Ηακρίβεια και το κύμα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα που γεμίζουν το καλάθι της νοικοκυράς έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους, ενώ όλα δείχνουν ότι έρχεται νέο κύμα.
«Το μεγαλύτερο μέρος των ανατιμήσεων δεν έχει περάσει ακόμα στο ράφι», αναφέρουν μιλώντας στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» στελέχη της οργανωμένης λιανικής και της βιομηχανίας τροφίμων, δηλώνοντας παράλληλα ότι «αυτήν τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια από όλες τις πλευρές να συγκρατηθούν οι τιμές στα βασικά ταχυκίνητα προϊόντα. Όμως το μίγμα στο ράλι τιμών σε πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας, ενεργειακό και μεταφορικό κόστος δεν αφήνει πολλά περιθώρια αντοχών και στο προσεχές διάστημα των επόμενων μηνών θα εμφανιστούν αναπόφευκτα αυξήσεις στις τελικές τιμές καταναλωτή».
Με βάση τους μέχρι στιγμής υπολογισμούς της αγοράς τα ποσοστά των ανατιμήσεων κυμαίνονται από 1,9 έως 15%, ενώ ειδικά στα κατεψυγμένα φρούτα το ποσοστό της αύξησης δύναται να αγγίξει ως και το 40%.
Ειδικότερα, αναμένεται ανατίμηση της τάξεως του 15% στα ζυμαρικά ιδιωτικής ετικέτας και σε κάποιους κωδικούς κατεψυγμένων λαχανικών, όπως π.χ. μπάμιες.
Περί το 8% είναι η μέση ανατίμηση που αναμένεται στα μαγειρικά λίπη, ενώ 4% στον ελληνικό καφέ. Η τιμή στη ζάχαρη αναμένεται να αυξηθεί κατά 5% και κατά 6,5% ακριβότερα αναμένεται να είναι τα σπορέλαια/ηλιέλαια.
Στα τυροκομικά η μέση ανατίμηση υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί από 2,5% έως και 4%, ενώ ηπιότερο ποσοστό αύξηση τιμής περί το 2,8% αναμένεται να σημειωθεί στα βούτυρα και τις μαργαρίνες. Στα άλευρα η μέση ανατίμηση κυμαίνεται στο 5,3%, ενώ σε είδη ζαχαροπλαστικής, όπως η κουβερτούρα, η ανατίμηση εκτιμάται στο 1,9%.