29.8 C
Chania
Sunday, June 23, 2024

Οι «Αόρατοι» άνθρωποι και το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Ρέθυμνο

Ημερομηνία:

Της Κωνσταντίνας Κλαψινού | Κάθε δικαίωμα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη χάνουν σταδιακά εκατομμύρια ανασφάλιστοι στην Ελλάδα καθώς η παρατεταμένη ανεργία τους έχει οδηγήσει σε απώλεια της ασφαλιστικής τους ικανότητας με αποτέλεσμα να μένουν «μετέωροι».

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ το 2013 τρία εκατομμύρια Έλληνες έμειναν ανασφάλιστοι, νούμερα τρομακτικά που στην ουσία καθιστούν το ένα τρίτο του πληθυσμού αποκλεισμένο από την ασφάλιση και την υγειονομική περίθαλψη.

Όσο η οικονομική κρίση βαθαίνει τόσο εντείνονται τα φαινόμενα ανασφάλιστων, «αόρατων» πλέον για το Ελληνικό σύστημα υγείας ανθρώπων, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν το απαγορευτικό για τους ίδιους αντίτιμο και να στραφούν στα ιδιωτικά ιατρεία. Ωστόσο, στην Ελλάδα της βαθιάς ύφεσης, θεωρητικά έχουν γίνει θεσμικές αλλαγές για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη, δεν μπορούν όμως να εφαρμοστούν πρακτικά στο βαθμό που απαιτείται διότι δεν συνοδεύονται από επαρκή χρηματοδότηση.
Διαχρονικά πλέον και στον τομέα της περίθαλψης τις αδυναμίες του κράτους και του Δημόσιου συστήματος υγείας συχνά υποκαθιστά η αλληλεγγύη και η κοινωνική μέριμνα, η βοήθεια από άνθρωπο προς άνθρωπο. Στο Ρέθυμνο τα τελευταία χρόνια, και ειδικότερα τα χρόνια της κρίσης, τα ηνία κρατούν οι κοινωνικές δράσεις που αποσκοπούν στο να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια σε βασικούς τομείς στους κοινωνικά ασθενέστερους.

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Ρέθυμνο

Στον τομέα της υγείας το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Ρέθυμνο το οποίο δημιουργήθηκε πριν από έξι χρόνια, αποτελείται από γιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και εθελοντές έτοιμους να προσφέρουν αφιλοκερδώς τη βοήθειά τους στους χιλιάδες ανασφάλιστους Ρεθεμνιώτες αλλά και μετανάστες που έχουν ανάγκη την πρόσβαση στην υγεία. Το 2008 βασικό ζήτημα για τους ιατρούς που είχαν την πρωτοβουλία για τη σύσταση του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ήταν η παροχή περίθαλψης στους μετανάστες που δεν διέθεταν έγγραφα και είχαν ανάγκη φάρμακα, εξετάσεις και νοσηλεία. Το ιατρείο εξυπηρετούσε ασθενείς με εξέταση από ιατρούς, ανακυκλοφορία φαρμάκων μέσω της συλλογής αυτών που δεν έχουν λήξει και είναι σε καλή κατάσταση, τα οποία προσέφεραν άνθρωποι οι οποίοι δεν τα χρειάζονταν πλέον. Παράλληλα, σε συνεννόηση με το Νοσοκομείο Ρεθύμνου και άλλα κέντρα σταδιακά δόθηκε η δυνατότητα για διαγνωστικό και απεικονιστικό έλεγχο. Ιδιώτες γιατροί του Ρεθύμνου φαίνεται πως στήριξαν σε αρκετές περιπτώσεις το έργο των γιατρών του Κοινωνικού Ιατρείου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να διευρυνθούν οι διαθέσιμες ειδικότητες και κατά συνέπεια να είναι πολύ αποτελεσματικό το έργο του Ιατρείου.

Έξι χρόνια αργότερα το εν λόγω ιατρείο αποτελεί στήριγμα για μεγάλο αριθμό Ελλήνων αλλά και μεταναστών και ουσιαστικά είναι πλέον ο μοναδικός τρόπος για την πρόσβασή τους στην περίθαλψη. Η ιατρός και εκπρόσωπος του Κοινωνικού Ιατρείου κ. Ελένη Ιωαννίδου μιλώντας στο ραδιόφωνο του TEAM FM και στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» ανέφερε: «Επιδιώκαμε αρχικά να υπάρξει μια δυνατότητα για τους ανθρώπους αυτούς να ενταχθούν στο σύστημα υγείας και περίθαλψης. Σταδιακά όμως ούτε καν φανταζόμασταν τι θα ακολουθούσε τα επόμενα χρόνια με την οικονομική κρίση. Μέσα στη λαίλαπα της κρίσης άρχισαν δειλά να έρχονται και οι πρώτοι Έλληνες, από τους πρώτους που έμειναν ανασφάλιστοι και πλέον μπορούμε να πούμε ότι έχουμε Έλληνες και νόμιμα διαμένοντες στην χώρα οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι και έχουν χάσει πλέον την πρόσβασή τους στην περίθαλψη».

Σοβαρές αλλαγές τα τελευταία δύο χρόνια

Τη ροή της οικονομικής κρίσης ακολούθησε αναπόφευκτα και η κοινωνική μέριμνα όπως το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου το οποίο λόγω του μεγάλου και συνεχώς αυξανόμενου αριθμού πολιτών που δέχεται τα τελευταία δύο χρόνια έχει πραγματοποιήσει αρκετές αλλαγές. Με αφορμή την κατακόρυφη αύξηση αντίστοιχων δομών σε όλη την Ελλάδα και την πίεση που ασκήθηκε από τις κοινωνίες, το κράτος προχώρησε σε θεσμικές λύσεις που αφορούν θεμελιώδη ζητήματα.

Η κ. Ιωαννίδου αναφερόμενη σε κάποιες από αυτές τις λύσεις υπογράμμισε: «Λύσεις που δόθηκαν όπως το voucher με τα εισιτήρια ελεύθερης πρόσβασης με τα οποία ορισμένοι είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν έναν αριθμό εξετάσεων ήταν δυστυχώς αποσπασματικά και αναποτελεσματικά. Ουσιαστικά οι θεσμικές αλλαγές δεν συνοδεύονται από επαρκή χρηματοδότηση για να μπορούν να εξελιχθούν σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κάθε περίπτωσης και έτσι είναι δώρον άδωρον».

Ωστόσο, μια από τις σημαντικές αλλαγές αποτελεί η συνταγογράφηση φαρμάκων σε όλους τους ανασφάλιστους που διαθέτουν ΑΜΚΑ οι οποίοι μπορούν να συνταγογραφούν φάρμακα με το ίδιο καθεστώς όπως οι ασφαλισμένοι μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Αξίζει να σημειωθεί πως η δυνατότητα αυτή παρέχεται μόνο μέσα από τις δομές Δημόσιας υγείας και όχι από μέσω ιδιωτικών ιατρείων. Το πρόβλημα όμως, όπως επεσήμανε η κ. Ιωαννίδου είναι πως ο προϋπολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης αυτή τη στιγμή δεν περιλαμβάνει τους ανασφάλιστους με ΑΜΚΑ οι οποίοι έχουν προστεθεί με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος και το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο να «ναυαγήσει» αφήνοντας στον αέρα για άλλη μια φορά χιλιάδες ανθρώπους.

Δίκτυο ιατρών στο Ρέθυμνο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ανασφάλιστων πολιτών

Την προσπάθεια του Κοινωνικού Ιατρείου στηρίζουν σημαντικά ιδιώτες γιατροί στο Ρέθυμνο αλλά και το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, οι οποίοι με τη συνεργασία αυτή βοηθούν και υποστηρίζουν τη συνολική προσπάθεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν διαθέσιμες περισσότερες ειδικότητες αλλά και πιο εξειδικευμένες εκτιμήσεις.

Ωστόσο, αν και τα προβλήματα αντιμετωπίζονται μέσω της προσφοράς και της αλληλεγγύης και ορισμένων θεσμικών αλλαγών, αυτό σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι αρκετό για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες.

Συγκεκριμένα η κ. Ιωαννίδου επεσήμανε: «Τα μεγάλα προβλήματα δημιουργούνται όταν χρειάζεται μια νοσηλεία ή μια χειρουργική επέμβαση οι οποίες δεν συνοδεύονται από αντίστοιχο οικονομικό προϋπολογισμό. Σε μια περίπτωση χειρουργείου ο νόμος δίνει τη δυνατότητα ο ανασφάλιστος να συμπληρώσει αίτηση στο νοσοκομείο και να δηλώσει πως δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει και ζητάει από το νοσοκομείο να καλύψει οικονομικά την επέμβαση. Θεσμικά έχει αυτή τη δυνατότητα, όμως τα χρήματα που έχουν δοθεί για τέτοιες περιπτώσεις είναι ελάχιστα. Το ποσό που αντιστοιχεί στο Ρέθυμνο είναι κάτω από 10 χιλιάδες ευρώ για τέτοιες περιπτώσεις και η νοσηλεία για το ένα χειρουργείο είναι γύρω στις 2 χιλιάδες ευρώ με το ένα τρίτο του πληθυσμού να είναι ανασφάλιστο αυτό καταλαβαίνουμε τι σημαίνει και τι προβλήματα δημιουργούνται».

Πηγή: goodnet.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τελικά, είναι βαρβαρότητα το σούβλισμα του ταύρου;

Προκαλεί αντιδράσεις η εικόνα του ταύρου που σουβλήθηκε στα...

“Άσπρισαν” από το χαλάζι τα ορεινά Τρικάλων – Απίστευτες εικόνες

Μπορεί ο υδράργυρος να κινείται σε όλη τη χώρα...

Τραγωδία στο Ζούμπερι: 37χρονος Αιγύπτιος έχασε τη ζωή του στην προσπάθεια του να σώσει ηλικιωμένο

Τραγικό θάνατο βρήκε, την Κυριακή, στη Νέα Μάκρη άνδρας αιγυπτιακής καταγωγής...

Απίστευτος θρίαμβος στο Ευρωπαϊκό κολύμβησης: Η Ελλάδα χρυσό και αργυρό στα 50μ ελεύθερο και 100μ ύπτιο με Γκολομέεβ, Μπίλα, Χρήστου και Μακρυγιάννη!

Ανεπανάληπτος ελληνικός θρίαμβος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης στο Βελιγράδι. Η Ελλάδα μέσα...