14.3 C
Chania
Σάββατο, 21 Μαρτίου, 2026

Οι βρετανικές βάσεις να γίνουν…ΑμερικανοΝατοϊκές;

Ημερομηνία:

Της Γεωργίας Χαραλάμπους

“Η Κύπρος επιθυμεί μια “ειλικρινή, ανοιχτή συζήτηση” με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με το μέλλον των βρετανικών κυρίαρχων βάσεων στο νησί της ανατολικής Μεσογείου, όταν τελειώσει η τρέχουσα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή (…) δήλωσε στο Bloomberg σε συνέντευξη του ο κύπριος πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Μετά τις επιθέσεις με drones στην περιοχή των βρετανικών βάσεων στο Ακρωτήρι ως συνέπεια της επέμβασης των ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν, την εκκένωση των χιλιάδων κατοίκων που ζουν μέσα στην περιοχή των βάσεων και τους -σε καθημερίνη βάση- συναγερμούς που χτυπάνε, έχει ανοίξει έντονη συζήτηση σχετικά με το καθεστώς των βρετανικών βάσεων οι οποίες θεωρούνται υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου και αποικιοκρατικο κατάλοιπο στο νησί.

Ταυτόχρονα, στη δημόσια συζήτηση, αναμοχλεύεται και διερευνάται το ενδεχόμενο εισόδου της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Διάφοροι παρατρεχάμενοι του συστήματος και πρώτα-πρώτα ο ίδιος ο κύπριος πρόεδρος Χριστοδουλίδης σπεύδουν να τοποθετηθούν. «Αν ήταν εφικτό αύριο η Κυπριακή δημοκρατία να γίνει κράτος μέλος του ΝΑΤΟ θα γίνονταν”, δήλωσε σε συνέντευξη του στο ΣΚΑΙ πριν 2 βδομάδες δηλώνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης και της εξαρτημένης κυπριακής αστικής τάξης που υπηρετεί.

Οχι λοιπόν, ο Χριστοδουλίδης δεν αποφάσισε να το παίξει “αντιαποικιοκράτης” ούτε σχεδιάζει κάποιον “εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα” για το κλείσιμο των βρετανικών βάσεων στο νησί. Ενάντια σε αυτόν τον μαγνήτη πολεμικών κινδύνων, που έχει επιφέρει τόσα δεινά στους γειτονικούς λαούς αλλά και στον ίδιο τον κυπριακό λαό, ο μόνος που μπορεί να επιβάλλει το ξεπέταγμα τους ειναι το αντιβασικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα που θα οικοδομήσει με την πάλη του ο κυπριακός λαός.

Αν κάτι επιδιώκει ο, γνωστός για την αμερικανοδουλέια του, Χριστοδουλίδης, με την τοποθέτηση του για το καθεστώς των βρετανικών βάσεων, είναι να διαπραγματευτεί προς όφελος και για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στο νησί. Άλλωστε, η μη έγκριση της χρήσης των βάσεων, για την εξυπηρέτηση των επεμβάσεων των ΗΠΑ στο Ιράν τις πρώτες μέρες του πολέμου, ως γνωστόν, δεν άρεσε καθόλου στα επιτελεία των ΗΠΑ και αυτό δεν θα πρέπει αν επαναληφθεί. Κοινώς, οι βρετανικές βάσεις πρέπει να γίνουν…ΑμερικανοΝατοϊκές!

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυξάνονται τα αποθέματα νερού στο Φράγμα Αποσελέμη – Άνοδος στάθμης και στη Λίμνη Κουρνά

Ο Ο.Α.Κ. Α.Ε. ανακοίνωσε αύξηση 600.000 κυβικών μέτρων στα αποθέματα του Φράγματος Αποσελέμη, ενώ ανέβηκε και η στάθμη της Λίμνης Κουρνά στα 4,07 μέτρα.

Το πρόγραμμα εορτασμού της 25ης Μαρτίου στα Χανιά

Το αναλυτικό πρόγραμμα εορτασμού της 25ης Μαρτίου στα Χανιά: σημαιοστολισμός, δοξολογία με χοροστασία Μητροπολίτη Αμφιλόχιου, παρέλαση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Πόλης.