννήθηκαν την τελευταία δεκαετία.

Τίθεται το ερώτημα: τι συμβάλλει σε αυτή την αύξηση του μεγέθους του εγκεφάλου; Οι ειδικοί επισημαίνουν την ενισχυμένη διατροφή κατά τις κρίσιμες περιόδους της εγκυμοσύνης και της παιδικής ηλικίας ως σημαντικό παράγοντα, σύμφωνα με το Earth.com.

Η πιθανή σχέση μεταξύ μεγαλύτερου μεγέθους εγκεφάλου και άνοιας είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Ο Charles DeCarli, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, προτείνει ότι: «Οι μεγαλύτερες εγκεφαλικές δομές μπορεί να αντανακλούν τη βελτιωμένη ανάπτυξη και υγεία του εγκεφάλου, αντιπροσωπεύοντας ένα μεγαλύτερο απόθεμα εγκεφάλου». Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ρυθμιστικό παράγοντα έναντι των εξουθενωτικών επιπτώσεων των ασθενειών του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και οι συναφείς άνοιες, αργότερα στη ζωή.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν κυρίως υγιείς, μορφωμένοι και μη ισπανόφωνοι λευκοί. Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι οι κοινωνικές-πολιτισμικές και υγειονομικές ανισότητες, που είναι πιο διαδεδομένες μεταξύ των μη λευκών πληθυσμών στις ΗΠΑ, θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου. Η υπενθύμιση αυτή χρησιμεύει για να προειδοποιήσει κατά της υπεργενίκευσης των ευρημάτων χωρίς να ληφθούν υπόψη τα ευρύτερα κοινωνικά και υγειονομικά πλαίσια.

Συνοψίζοντας, ενώ η διεύρυνση των σύγχρονων ανθρώπινων εγκεφάλων υποδηλώνει ελπιδοφόρες εξελίξεις στην καταπολέμηση της άνοιας, ανοίγει επίσης δρόμους για περαιτέρω διερεύνηση της εξέλιξης της υγείας του εγκεφάλου και των καθοριστικών παραγόντων της σε διάφορες εποχές και πληθυσμούς.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ερντογάν διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ – Κατηγορεί τις ΗΠΑ για υποκρισία

Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς...

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Οι πρώτοι μήνες νοσηλείας, τα “γιατί” που τη βασάνιζαν και το κύμα αγάπης

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή της ΕΡΤ...

Ρέθυμνο: Κατασχέθηκαν πάνω 52.800 κροτίδες – Συνελήφθη ο κάτοχος τους

Συνελήφθη σήμερα (02.05.2024) το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου...