17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Οι βάσεις των ΗΠΑ κάνουν τον τόπο μας πεδίο βολής, πολεμικό ορμητήριο και μπλέκουν το λαό σε πολεμικούς κινδύνους

Ημερομηνία:

Του Νίκου Κοκολαντωνάκη *

Το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ τελικά δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, όμως  η επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα (αρχές Οκτώβρη), θα αποκαλύψει πανηγυρικά αυτό που ήδη σηματοδότησε με συνέντευξή του ο υπουργός άμυνας της κυβέρνησης της Ν.Δ. Παναγιωτόπουλος. Ο υπουργός ευθαρσώς δήλωσε: «η στρατηγική συνεργασίας ΗΠΑ- Ελλάδας έχει ξεκινήσει από το παρελθόν, έχει εξελιχθεί και κατά τη θητεία προηγούμενων κυβερνήσεων, όμως σήμερα βρίσκεται σε μια φάση που μπορεί να απογειωθεί». Λίγο παρακάτω μιλώντας για τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ (συμφωνία για τις βάσεις) και αφού ενημερώσει πως είναι κοντά στην ολοκλήρωσή της, λέει: «θεωρώ ότι η επίσκεψη Πομπέο θα είναι μια πράξη επικύρωσης αυτής της στρατηγικής συμφωνίας».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησε με βρώμικη και επικίνδυνη υποτέλεια τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ με βάσεις και …..γη και ύδωρ. Η κυβέρνηση της Μητσοτακικής δεξιάς όταν μιλάει για απογείωση της πρόσδεση της χώρας στους σχεδιασμούς του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, τι σημαίνει αυτό για τον εργαζόμενο λαό και τη χώρα; Πολλά λέγονται από τον πρέσβη Πάιατ για μεγάλες μπίζνες στα ενεργειακά, για χώρα ενεργειακό κόμβο και άλλα ωραία, που οι ντόπιοι παπαγάλοι φουσκώνουν και στολίζουν με μπόλικη φαντασία. Είναι αλήθεια πως τα τάνκερ των ελλήνων εφοπλιστών κάνουν χρυσές δουλειές στην μεταφορά φυσικού αερίου, πως οι εγκαταστάσεις σε Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη προχωρούν καθώς και ο ΤΑΡ, ενώ στην ημερήσια διάταξη είναι και οι εξορύξεις από την Exxon Mobil, την Total, και τα ΕΛΠΕ. Αλήθεια, που φαίνεται από δημοσιευμένα στοιχεία, είναι πως οι όμιλοι Βαρδινογιάννη (motor oil), Λάτση(ΕΛΠΕ), Μυτηλιναίου και άλλοι έχουν πανηγύρι κερδών. Την ίδια ώρα που  η παραγωγική αποδιάρθρωση της χώρας προχωράει με τη μνημονιακή «σωτηρία» και η ανεργία μειώνεται στα χαρτιά, με θέσεις εργασίας των 300 ευρώ, η κερδοφορία των ισχυρών καλά κρατεί, ενώ η απρόσκοπτη συνέχιση της πολιτικής «όλα στο κεφάλαιο» από το Μητσοτάκη υπόσχεται τα καλύτερα!!!

Με το υποτιθέμενο αναπτυξιακό νομοσχέδιο οι συλλογικές συμβάσεις καταργούνται, τα μεροκάματα είναι πείνας και την ίδια ώρα έρχονται και θα ξανάρθουν αυξήσεις σε καύσιμα και ηλεκτρικό. Όλα αυτά είναι αδιαμφισβήτητες αλήθειες που αποκαλύπτουν μεταξύ άλλων πως η παραχώρηση της χώρας και η μετατροπή της σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ με απίθανους  κινδύνους από την επέκταση της δράσης των βάσεων ιδιαίτερα στη Σούδα, είναι στενά ταξικές επιλογές της πλουτοκρατίας. Πως ο λαός δεν έχει, όπως και κανένας λαός σε ανάλογες περιπτώσεις, κανένα όφελος από τα ενεργειακά Ελντοράντα που διαφημίζουν οι παπαγάλοι της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και της τυχοδιωκτικής εμπλοκής της χώρας στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ. Οι κεφαλαιοκράτες προσδοκούν μεγαλύτερα κέρδη από την τυχοδιωκτική πολιτική επέκτασης των βάσεων και εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό και πόλεμο. Όμως οι άνθρωποι της δουλειάς θα αγωνιούν σε λίγο για πραγματικούς πολεμικούς κινδύνους που αργά ή γρήγορα θα καλεστούν να πληρώσουν. Το προσφυγικό δράμα στα νησιά του Αιγαίου δείχνει πως η χώρα μας ακουμπά ήδη τη διακεκαυμένη ζώνη του πολέμου που γεννά ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός και δεν έχει τελειωμό. Μεγαλύτεροι γίνονται οι κίνδυνοι και από τον αντιδραστικό ανταγωνισμό της ντόπιας αστικής τάξης με την αστική τάξη της Τουρκίας. Και οι δύο διεκδικούν όμορους ρόλους στην περιοχή επενδύοντας τυχοδιωκτικά τις δύο χώρες στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς η κάθε μια με τον τρόπο της. Ο Ερντογάν με παζάρι ανάμεσα σε ΗΠΑ- ΡΩΣΙΑ οι Τσίπρας – Μητσοτάκης με πλήρη υπηρέτηση της μεγαλύτερης δολοφονικής μηχανής στην ιστορία της ανθρωπότητας, την πολεμική μηχανή των ΗΠΑ.

Να διαδηλώσουμε βροντοφωνάζοντας:  ΕΞΩ Ο ΠΟΜΠΕΟ, ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ, ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ. Αυτό θα είναι το θέμα μιας ενδιαφέρουσας και αναγκαίας με βάση τις εξελίξεις συζήτησης, που θα γίνει από την Πρωτοβουλία Αντίστασης, την Τετάρτη 2 Οκτώβρη στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

* μέλος του ΚΚΕ(μ-λ) και της Πρωτοβουλίας Αντίστασης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...