24.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Οι απίστευτοι μισθοί, τα επιδόματα και τα έξοδα μετακίνησης των ευρωβουλευτών

Ημερομηνία:

Μέχρι και επίδομα γενικών εξόδων ύψους 4.416 ευρώ -πέραν των υπολοίπων- λαμβάνουν οι ευρωβουλευτές χωρίς να δίνουν καν λογαριασμό για το πώς αυτά προκύπτουν. Η μακρά λίστα με τα ποσά των επιδομάτων, την ώρα που η κ. Καϊλή χαρακτηρίζει “τεμπέληδες που φυτοζωούν”, τους ανέργους των 380 ευρώ.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν το ύψος των μισθών, των γενικών εξόδων αλλά και οι δαπάνες κοινοβουλευτικής συνδρομής των ευρωβουλευτών με αφορμή την προσφυγή δημοσιογράφων στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης όταν εμποδίσθηκε η πρόσβασή τους σε στοιχεία σχετικά με τις αποδοχές των ευρωβουλευτών, από τα έξοδα μετακίνησης μέχρι τα γενικά έξοδα και τις δαπάνες κοινοβουλευτικής συνδρομής.

Ειδικότερα, κάθε ευρωβουλευτής λαμβάνει καθαρό μισθό 6.611,42 ευρώ μηνιαίως, ενώ η αποζημίωση αντιστοιχεί σε 313 ευρώ ανά ημέρα παρουσίας στο κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο για την κάλυψη εξόδων στέγασης και διατροφής.

Η δαπάνη κοινοβουλευτικής συνδρομής φθάνει τα 24.526 ευρώ ανά μήνα για τις αμοιβές των συνεργατών. Δεν καταβάλλεται απευθείας στους ευρωβουλευτές.

Τα έξοδα μετακίνησης των ευρωβουλευτών αντιστοιχούν στα έξοδα μετακίνησης προς τις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο αεροπορικώς (εισιτήριο business), σιδηροδρομικώς (εισιτήριο πρώτης θέσης) ή οδικώς.

Σημειώνεται ότι γι αυτά τα έξοδα, ο ευρωβουλευτής δεν οφείλει να κρατάει αποδείξεις και να δίνει λογαριασμό.

Η δαπάνη γενικών εξόδων ανέρχεται σε 4.416 ευρώ ανά μήνα για την κάλυψη του κόστους δραστηριοτήτων στην εκλογική περιφέρεια του ευρωβουλευτή, ή κοινώς έξοδα γραφείου.

Για ακριβώς αυτό το λόγο, πριν από περίπου ένα χρόνο, 29 δημοσιογράφοι από την ΕΕ συνασπίστηκαν για να ζητήσουν συγκεκριμένα στοιχεία για το έξοδο αυτό. Συνολικά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μοιράζει 3,2 εκατομμύρια κάθε μήνα μόνο για την αποζημίωση γενικών εξόδων των ευρωβουλευτών (περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως). Κανείς δεν παρακολουθεί τη συγκεκριμένη δαπάνη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρνήθηκε τα αιτήματα των δημοσιογράφων για πρόσβαση στις πληροφορίες για λόγους «προστασίας προσωπικών δεδομένων», καθώς και λόγω… υπερβολικού φόρτου εργασίας που η παροχή πρόσβασης σε αυτά τα έγγραφα θα μπορούσε να προκαλέσει. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απάντησε ότι δεν είχε στην κατοχή του έγγραφα που σχετίζονται με το πώς δαπανώνται από τους ευρωβουλευτές τα χρήματα που λαμβάνουν για τα γενικά έξοδά τους.

Για το λόγο αυτό, οι δημοσιογράφοι στράφηκαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επιδιώκοντας επανόρθωση για το γεγονός ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτυγχάνει να υπηρετεί την διακηρυγμένη ιδιότητά του ως θεματοφύλακας της διαφάνειας» και ως εκ τούτου δεν λαμβάνει υπόψη την Συνθήκη της ΕΕ. Με λίγα λόγια οι δημοσιογράφοι ζητούν από τους ευρωβουλευτές να… δίνουν λογαριασμό. Η απόφαση αναμένεται ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Τέλος, σύμφωνα με το καταστατικό του ΕΚ, οι πρώην ευρωβουλευτές δικαιούνται σύνταξη γήρατος από την ηλικία των 63 ετών. Η σύνταξη ισούται με το 3,5% του μισθού για κάθε πλήρες έτος άσκησης θητείας αλλά όχι περισσότερο από 70% συνολικά. Το κόστος αυτών των συντάξεων καλύπτεται από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ