19.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Οι αστερίσκοι του Πούτιν – To πρόβλημά μας δεν ήταν ποτέ με τη Φινλανδία και τη Σουηδία αλλά με την Ουκρανία

Ημερομηνία:

Δεν συνδέει τις περιπτώσεις των χωρών της Βόρειας Ευρώπης με την Ουκρανία ο Ρώσος πρόεδρος, σε μια συνέντευξη Τύπου γεμάτη μηνύματα προς τη Δύση • «Ας μπουν όπου θέλουν, αλλά θα απαντήσουμε σε περίπτωση ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων και υποδομής«

«Κάποτε είχαμε καλή σχέση, αλλά τώρα υπάρχει ένταση». Αυτό διεμήνυσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου από το Αζερμπαϊτζάν σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο ΝΑΤΟ και την επισημοποίηση της υποψηφιότητας Σουηδίας και Φινλανδίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα δεν έχει πρόβλημα με τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι, ενώ σημείωσε ότι είναι διαφορετικές περιπτώσεις από την υποψηφιότητας της Ουκρανίας για το ΝΑΤΟ.

«Δεν έχουμε προβλήματα με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, όπως, δυστυχώς, έχουμε με την Ουκρανία. Δεν έχουμε εδαφικές διαφορές, δεν έχουμε κάτι που θα μπορούσε να είναι ανησυχητικό. Η Σουηδία και η Φινλανδία είναι ελεύθερος να ενταχθούν όπου θέλουν, αλλά θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υπήρξε καμία απειλή εναντίον τους και ότι θα απαντήσουμε σε περίπτωση ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων και υποδομής» δήλωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «είναι προφανές, δεν το καταλαβαίνουν; Είχαμε καλές σχέσεις με τη Σουηδία και τη Φινλανδία και τώρα υπάρχουν εντάσεις».

Στρέφοντας τα βέλη του προς το ΝΑΤΟ ανέφερε «η Συμμαχία ξέρει ότι η υποψηφιότητα της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν είναι το ίδιο πράγμα με την υποψηφιότητα της Ουκρανίας. Απλά προσπαθούν να επιβάλουν την άποψή τους στην κοινή γνώμη. Προσπαθούν να παραποιήσουν τα γεγονότα για να δείξουν ότι η Ρωσία δεν πετυχαίνει τους στόχους της».

Παράλληλα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν εξέφρασε καμία ανησυχία σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι όλα πηγαίνουν βάσει σχεδίου και δεν υπάρχει καμία διορία για το τέλος των επιχειρήσεων.

«Το σχέδιο προχωράει ήρεμα και με το σωστό βηματισμό. Τα στρατεύματα σημειώνουν πρόοδο και πετυχαίνουν τους στόχους. Όλα πηγαίνουν βάσει σχεδίου. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να μιλάμε για διορίες. Δεν μιλάω ποτέ για διορίες γιατί πρόκειται για την ζωή και αυτά είναι πραγματικά γεγονότα» είπε χαρακτηριστικά.

Δεν παρέλειψε, φυσικά, να ασκήσει δριμεία κριτική στη Δύση, επισημαίνοντας ότι χρησιμοποιεί την Ουκρανία για να εφαρμόσει τους ιμπεριαλιστικούς σκοπούς της.

«Το κάλεσμα στην Ουκρανία να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και το κάλεσμα να αρνηθεί το Κίεβο τις διαπραγματεύσεις απλά αποδεικνύει ότι τα συμφέροντα του ουκρανικού λαού δεν περιλαμβάνονται στους στόχους του ΝΑΤΟ και της Δύσης. Είναι ένα όργανο γα να προστατεύσουν τα δικά τους συμφέροντα» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν «αυτό σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ και τα ηγετικά κράτη του ΝΑΤΟ απλά θέλουν να επιβεβαιώσουν την ηγεμονία τους και τις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες τους».

Ο Πούτιν επανέλαβε την προηγούμενη περιγραφή των στόχων της «ειδικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί η ρωσική ηγεσία τον πόλεμο. Πρόκειται για την «απελευθέρωση» του Ντονμπάς, την «προστασία» των κατοίκων της περιοχής και τη «δημιουργία συνθηκών που θα εγγυώνται την ασφάλεια της Ρωσίας», είπε ο ρώσος πρόεδρος. Το ΝΑΤΟ ήθελε να μετατρέψει την Ουκρανία σε «αντιρωσικό προγεφύρωμα», επανέλαβε ο Πούτιν τις προηγούμενες δικαιολογίες για την επίθεση.

Ο Πούτιν αρνήθηκε να σχολιάσει πόσο καιρό θα μπορούσαν να συνεχιστούν οι μάχες. «Θα ήταν λάθος να τεθούν προθεσμίες», είπε. Πιο έντονες μάχες θα σήμαιναν μεγαλύτερες απώλειες και «το κύριο πράγμα που πρέπει να σκεφτούμε είναι πώς να σώσουμε τις ζωές των παιδιών μας». Ο Πούτιν χαρακτήρισε τους ρώσους στρατιώτες ως «ήρωες». Γι’ αυτούς να γραφτούν τραγούδια και ποιήματα και να τους δοθεί μνημεία, είπε. Ουκρανοί και διεθνείς εμπειρογνώμονες έχουν τεκμηριώσει πολυάριθμες περιπτώσεις βίας κατά αμάχων από Ρώσους στρατιώτες, όπως η δολοφονία κατοίκων στο προάστιο Bucha του Κιέβου. Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι οι φρικαλεότητες ήταν οργανωμένες.

Τέλος, άφησε και αιχμές προς το Κίεβο δηλώνοντας ότι «Η Ουκρανία έχει συμπεριφερθεί πολύ άσχημα στη Ρωσία πρόσφατα. Πρώτα φτάσαμε σε μια συμφωνία και στη συνέχεια εκείνοι παραβίασαν τις δεσμεύσεις τους».

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ